Στο μέλλον, το πιθανότερο, για ό,τι συμβαίνει σήμερα μ’ αυτή την κυβέρνηση θα απολογείται ακόμη και η ευρύτερη συντηρητική παράταξη της χώρας! Διότι, είναι αδιανόητο να ζούμε μια υγειονομική τραγωδία, με εκατοντάδα καθημερινά νεκρούς, ραγδαία επέκταση αβεβαιότητας, ανασφάλειας, ανεργίας, αποδιάρθρωσης του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας, φτώχειας, εν μέσω λοκντάουν, ενώ οι πολίτες αποδίδουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης στην κυβέρνηση και όλα αυτά, αυτή, να τα αγνοεί! Να εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμά της! Κάθε κυβέρνηση, εφόσον ήλθε η κρίση, όφειλε να το αναθεωρήσει εκ βάθρων, όχι μόνο αυτό της ΝΔ, που είναι κατάφορτο με έναν ούλτρα παρωχημένο νεοφιλελευθερισμό, που επιτείνει, τώρα, όσα ζούμε και θεμελιώνει αδυσώπητο μέλλον.
«Αναστάτωση» αντί τραγωδίας βλέπει ο Κ. Μητσοτάκης
Μιλώντας στη Βουλή, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός έκρινε κατάλληλη τη στιγμή, να συνοψίσει ό,τι ζούμε ως «αναστάτωση του κορονοϊού» και να μας διαβεβαιώσει ότι παρά αυτή τη «δυσκολία» το πρόγραμμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως! «Βρίσκομαι εδώ», είπε, «για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται και συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορονοϊού και ότι οι δικοί (σ.σ. ειδικοί;) περιορισμοί δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις». «Είναι δεσμεύσεις τις οποίες είχα ανακοινώσει στη ΔΕΘ» πρόσθεσε. «Με λίγα λόγια, παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση αυτή μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Αλλάζει τη χώρα, μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και κάνει πράξη ό,τι λέει».
Αυτά μας είπε ο πρωθυπουργός «ανίδεος και χορτάτος», όπως είπε ο ποιητής, εμμονικός και φανατικός, προσθέτουμε. Το επικοινωνιακό επιτελείο του, επειδή ανησυχεί, διοχετεύει στον φιλικό Τύπο έρευνες, που συνάγουν πολύ ευχάριστα συμπεράσματα. Π.χ., ότι υπάρχει ευρύς χώρος για το φιλελευθερισμό, που οι πολίτες τον διακρίνουν από το νεοφιλελευθερισμό, το φιλελεύθερο Κέντρο που έχει κοινωνικές ευαισθησίες και που, βέβαια, μπορεί να εκφράσει αυτός και μόνο και το κόμμα του, η ΝΔ! (στην προηγούμενη «Εποχή» άρθρο του Ν. Σερβετά).
Άφθονο ήταν το υλικό, αυτή την εβδομάδα, που διακωμωδεί τον παραπάνω ισχυρισμό και συμπέρασμα, μέρος του οποίου μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε περιχαρής στη Βουλή: αλλαγές σε ΑΣΕΠ που «διευκολύνουν» προσλήψεις επιλεγμένες, αναθεώρηση πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που κοιτά στην ιδιωτικοποίηση, επιδότηση απόρων προκλητικά συμβολική, προτάσεις έκθεσης Πισσαρίδη, νέο αντιπεριβαλλοντικό πολεοδομικό νομοσχέδιο, προϋπολογισμός προκλητικά περιοριστικός, συμβάσεις Δημοσίου που «διευκολύνουν», συνδικαλιστικό-εργατικό νομοσχέδιο, τεχνική εκπαίδευση κτλ. Στο «φιλελεύθερο κλίμα» που καλλιεργεί η κυβέρνηση προστίθεται και η κλήση σε απολογία από την εισαγγελία των αρχηγών των τριών αριστερών κομμάτων. Έχουμε, ακόμη, την παράκαμψη των Πρυτάνεων από την κ. Κεραμέως που διαμορφώνει μόνη της το πλαίσιο αστυνόμευσης των ΑΕΙ, όπως την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Όσο για τη σύλληψη των φεμινιστριών στο Σύνταγμα για τον ακτιβισμό τους την ημέρα που είναι, διεθνώς, καθιερωμένη ενάντια στη βία κατά των γυναικών, τι να πεις;
Εν τω μεταξύ, η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα την αποτυχία της έως τώρα πολιτικής στο υγειονομικό και εξαγγέλλει, και σωστά, παράταση του γενικού απαγορευτικού. Άρχισαν, επιπλέον, και αεροδιακομιδές, ενώ μάλλον δεν φθάσαμε ακόμη στην κορυφή της τραγωδίας. Η κυβέρνηση μοιάζει, παρ’ όλα αυτά, να κινείται με το άγχος της οικονομίας και να υποβαθμίζει την τραγικότητα στην υγεία. Προκύπτει και από τις διατυπώσεις του πρωθυπουργού που αναφέραμε πιο πάνω – «αναστάτωση», «πολλές δυσκολίες», «εξαιρετικά προβληματική συγκυρία». Η κυβέρνηση δρα αναντίστοιχα των ιστορικών ευθυνών της.
Προϋπολογισμός κοινωνικά επιθετικός
Αψευδές τεκμήριο αυτής της πολιτικής είναι ο προϋπολογισμός για το 2021 και τα άμεσα μέτρα που παίρνει τώρα για αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων. Προϋπολογισμός που δεν συγκινείται καθόλου από τα έξτρα δεινά που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία το 2021. Για κρίσιμους, κοινωνικά, κωδικούς η στήριξη είναι μηδενική αλλά «πίσω από κάθε μηδενικό σας βρίσκονται οι ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που μ’ αυτές τις αποφάσεις φτωχοποιούνται, χάνουν κάθε αίσθημα ασφάλειας», όπως εύστοχα παρατήρησε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής. Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, δεν κρύβει ότι «είναι ενταγμένος στο στρατηγικό της σχέδιο που είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων ομίλων και τη δημιουργία φθηνού, πλήρως ελαστικοποιημένου εργατικού δυναμικού». (Ολόκληρη η πολύ περιεκτική εισήγηση της Ε. Αχτσιόγλου, δημοσιεύεται στο epohi.gr). Τα επείγοντα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας διέψευσαν ως και τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών στον φιλικό Τύπο παραβιάζοντας, για μια ακόμη φορά, τη βασική οικονομική αρχή ότι σε περιόδους ύφεσης το ζητούμενο είναι οι δαπάνες.
Α. Τσίπρας: Τέσσερα επείγοντα μέτρα
Όμως, η κατάσταση είναι άκρως επείγουσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει –στην ΚΟ την προηγουμένη είχε προτείνει μονιμότερα μέτρα– τέσσερις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις απαντώντας στις εμμονές του πρωθυπουργού: κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, επίδομα έκτακτης ανάγκης για όλα τα νοικοκυριά που περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος που έχει πληγεί, άμεσα δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού και απαγόρευση διακοπής παροχής ρεύματος, νερού, αερίου, τηλεφώνου, διαδικτύου σε πληττόμενα νοικοκυριά, παράταση αναπηρικών επιδομάτων.
Παύλος Κλαυδιανός
Πηγή: Η Εποχή