Βίντεο

Η Πέτη Πέρκα απαντά στον ακροδεξιό λόγο για την woke κουλτούρα

Η ακροδεξιά μάς λέει ότι κινδυνεύουμε από τους ανθρώπους που ζητούν να περπατούν ελεύθερα στο δρόμο και όχι από την ασύδοτη κερδοσκοπία και τις πολυκρίσεις της εποχής μας

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς για την ακροδεξιά ρητορεία και την anti–woke κουλτούρα

«Η κουλτούρα εγρήγορσης ή «woke κουλτούρα» ως όρος με αρνητικές συνεκδοχές χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ρεπουμπλικάνους και στόχευε στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που αφορούσαν ζητήματα ταυτότητας. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά ως ένας όρος «ομπρέλα» για να συσκοτιστούν ρατσιστικές, σεξιστικές και υπερσυντηρητικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση».

«Είναι σα να μάς λέει η ακροδεξιά ότι η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τους πιο πλούσιους, δεν κινδυνεύει από την καταστροφή του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση, από τους πολέμους, από τη βιομηχανία των όπλων, από την έμφυλη βία και ενδιοικογενειακή βία, από την αποσάρθρωση των θεσμών και της δικαιοσύνης. Είναι σα να μάς λέει ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει από άτομα που ζητούν να περπατούν ελεύθερα στο δρόμο με ασφάλεια άσχετα με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους, που ζητούν απλά να ζήσουν ελεύθερα τη ζωή τους. Η ανθρωπότητα λένε ότι κινδυνεύει από οικογένειες που εκφεύγουν της πατριαρχίας. Ή από ανθρώπους που δεν έχουν ως Ευαγγέλιο την ασύδοτη οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των λίγων», δήλωσε η Πέτη Πέρκα απαντώντας στον ακροδεξιό λόγο για την «woke» κουλτούρα.

Πρόσθεσε πως η «anti woke» ιδεολογία μάς κάνει να μισούμε πράγματα που είναι βολικά για την εξουσία και να καταπίνουμε την πορεία προς το σκοτάδι: «αυτό δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει ιστορικά. Το έχουμε ζήσει σε πολλές περιόδους, με πάρα πολλούς διαφορετικούς πρωταγωνιστές-κατασκευασμένους εχθρούς της κοινωνίας. Εμείς λοιπόν επιμένουμε στη συμπερίληψη και στην αλληλοκατανόηση για ένα καλύτερο μέλλον. Για το ζήτημα ταυτότητας φύλου θυμόμαστε νομίζω τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για «εξωγήινο» στον Υμηττό που θα επηρέαζε τα παιδιά να αλλάξουν φύλο».

Σχολίασε ότι η βασική πολιτική «συνταγή» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι: «Απόσυρση του κράτους, είτε παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες με τους οποίους συνομιλεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Και σήμερα φέρνετε τη λειτουργία του «Ωνάσειου» ως ιδιωτική κλινική την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει. Δεν απορούμε άλλωστε κατά παράβαση του Συντάγματος, η κυβέρνηση σας ιδιωτικοποίησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως προϋπόθεση για την εφαρμογή της κυβερνητικής «συνταγής» είναι να υποχωρεί ταυτόχρονα το κράτος δικαίου και στάθηκε στο έγκλημα των Τεμπών, στο ναυάγιο της Πύλου και στις υποκλοπές.

Για τα Τέμπη

Το έγκλημα των Τεμπών το διαδέχτηκε ένα δεύτερο έγκλημα, το έγκλημα της συγκάλυψης. Μετά από την αποκάλυψη ότι η ΟΣΕ έστειλε στις ανακριτικές αρχές το μισό υλικό βίντεο, από το οποίο απουσίαζε το υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καταθέσαμε ως Νέα Αριστερά αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να έρθει ο ΟΣΕ στη Βουλή να μάς εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Εκχωματώθηκε η περιοχή προτού ληφθούν καλά-καλά δείγματα dna από όλα τα θύματα. Μετά είχαμε εσπευσμένα τη δήλωση ότι πρόκειται περί ανθρώπινου λάθους, μετά είχαμε τη μονταζιέρα στα ηχητικά των συνομιλιών οδηγού σταθμάρχη, μετά είχαμε τον εντοπισμό ιχνών εκρηκτικών από τους εμπειρογνώμονες των συγγενών των θυμάτων και μετά την παρωδία που στήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή. Και τώρα έχουμε τις αποκαλύψεις ότι έχει εξαφανιστεί κρίσιμο υλικό. Τελικά, αντί για άπλετο φως όπως είχε υποσχεθεί ο κος Μητσοτάκης, έχει πέσει βαθύ σκοτάδι. Αναμένουμε βέβαια από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και να διερευνήσει αυτοτελώς το έγκλημα της συγκάλυψης.

