«Το νερό είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο» είναι το καινούριο παιχνίδι με τις λέξεις της Νέας Δημοκρατίας. Στις αρχές της εβδομάδας εστίασε στο θέμα «τηλεδιοίκηση», στήνοντας σόου για το αν έχουμε «τοπική τηλεδιοίκηση» που βλέπει 8 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, έναντι της τηλεδιοίκησης, που βλέπει 110 χιλιόμετρα, δηλαδή όλη τη γραμμή και θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση, αν λειτουργούσε. Την επόμενη μέρα, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, απομακρύνοντας την διαχείριση των υδάτων από τον κρατικό έλεγχο και ανοίγοντας την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η πάνδημη αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση του νερού είναι «μικροπολιτική» και ότι είναι «καθοδηγούμενη». Ωστόσο, σωματεία της ΕΥΔΑΠ, κόμματα, φορείς και οργανώσεις κάνουν λόγο για μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης του νερού, παρότι τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ ρητά αναφέρουν ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα. Με τη νέα ρυθμιστική αρχή δημιουργείται «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, καθώς αφαιρούνται πια από το αρμόδιο υπουργείο όλες οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για τη νέα ρύθμιση αναμένονται να υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ που είναι βέβαιο ότι θα την κρίνουν αντισυνταγματική. Ήδη το ΜέΡΑ25 κατέθεσε αίτημα αναπομπής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να πάρει θέση. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση με τα συνδικάτα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων δεσμεύτηκε ότι «μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τη Ρυθμιστική Αρχή που ψηφίστηκε στη Βουλή και κυρίως θα ακυρώσει κάθε πρόθεση, κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό».
Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που μας πέρασε αποκαλύφθηκε από τους Data Journalists διαφημιστική δαπάνη ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ από 1/1/2021 έως 9/11/2022, με υπέρογκες πληρωμές σε Μέσα που δεν συνάδουν ούτε με τη δυναμική τους, ούτε με την απήχησή τους στην κοινή γνώμη. Τα δε golden boysh της ΕΥΔΑΠ από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν εξασφαλίσει χρυσές αμοιβές, μετά από διάταξη της κυβέρνησης που απελευθέρωνε τις απολαβές στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος έχει έκτοτε 128.000 ευρώ ετήσιες απολαβές και ο αναπληρωτής του 90.000, συν μπόνους έως 15% ετησίως. Ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος έπαιρνε 57.000 ευρώ. Αυτή είναι η εικόνα του πώς εκτιμά η κυβέρνηση το νερό ως δημόσιο αγαθό. Κατασπατάληση και απαξίωση.
Ιωάννα Δρόσου