Συνεντεύξεις

Ιζαμπέλ Ριβολέ: Ενωμένη αριστερά στις Γαλλικές βουλευτικές εκλογές, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη

Η Ιζαμπέλ Ριβολέ (Isabelle  Rivolet) είναι υποψήφια με την Νέα Λαïκή Ενότητα για την Οικολογία και την Κοινωνία (NUPES) στις  βουλευτικές εκλογές (5 και 19 Ιουνίου), στην 8η Περιφέρεια των Γάλλων του εξωτερικού. Η εκλογική αυτή περιφέρεια  περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Μάλτα, το Σαν-Μαρίνο, την Τουρκία και το Βατικανό.

Μετά τις Προεδρικές εκλογές του Απριλίου, η Νεα Λαïκή Ενότητα για την Οικολογία και την Κοινωνία  αποτελεί το νέο συνασπισμό της γαλλικής Αριστεράς ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Αποτελείται από τα πολιτικά κόμματα και κινήματα: LFI, Générations.s, EELV, PS, PCF.

Συναντήσαμε την Ιζαμπέλ Ριβολέ στο Cafe Baraka στην πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε συνάντηση με ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Γαλλική αριστερά. Την ρωτήσαμε για το πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, για την κοινή κάθοδο των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και για το πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την καταστολή της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Μετάφραση: Στέφανος Γραβάνης

 

-Ποιο είναι το πολιτικό στοίχημα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μετά και την επανεκλογή Μακρόν;

Μετά τις προεδρικές εκλογές βρεθήκαμε ξανά με πρόεδρο τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε καμία προεκλογική καμπάνια και δεν παρουσίασε κανένα νέο μέτρο. Κρύφτηκε πίσω από την ατζέντα του Ουκρανικού γιατί δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να παρουσιάσει στους Γάλλους.

Από την άλλη πλευρά η αριστερά δούλεψε πάρα πολύ ένα πρόγραμμα αιτιολογημένο οικονομικά έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές αυτής της κρίσης που ζούμε. Βρεθήκαμε σε μια άβολη στιγμή διότι είχαμε την επανεκλογή Μακρόν και ο Ζ. Λ. Μελανσόν έφτασε πολύ κοντά στον δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να υπάρξει πραγματικός πολιτικός διάλογος.

Το κύριο στοίχημα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι η ένωση των αριστερών δυνάμεων, καθώς είδανε ότι ο Ζ. Λ. Μελανσόν δεν έφτασε στον δεύτερο γύρο για ελάχιστο ποσοστό 1,3%. Και έτσι η ένωση όλων των αριστερών δυνάμεων, κομμάτων και σχηματισμών, έδωσε μια νέα ελπίδα στην αριστερά.

-Μετά την δεκαετία 2010-2020 η κοινή κάθοδος στις εκλογές για την αριστερά μοιάζει πολύ δύσκολη για την Ελλάδα και όχι μόνο. Πώς καταφέρατε να έχετε κοινό πολιτικό πρόγραμμα με όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν την Νέα Λαïκή Ενότητα για την Οικολογία και την Κοινωνία;

Υπήρξαν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα της αριστεράς, που ναι μεν ήταν δύσκολες και επίπονες, αλλά πάντα με σεβασμό προς κάθε πολιτική μεριά καταλήξαμε σε μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει το Κουμμουνιστικό κόμμα, τους Γάλλους οικολόγους, τον πολιτικό σχηματισμό Générations.s που ανήκει στην αριστερά, καθώς και την Ανυπότακτη Γαλλία.

Ένα κύριο διακύβευμα ήταν να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι διαφορές και οι αποκλίσεις που υπήρχαν. Αυτή η σύγκληση απόψεων οδήγησε στην ανακοίνωση 650 κοινών μέτρων και προγραμματικών δηλώσεων και μια απόκλιση μόνο κατά 5% όσον αφορά το πρόγραμμα. Παρά τις αποκλίσεις υπάρχει σεβασμός προς τον άλλο, καταφέραμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη έτσι ώστε να έρθουμε κοντά και να μην υπάρχουν διαφορές.

Έχω εργαστεί στον ΟΗΕ και μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για να επιλύουμε τις διαφορές και να ερχόμαστε πιο κοντά. Θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Το Κομμουνιστικό κόμμα θέλει να υπάρξει ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία θέλει να θέσει ένα τέρμα στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Συμφώνησαν ότι εφόσον έχουν διαφορά, να θέσουν το θέμα στην Γαλλική Βουλή και αν εκεί δεν υπάρχει κάποια σύγκλιση να τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιων του Γαλλικού λαού.

