Macro

ΗΠΑ: Επικίνδυνη ανατροπή του νόμου για τις αμβλώσεις

Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από διαδηλώσεις των φεμινιστριών σε όλη τη χώρα, λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία ανατράπηκε η προηγούμενη απόφαση Roe vs Wade. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια ιστορική στιγμή, αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ελευθερία των εγκύων γυναικών να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν άμβλωση χωρίς υπερβολικούς κρατικούς περιορισμούς.

Λόγω αυτής της απόφασης, πολλοί νόμοι σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο καταργήθηκαν ως αντισυνταγματικοί. Από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα στην άμβλωση έγινε ένα από τα κύρια πολιτικά ζητήματα. Η αναποτελεσματικότητα των Δημοκρατικών σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και η σύγκλισή τους σε αρκετά ζητήματα με τους Ρεπουμπλικάνους, έχουν καταστήσει τις αμβλώσεις ένα από τα κύρια διαχωριστικά ζητήματα, μαζί με τη μετανάστευση, που κινητοποιεί τις βάσεις των δύο κομμάτων. Σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο οι ψηφοφόροι κινητοποιούνται για την υπεράσπιση ή κατάργηση της απόφασης Roe vs Wade, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, προεκλογικά, αναφέρονται συχνά στη σημασία του διορισμού των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο ανώτατος δικαστής στις ΗΠΑ είναι ισόβιος, και όταν αποσύρεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει, μαζί με τις Βουλές των Αντιπροσώπων, ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Στις προηγούμενες εκλογές ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade επήλθε εξαιτίας της προσφυγής της πολιτείας του Μισισίπι για την υπεράσπιση ενός νόμου που καθιστούσε παράνομες τις εκτρώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα από το διάστημα που όριζε ο νόμος Roe vs Wade και οι επακόλουθες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Για ένα μέρος του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου των Ρεπουμπλικανών και των φανατικών χριστιανών που υπάρχουν σε αφθονία στις ΗΠΑ, οι αμβλώσεις είναι το άκρο άωτο της αμαρτίας, είναι η ενσάρκωση του διαβόλου. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις βομβιστικών ενεργειών έξω από κέντρα υγείας που πραγματοποιούσαν αμβλώσεις, αλλά και άπειρες διαδηλώσεις έξω από κλινικές, απειλές σε γιατρούς και προσπάθεια παρεμπόδισης γυναικών να προσεγγίσουν τις κλινικές αυτές.
Παρόλο που το Σύνταγμα και οι νόμοι παραχωρούσαν το δικαίωμα στις γυναίκες να πραγματοποιήσουν άμβλωση, αρκετές πολιτείες έκαναν οτιδήποτε ήταν θεσμικά δυνατό για να μην το εφαρμόσουν. Στο Μισισίπι υπάρχει μόνο ένα κέντρο υγείας που προσφέρει αυτή την υπηρεσία και οι γυναίκες που θέλουν τη διακοπή της εγκυμοσύνης τους αναγκάζονται να καταφύγουν συχνά είτε σε παράνομη άμβλωση με σοβαρό κίνδυνο της υγείας τους και της ίδιας της ζωής τους, είτε να μεταβούν σε άλλη πολιτεία, με λιγότερο αυστηρούς νόμους.
Με όλες αυτές τις τρέχουσες εξελίξεις, οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων υποχρεούνται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο ζήτημα των αμβλώσεων, καθώς μέχρι σήμερα κρύβονταν πίσω από συνθήματα pro life (που υποστηρίζουν ότι η άμβλωση είναι φόνος) και pro choice (το δικαίωμα των γυναικών να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και να επιλέγουν). Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε συντηρητικές εκλογικές περιφέρειες δημοκρατικοί υποψήφιοι είναι αρκετά συχνά pro life. Ο ίδιος ο Μπάιντεν το 1982 είχε ψηφίσει υπέρ του δικαιώματος των πολιτειών να ανατρέψουν τον Roe vs Wade.
Οι δημοκρατικοί, με τις φοβικές τους προσεγγίσεις, έχουν βρεθεί σε μια θέση με περιορισμένες νομικές επιλογές, χωρίς να έχουν επιτύχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση, που για πολλούς ίσως να μην είναι καν επιθυμητή. Δεν είχαν την πολιτική βούληση να επιλύσουν το ζήτημα οριστικά, με παλινωδίες, μεσοβέζικη στάση, ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν συνεχώς το πρόβλημα, σπρώχνοντάς το κάτω από το χαλί.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, όταν ρωτήθηκε γιατί οι Δημοκρατικοί, που είναι πλειοψηφία στην Ουάσινγκτον, δεν δραστηριοποιούνται περισσότερο για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε: «νιώθω μεγάλη απογοήτευση, γιατί το κόμμα μου απουσιάζει».
Φαίνεται να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, που θα φέρει μέχρι και φυλακίσεις γυναικών και περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων τους. Προβλέπεται μια οπισθοδρόμηση σε δικαιώματα που θεωρούνταν ήδη οριστικά διευθετημένα από τη δεκαετία του ‘70.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ανισότητες μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ θα αγγίξουν εκρηκτικά επίπεδα, με τις εύπορες γυναίκες να κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν έκτρωση εκτός της πολιτείας τους, ενώ οι φτωχές γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες, θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται τελικά τόσο μακριά μας. Οι ιστορίες περί «αγέννητου παιδιού» και οι προσπάθειες δημιουργίας συζητήσεων περί υπογεννητικότητας και δημογραφικού ζητήματος από συγκεκριμένους κύκλους, δεν είναι τόσο αθώες. Πολλά από τα επιχειρήματα των διαφόρων παστόρων και ρεπουμπλικανών πολιτικών ανακυκλώνονται και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική.
Κανένας εφησυχασμός, λοιπόν, αλλά επαγρύπνηση και συνεχής κινητοποίηση. Η υπόθεση που πλήττει τις γυναίκες των ΗΠΑ, μας αφορά. Δυστυχώς, αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

Τόνια Τσίτσοβιτς

Η ΕΠΟΧΗ