Macro

Η Βοιωτία σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος

Η Βοιωτία, με τις εύφορες πεδιάδες και τα επιβλητικά βουνά, είναι μια από τις περιοχές που μπήκαν την τελευταία δεκαετία στο στόχαστρο των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο τον ΑΠΕ. Στον νομό σήμερα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί το 11% σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στην ελληνική επικράτεια. Αν και το ποσοστό συμμετοχής του είναι ήδη υψηλό, πρόκειται να αυξηθεί, καθώς εκκρεμεί η κατασκευή σειράς νέων έργων. Επιπλέον, μέσα στο 2020 κατατέθηκαν 152 αιτήσεις για νέες αδειοδοτήσεις.

 

Τα περισσότερα αιολικά έχουν τοποθετηθεί στις κορυφές των δύο αδελφών βουνών, του Ελικώνα και του Κιθαιρώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. «Το φυσικό οικοσύστημα έχει διαλυθεί. Κυρίως στους δύο μεγάλους ορεινούς όγκους τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα που βρίσκονται στη νότια πλευρά. Υπάρχει ένα πλήθος ανεμογεννητριών και καινούργιοι δρόμοι, οι οποίοι έχουν κομματιάσει το φυσικό ανάγλυφο» σχολιάζει ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος του Δικτύου Βοιωτών και της Επιτροπής Κατοίκων Αγίας Άννας. Αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας του θορύβου είτε από τις ανεμογεννήτριες είτε από την κατασκευαστική δραστηριότητα. «Φυσικά, είναι και η αίσθηση που έχεις, όταν ανοίγεις την πόρτα σου και περιστρέφεις το κεφάλι σου, στις 360 μοίρες βλέπεις συνεχώς ανεμογεννήτριες. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει τη συνεχή κατασκευαστική δραστηριότητα τα φορτηγά, τις νταλίκες τις μπουλντόζες» συνεχίζει ο Τάσος Κεφαλάς.

Σε χαμηλότερο υψόμετρο, πάλι, έχουν εξαπλωθεί τα φωτοβολταϊκα πάρκα. Τα φωτοβολταϊκά αρχικά φύτρωναν σε ιδιωτικές γαίες στον κάμπο. Πιο πρόσφατα δόθηκαν αδειοδοτήσεις και σε δημοτικές εκτάσεις. Σημειώνουμε ότι τα έργα αυτά δημιουργούν περιορισμένα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, στους Δήμους αποδίδεται το 1,7% του τζίρου, στους κατοίκους επιστρέφεται το ειδικό τέλος ΑΠΕ που αντιστοιχεί σε 1% και απασχολούνται περιστασιακά ντόπιοι στην ανοικοδόμηση των πάρκων. Την ίδια στιγμή, επειδή καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις, άλλες οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μελισσουργίας έχουν αρχίσει να δέχονται πίεση.

Με την κατάσταση να έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, σε πολλά χωριά δημιουργήθηκαν επιτροπές ενάντια στις ΑΠΕ. Τον Ιούλιο συστάθηκε και το Δίκτυο Βοιωτών, το οποίο επιχειρεί να συντονίσει τις επιτροπές και τις ομάδες αυτές. «Ο κόσμος ξυπνάει γιατί βλέπουν ότι είναι μέσα στην αυλή τους. Οπότε αρχίζουν να ενημερώνονται περισσότερο. Αυτό έχει δημιουργήσει μια τάση να οργανώνονται. Αυτό τον ρόλο παίζει και το Δίκτυο» αναφέρει o Γ.Λ. από τη συλλογικότητα Σφήνα, που συμμετέχει στο Δίκτυο Βοιωτών.

Το Δίκτυο, 5 Ιουνίου, πραγματοποίησε παμβοιωτική κινητοποίηση. Ξεκίνησε με αυτοκινητοπορεία, η οποία κατέληξε στη Λιβαδειά, οπού έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Το αίτημα μας είναι καμία νέα εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου στη Βοιωτία και δεν το συνδέουμε ούτε με διαφορετικού τύπου χωροθέτηση, ούτε αντισταθμιστικά, ούτε με τίποτε άλλο. Θεωρούμε ότι η περιοχή είναι υπερκορεσμένη. Ακόμα και αν συμφωνούσε κανείς με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, είναι η στιγμή που κανείς λέει αβίαστα ότι δεν πάει άλλο» αναφέρει ο Τάσος Κεφαλάς.

Λόγω της δυσαρέσκειας των κατοίκων οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ορισμένοι μιλούν για λάθος χωροθέτηση, ενώ φαίνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παγώσουν οι αδειοδοτήσεις. Ο Τάσος Κεφαλάς πιστεύει ότι δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση η διαφορετική χωροθέτηση και αμφιβάλλει για το αν πράγματι θα παγώσουν οι αδειοδοτήσεις. «Το βλέπω πολύ δύσκολο. Ειδικά αν δεν υπάρξει μεγάλη κινηματική και πολιτική πίεση. Δεν είναι εύκολο το ξέρουμε. Δεν είναι παιχνίδι, τα συμφέροντα είναι πολλά, οι εταιρείες που εμπλέκονται έχουν μεγάλη ισχύ. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, που δραστηριοποιούνται και στη δική μας περιοχή, είναι και ξένες μεγάλες εταιρείες.» Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις ενημερώσεις στα χωριά και στους Δήμους της Βοιωτίας. «Αυτό που θέλουμε εμείς σε αυτήν τη φάση είναι να ακούσει ο κόσμος ότι υπάρχει μια φωνή που λέει όχι. και να μπορέσει να διαμορφωθεί κλίμα ενάντια σε αυτήν τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη» επισημαίνει ο Γ.Λ.

Αλεξάνδρα Λαοπόδη

Πηγή: Η Εποχή