Macro

ΗΠΑ… Ο θάνατος θερίζει τους «απόκληρους»

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε μόλις χθες, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ. Είχαμε 2.569 θανάτους εξαιτίας του  κορονοϊού σε 24 ώρες και είναι ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός μέχρι σήμερα φτάνοντας το σύνολο των θανάτων σε 33.268 και τους νοσουντες σε  667.225.

Όπως δείχνουν όλα  τα στοιχεία η επιδημία και ο θάνατος  έχουν ταξικές προτιμήσεις.

Το 70% των θανάτων από τον ιό Covid στο Σικάγο ήταν μεταξύ των Αφροαμερικανών και των Λατίνων.

Αυτό αποδεικνύει ότι αυτοί που νοσούν και είναι οι πλέον ευάλωτοι στο να προσβληθούν από τον θανατηφόρο ιο, είναι αυτοί που στερούνται την στοιχειώδη περίθαλψη ,δηλαδή οι φτωχοί ,οι άνεργοι ,οι κοινωνικά αποκλεισμένοι ,και όλοι αυτοί που ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Οι εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από το νησί Χαρτ που παρουσιάζουν εργάτες (που προσλήφθηκαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης) να θάβουν σε ομαδικούς τάφους νεκρούς από την επιδημία, είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο όλων μας και ιδιαίτερα, στους κυβερνήτες του πλουσιότερου κράτους του κόσμου

Το νησί Χαρτ έχει χρησιμοποιηθει για περισσότερα από 150 χρόνια, από αξιωματούχους της πόλης ως μαζικός χώρος ταφής για όσους δεν έχουν συγγενείς ή οικογένειες και δεν μπορούν να πληρώσουν για κηδείες.

Στις εποχές προ κορωνοϊού , ενταφιάζονται περίπου 25 σοροί την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, δήλωσε στο πρακτορείο ο Τζέισον Κέρστεν, εκπρόσωπος του Τμήματος Σωφρονισμού, ο οποίος επιβλέπει τις ταφές.

Το σύστημα υγείας στα χέρια των κερδοσκόπων

Οι ΗΠΑ είναι από ένα τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο , με έναν τεράστιο κρατικό μηχανισμό έτοιμο να ανταποκριθεί θεωρητικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πανδημίας του  κορονοϊού στη δίνη του οποίου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Το σύστημα υγείας, που είναι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κατέρρευσε και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό εξοπλισμό είναι τεράστιες .

Και αυτό παρά τις μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για το αντίθετο .

Στο μεταξύ περί τα 27 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ είναι ανασφάλιστοι, η ανεργία αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς  και 15 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν  αίτηση στα ταμεία ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ η Wall Street Journal δίνει συμβουλές στους πολίτες τι να κάνουν εάν δεν έχουν ή έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Σχεδόν το 7% των παιδιών μικρότερων των 18 ετών υπολογίζεται ότι είναι ανασφάλιστα , όπως και το 27,9% των νέων ηλικίας 19-25 ετών, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι πλέον πληγείσες ομάδες είναι οι ασθενέστερες οικονομικά (40% χωρίς ασφάλιση), οι ισπανόφωνοι, οι μη διπλωματούχοι και οι άνεργοι.

Το 2018 έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο κατέδειξε ότι το 44% των Αμερικανών αρνήθηκαν να δουν γιατρό λόγω του κόστους επίσκεψης, ενώ το ένα τρίτο δεν μπορούσε να αγοράσει φάρμακα που του έγραφαν γιατροί.

Σε έρευνα του Χάρβαρντ υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να έχουν καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γενικά, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί κάτω των 64 ετών έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που έχουν ασφάλιση.

Η υγεία την εποχή του κοροναϊού

Όπως αναφέρει πρόσφατη ανάλυση της ΜΚΟ Fair Health ένας ανασφάλιστος στις ΗΠΑ μπορεί να κληθεί να πληρώσει σε νοσήλια, ως ασθενής με κορονοϊό, από 42.000 έως και 74.000 για τη νοσηλεία του.

Σημειώνεται πως σήμερα στις ΗΠΑ αντιστοιχεί το μεγαλυτερο μερος των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως και περισσότεροι από 33.000 (όπως προαναφέραμε)  μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους.

Πάρα πολλοί πολίτες των ΗΠΑ αναγκάζονται να  κάνουν εκστρατεία στο ίντερνετ για να συγκεντρώσουν χρήματα από αγνώστους, για να πληρώσουν φάρμακα, η νοσηλεία.

Η Αμερική εχει καταντήσει μία χώρα γεμάτη ανθρώπους που δεν θα δουν γιατρό, εκτός αν είναι πάρα πολύ άρρωστοι, καταδικασμένοι από ένα σύστημα περίθαλψης που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Αναγκαία η δημόσια υγεία για όλους τώρα

Αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί αν οι ΗΠΑ είχαν ένα δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αυτό που ο Μπέρνι Σάντερς έχει οραματιστεί και σχεδιάσει .

Ένα τέτοιο σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Lancet, θα έσωζε 68.000 ζωές και θα μείωνε τα έξοδα κατά 450 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Η Αμερικανική κοινωνία, τα συνδικάτα, τα κινήματα πολιτών, η αριστερά που συσπειρώθηκε κοντά στον Μπέρνι Σάντερς, καλείται σήμερα να αγωνιστεί για ένα σύστημα υγείας για όλους, κόντρα στους κερδοσκόπους, που καταντούν έμποροι θανάτου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Λεωνίδας Καρίγιαννης

Πηγή: TVXS