Άρα δύο είναι οι κύριοι άξονες της Νέας Λαïκής Ενότητας για την Οικολογία και την Κοινωνία (NUPES), να μπορέσουμε να έχουμε μια κλιματική και οικολογική ανάπτυξη και αλλαγή και μια ανανέωση του κοινοβουλευτικού θεσμού στη Γαλλία.

-Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την περιοδεία σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Έχετε ενημερωθεί για την αστυνομική βία κατά φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; 

Η στράτευση μου με την Νέα Λαϊκή Ενότητα προέρχεται από όλα όσα βλέπω και βιώνω στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υπήρξε χωρίς καμία ντροπή πειραματόζωο στα εργαστήρια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμουν παρούσα στην Ελλάδα το 2015 και το 2017, όπου εργάστηκα στο σκέλος των δικαιωμάτων των προσφύγων, και παράλληλα μπορούσα να δω τι συμβαίνει στη χώρα.

Μπόρεσα να δω τις αστυνομικές βιαιοπραγίες στην Ελλάδα οι οποίες ήταν παρόμοιες και στην Γαλλία του Μακρόν που υπήρξε καταστολή και περιορισμός των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Πριν δύο μέρες βρέθηκα με την Σία Αναγνωστοπούλου, είχα τη στήριξη του καθηγητή Ιάκωβου Γκανούλη από τις ΗΠΑ. Άκουσε με πολλή προσοχή τι μου είπαν και κατάλαβα ότι όλοι βλέπουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Υπήρξαν κάποιες διαφορές μεταξύ Ελληνικής και Γαλλικής αριστεράς, είναι καιρός όμως να ξεπεραστούν, γιατί υπάρχει ένας κοινός στόχος, να εναντιωθούμε στον νεοφιλελευθερισμό και στην καταστροφή του πλανήτη, με στόχο την οικολογική ανάπτυξη.

Ενημερώθηκα για την αστυνομική βία στο ΑΠΘ κατά φοιτητών. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα γιατί είμαι πολύ ευαίσθητη στο θέμα της αστυνομικής βιαιότητας ενάντια σε όσους διαδηλώνουν για κάποιο ζήτημα. Το 2018 υπήρξε στη Γαλλία το σκάνδαλο Μπεναλά, ο οποίος δούλευε στην υπηρεσία του προέδρου Μακρόν και ο οποίος σε διαδηλώσεις, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, χτύπησε Γάλλους πολίτες.

Αυτό που με σόκαρε και με εξόργισε είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας σε μαθητές Λυκείου τους οποίους υπέβαλε σε εξευτελιστικές πρακτικές,  τους γονάτισαν με τα χέρια ψηλά στο κεφάλι.

Πάρα πολλοί κυβερνώντες στην Ευρώπη έχουν το ίδιο πολιτικό προφίλ, το μότο τους είναι «κάντε ότι σας λέω, αλλά όχι αυτό που κάνω εγώ». Για αυτό και στο πρόγραμμα μας έχουμε ως στόχο να ζουν οι άνθρωποι ευτυχισμένοι μεταξύ τους και σε αρμονία με την φύση.

Αυτό που θα κάνουμε είναι να μπλοκάρουμε τις τιμές, διότι με την ακρίβεια και λόγω όλων των γεωπολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων είναι πολύ δύσκολο κάποιος να ζήσει.

 

 

Ακολουθεί το σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Ιζαμπέλ Ριβολέ:

Η Ιζαμπέλ Ριβολέ, πενήντα επτά ετών, διαμένει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στο χώρο της Αριστεράς εδώ και σαράντα χρόνια. Διαθέτει μεγάλη  εμπειρία, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο  όσο και επιχειρησιακό. Αρχικά, εργάστηκε ως υπεύθυνη επικοινωνίας στην MKO ‘’Action contre la Faim’’ (Δράση ενάντια στην πείνα) και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Από το  2007 είναι εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπιστικής προστασίας.  Έχει εργαστεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες που βίωσαν εμπόλεμες καταστάσεις, επιδημίες ή φυσικές καταστροφές. Εκπροσώπησε επίσης, ως πάρεδρος την Ύπατη Αρμοστεία  για τους πρόσφυγες στο  Γαλλικό Δικαστήριο αρμόδιο για θέματα ασύλου. Από το 2016 είναι εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, όπου και είναι εγκατεστημένη.

ALTERTHESS