Για τις υποκλοπές

Η εισαγγελική αρχή δεν δίστασε να αποφανθεί ότι δεν υπήρξε κάποια εμπλοκή οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΥΠ, ή και οποιοδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου με το spyware predator στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η δικαιοσύνη μάς είπε ότι οι κοινοί στόχοι ήταν σύμπτωση και πως οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Τα δε αιτήματα για κοινοβουλευτική έρευνα για το σκάνδαλο μπλοκαρίστηκαν από το κυβερνών κόμμα. Όσοι εμπλέκονται είναι αθώοι και τελικά διώκονται για συκοφαντική δυσφήμιση οι δημοσιογράφοι που έφεραν στο φως την υπόθεση. Δεν κλήθηκε ακόμη ως μάρτυρας ο κος Κοσμίδης ο οποίος φέρεται ότι πλήρωνε την πλατφόρμα για την επιστολή των μολυσμένων sms.

Για την Πύλο

«Το ναυάγιο της Πύλου είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια στην ιστορία. Ακόμη και σήμερα αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι ενώ οι νεκροί υπολογίζονται από 400 έως και 600. Τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα έρευνα του BBC αμφισβητούν την εκδοχή του λιμενικού σώματος που έχει υποστηρίξει ότι δε χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης. Επιζώντες του ναυαγίου καταγγέλλουν ότι το σκάφος του λιμενικού επιχείρησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό και έτσι, λίγα λεπτά αργότερα, πήρε επικίνδυνη κλίση και ανατράπηκε. Τη θέση αυτή διατύπωσε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Τη στιγμή που εμείς ζητάμε να έρθει ο Συνήγορος του Πολίτη, που εκπονεί το σχετικό πόρισμα, στην Ελληνική Βουλή να μάς ενημερώσει, η κυβέρνηση προσπαθεί αν τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Έχει λήξει βέβαια η θητεία του αλλά η «πρεμούρα» αντικατάστασής του έπιασε τώρα την κυβέρνηση».

Η Πέτη Πέρκα σχολίασε συνδυαστικά τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ: «Μετά από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου περίεργο που 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η 6η χειρότερη επίδοση σε 37 χώρες. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η καχυποψία έναντι των θεσμών που θεωρούνται, σε μεγάλο βαθμό, διεφθαρμένοι. Οι μόνοι που πιστεύουν ότι τα κράτη τους είναι ακόμη πιο «βρώμικα» είναι οι Μεξικανοί, οι Τούρκοι, οι Κολομβιανοί και οι Ούγγροι».

Στο δε πεδίο της οικονομίας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ουραγός στους δείκτες ευημερίας του ΟΟΣΑ με κύρια χαρακτηριστικά τους χαμηλούς μισθούς, το μικρό μερίδιο των μισθών έναντι του μεριδίου του κεφαλαίου: «καταγράφεται ακόμη αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες, ενώ το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του πληθωρισμού».

Κλείνοντας η Πέτη Πέρκα στάθηκε στο ράλι που παρατηρείται, για άλλη μία φορά, στις τιμές ρεύματος: «για τρίτη φορά σε λίγους μήνες η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τα εκατομμύρια ευρώ που προστίθενται στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών να «περνούν». Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, οι πολίτες που εδώ και πολλά χρόνια σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος των λογαριασμών ρεύματος γνωρίζουν πολύ καλά ποιος θα πληρώσει και τώρα».

Τόνισε πως οι ακραίες τιμές που προσφέρονται στην αγορά τις ώρες που βγαίνουν εκτός συστήματος τα φωτοβολταϊκά ή/και οι Α/Γ, οδηγούν σε αυξημένες τιμές χονδρικής και μεταφέρονται στη συνέχεια στους λογαριασμούς ρεύματος. 422,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η μέγιστη τιμή για παραγωγή από συμβατικές μονάδες (ορυκτό αέριο και λιγνίτη) στις 15.11.2024 όταν, το κόστος δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). 651 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 14.11.2024 και 733 ευρώ στις 19.11.2024.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κερδοσκοπία αμέτοχη και λέει ότι θα φορολογήσει την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες όταν, τον Ιούλιο που εφάρμοσε το φόρο 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι πάροχοι τον ενσωμάτωσαν στις τιμές λιανικής και, άρα, στους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.

Επανάφερε τέλος, το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με κλήση της ΡΑΑΕΥ που έχει καταθέσει η Νέα Αριστερά για τα κερδοσκοπικά αυτά φαινόμενα που, όπως απάντησε η Αρχή σε σχετική ερώτηση, δεν έχει κληθεί ακόμη από τη Βουλή.