Macro

Ιωάννα Κοντούλη: Πυρηνική «ανάπτυξη»; Όχι ευχαριστώ!

Η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο δυστυχώς, ως δήθεν ενεργειακής λύσης για καθαρό περιβάλλον, είναι τρομακτική. Ο πλανήτης «καίγεται», κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ οι ανάγκες για περισσότερη κατανάλωση ενέργειας όλο και μεγαλώνουν. Εκτός από τα συνήθη, προστίθενται και οι μεγάλες, τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια της τεχνητής νοημοσύνης, των κρυπτονομισμάτων, της ηλεκτροκίνησης, των αναγκών ψύξης λόγω κλιματικής κρίσης.
Μεγάλο διακύβευμα, η ενεργειακή επάρκεια σε σχέση με την κλιματική κρίση, παρότι ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 στα διάφορα φόρα γινόταν συζήτηση για τα όρια της ανάπτυξης υιοθετώντας προσδιορισμούς όπως βιώσιμης, αειφόρου και πάει λέγοντας, με σκοπό τελικά τον εφησυχασμό ότι το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παράγει και να καταναλώνει εσαεί, ότι δήθεν «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες»…
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου οι άνθρωποι και το περιβάλλον υπέφεραν, υποφέρουν και θα υποφέρουν, αναμένοντας όλο και χειρότερα, καθώς αντιμετωπίζονται ως εμπόδια στη μεγιστοποίηση των κερδών και όχι ως στρατηγικοί σύμμαχοι για βιώσιμη ευημερία και αξιοβίωτη ανάπτυξη.
Το «πράσινο» ξέπλυμα της πυρηνικής ενέργειας υπονομεύει τις ΑΠΕ, οι οποίες προηγούμενα υπονομεύθηκαν και από την έλλειψη σχεδιασμού, χωροθέτησης, αλλά και απολύτου ακατάλληλης κλίμακας (μέσω της προώθησης των βιομηχανικών) δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να συνεχίσουν οι γνωστοί ολίγοι να μας «αναπτύσσουν» στον ίδιο δρόμο της οικονομικής μεγέθυνσης. Δηλαδή στον ίδιο δρόμο που μας έφερε σε αυτό το σημείο.
Αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι πράσινη ενέργεια είναι μόνο αυτή που δεν σπαταλάμε. Με απλά λόγια, οι κοινωνίες επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσουν τι ανάπτυξη θέλουν με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και να αγωνιστούν γι’ αυτό (το ΜέΡΑ25, με το οποίο συμμαχούμε ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τοποθετήθηκε κατηγορηματικά απέναντι στις εξορύξεις και την περιβαλλοντοκτόνα ανάπτυξη που τις συνοδεύει). Γιατί εάν αφήσουν τους γνωστούς ολίγους να συνεχίσουν να μας «αναπτύσσουν» με την ελπίδα ότι ίσως κάποια σταγονίδια «ανάπτυξης» μπορεί να φτάσουν και σε αυτές -αν και εφόσον είναι υπάκουες-, τότε τον δικό μας και άλλους τέσσερις πλανήτες να γεμίσουμε με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες πάλι δεν θα φτάνει!
Αυτός είναι ο λόγος που η πυρηνική ενέργεια βαφτίζεται «πράσινη»… Όμως η δήθεν ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ούτε ασφαλής ούτε βιώσιμη είναι. Αντίθετα, φέρει γιγάντιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω πυρηνικών αποβλήτων αλλά και εξαιτίας καταστροφικών ατυχημάτων και διαρροών ραδιενέργειας, καθώς τα όποια συστήματα ασφαλείας έχουν δεδομένες αστοχίες.
Παράλληλα, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ευνοεί και ενισχύει τη συγκέντρωση εξουσίας, τη δημιουργία ισχυρότατων λόμπι. Συνεπώς και την ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη της τιμής της ενέργειας και, υπό τον φόβο τρομοκρατικών απειλών, τον περιορισμό της δημοκρατίας, αλλά και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Εδώ στη χώρα μας, η κυβέρνηση φλερτάρει με την πυρηνική ενέργεια. Από το 2022 γίνονται συνεννοήσεις για έμμεση ελληνική χρηματοδότηση νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, µέσω εγγυημένης απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής της από τη χώρα µας για 20 χρόνια. Μάλιστα καταγγέλλεται ότι από περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας έχει ζητηθεί να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου «Διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας», που προωθεί από τις 5 Μαρτίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα θα γίνουμε και αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων, στο όνομα της «ανάπτυξης» που επελαύνει με τις ευλογίες της ΕΕ, η οποία έχει στόχο την απεξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα το 2050, αλλά από ό,τι φαίνεται με την εξάρτησή της από πυρηνικά.
Δυστυχώς, η προστασία του περιβάλλοντος, η φύση, η βιοποικιλότητα, δεν είναι πια προτεραιότητες. Η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, η ραδιενέργεια ακόμα περισσότερο. Η καταστροφή από τις ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα είναι μικρή μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε το Τσέρνομπιλ. Το Κοζλοντουοι είναι δίπλα μας και όχι μόνο αυτό…
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο ενεργειακός δρόμος που επιλέγουν να βαδίσουν οι Βρυξέλλες βαφτίζοντας καθαρή ενέργεια την πυρηνική. Ο πυρηνικός εφιάλτης επιστρέφει με τις ευλογίες της ανύπαρκτης Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα ενσαρκώνει σε απόλυτο βαθμό όλα αυτά που απευχόμαστε (και) για τη χώρα μας.
Το αντιπυρηνικό κίνημα μαζί με το ειρηνιστικό πάνε μαζί και θα πρέπει να ενταθεί αν θέλουμε -κυριολεκτικά μιλώντας- να έχουμε επόμενες μέρες.
H Ιωάννα Κοντούλη είναι υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά