Macro

Η κυριαρχία των “ειδικών” καταστρέφει τη δημοκρατία

Επί τρεις δεκαετίες, οι Ιταλοί φιλελεύθεροι προώθησαν τεχνοκρατικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις χωρίς λαϊκή εντολή. Το αποτέλεσμα είναι η αποσάθρωση της δημοκρατίας – και η αποξένωση της κεντροαριστεράς από την πρώην εργατική της βάση.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων στα οποία ο Καρλ Μαρξ αφιέρωσε το ενδιαφέρον του, ένα από τα λιγότερο γνωστά είναι η κριτική του στη λεγόμενη “τεχνική κυβέρνηση” – δηλαδή στις κυβερνήσεις που διοικούνται από υποτιθέμενους “ειδικούς” που δεν συνδέονται με πολιτικά κόμματα. Ως συνεργάτης της New York Tribune, μιας από τις ημερήσιες εφημερίδες της εποχής του με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, ο Μαρξ παρακολούθησε τις θεσμικές εξελίξεις που οδήγησαν σε μια από τις πρώτες τέτοιες κυβερνήσεις στην ιστορία: το υπουργικό συμβούλιο του κόμη του Αμπερντίν στη Βρετανία, από τον Δεκέμβριο του 1852 έως τον Ιανουάριο του 1855.

Τα ρεπορτάζ του Μαρξ ξεχώριζαν για την οξυδέρκεια και τον σαρκασμό τους. Οι Times πανηγύριζαν για τα γεγονότα αυτά ως σημάδι ότι η Βρετανία βρισκόταν στην αρχή μιας εποχής “κατά την οποία το κομματικό πνεύμα θα φύγει από τη γη και η ευφυΐα, η εμπειρία, η εργατικότητα και ο πατριωτισμός θα είναι τα μόνα προσόντα για τα αξιώματα”. Η εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο καλούσε “τους ανθρώπους κάθε τάξης απόψεων” να συσπειρωθούν πίσω από τη νέα κυβέρνηση επειδή “οι αρχές της απαιτούν καθολική αποδοχή και υποστήριξη”.

Παρόμοια επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο Μάριο Ντράγκι έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας. Οι φανφάρες γύρω από τον Ντράγκι, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας από το 2006 έως το 2011 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2011 έως το 2019, ήταν παρόμοιες με εκείνες των Times το 1852. Όλα τα συντηρητικά και φιλελεύθερα δημοσιογραφικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της μετριοπαθούς αριστεράς, ενώθηκαν σε μια σταυροφορία κατά των ανεύθυνων πολιτικών κομμάτων και υπέρ του “σωτήρα” Ντράγκι. Με την παραίτησή του την Πέμπτη, το πείραμα έφτασε και πάλι στο τέλος του.

Στο άρθρο του 1853 με τίτλο “Μια υπεραιωνόβια διοίκηση: Προοπτική του Συμμαχικού Υπουργικού Συμβουλίου”, ο Μαρξ χλεύασε την άποψη των Times. Αυτό που η μεγάλη βρετανική εφημερίδα θεωρούσε τόσο σύγχρονο και συναρπαστικό ήταν για εκείνον σκέτη φάρσα. Όταν οι Times ανακοίνωσαν “ένα Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από νέους, νεαρούς και πολλά υποσχόμενους χαρακτήρες”, ο Μαρξ σκέφτηκε ότι ο κόσμος σίγουρα θ’ απορήσει λίγο όταν μάθει ότι η νέα εποχή στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας πρόκειται να εγκαινιαστεί από αποκλειστικά και μόνο εξαντλημένους ογδοντάρηδες, γραφειοκράτες που υπηρέτησαν σχεδόν σε κάθε Κυβέρνηση από το τέλος του περασμένου αιώνα, δύο φορές νεκροί από γηρατειά και εξουθένωση και μόνο αναστημένοι σε μια τεχνητή ύπαρξη.

Παράλληλα με τις κρίσεις για τα πρόσωπα υπήρχαν και άλλες, μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, που αφορούσαν τις πολιτικές τους: “Μας υπόσχονται την πλήρη εξαφάνιση των κομματικών πολέμων, ναι, ακόμη και των ίδιων των κομμάτων”, σημείωσε ο Μαρξ. ” Τι εννοούν οι Τάιμς;”

Το ερώτημα είναι δυστυχώς πάρα πολύ επίκαιρο σήμερα, σε έναν κόσμο όπου η κυριαρχία του κεφαλαίου επί της εργασίας έχει γίνει τόσο άγρια όσο ήταν στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, που διαφοροποιεί τον καπιταλισμό από τους προηγούμενους τρόπους παραγωγής, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Τα οικονομικά όχι μόνο κυριαρχούν στην πολιτική, καθορίζοντας την ατζέντα της και διαμορφώνοντας τις αποφάσεις της, αλλά βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας και του δημοκρατικού ελέγχου της – σε σημείο που μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει πλέον τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Πρέπει να είναι αμετάβλητες.

Οικονομικές “επιταγές”

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι εξουσίες λήψης αποφάσεων έχουν περάσει από την πολιτική στην οικονομική σφαίρα. Οι κομματικές πολιτικές επιλογές έχουν μετατραπεί σε οικονομικές επιταγές που συγκαλύπτουν ένα άκρως πολιτικό και αντιδραστικό σχέδιο πίσω από μια ιδεολογική μάσκα απολιτικής εμπειρογνωμοσύνης. Αυτή η μετατόπιση τμημάτων της πολιτικής σφαίρας στην οικονομία, ως ξεχωριστή περιοχή αδιαπέραστη από τις αλλαγές, ενέχει τη σοβαρότερη απειλή για τη δημοκρατία στην εποχή μας. Τα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία έχουν ήδη αποψιλωθεί από την αντιπροσωπευτική τους αξία λόγω στρεβλών εκλογικών συστημάτων και αυταρχικών αναθεωρήσεων της σχέσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, βλέπουν τις εξουσίες τους να αφαιρούνται και να μεταφέρονται στην “αγορά”. Οι αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, ο δείκτης της Wall Street και τα spread – αυτά τα μεγα-φετίχ της σύγχρονης κοινωνίας – έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερο βάρος από τη βούληση του λαού. Στην καλύτερη περίπτωση, οι κυβερνήσεις μπορούν να “παρεμβαίνουν” στην οικονομία (μερικές φορές, οι άρχουσες τάξεις πρέπει να μετριάσουν την καταστροφική αναρχία του καπιταλισμού και τις βίαιες κρίσεις του), αλλά δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους κανόνες και τις θεμελιώδεις επιλογές της.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι την παραίτησή του την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ήταν εξέχων εκπρόσωπος αυτής της πολιτικής. Για δεκαεπτά μήνες ηγήθηκε ενός πολύ ευρύ συνασπισμού που περιλάμβανε το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα, τον διαχρονικό εχθρό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τους λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Πίσω από τη βιτρίνα του όρου “τεχνική κυβέρνηση” – ή όπως λένε, της ” κυβέρνησης των καλύτερων” – μπορούμε να δούμε μια αναστολή της πολιτικής.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο στην Ιταλία. Από το τέλος της Πρώτης Δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις με “τεχνική” ηγεσία ή χωρίς εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κυβέρνηση του Carlo Azeglio Ciampi, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας επί δεκαπέντε χρόνια, από το 1993 έως το 1994 (και στη συνέχεια εκλεγμένου στο αξίωμα του προέδρου της Ιταλίας από το 1999 έως το 2006)- η κυβέρνηση του Lamberto Dini, πρώην γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, μετά από μακρά καριέρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 1995-96, και η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανταγωνισμού με προηγούμενη σχετική εμπειρία στην Τριμερή Επιτροπή του Ομίλου Ροκφέλερ, στην οργανωτική επιτροπή του Bilderberg Group και ως διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs, από το 2011 έως το 2013.

Τα τελευταία χρόνια έχει υποστηριχθεί ότι δεν πρέπει να γίνονται νέες εκλογές μετά από μια πολιτική κρίση- η πολιτική πρέπει να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο στην οικονομία. Σε ένα άρθρο του Απριλίου του 1853, με τίτλο “Επιτεύγματα του Υπουργικού Συμβουλίου”, ο Μαρξ έγραψε ότι “το [“τεχνικό”] Υπουργικό Συμβούλιο του Συνασπισμού αντιπροσωπεύει ανικανότητα στην πολιτική εξουσία”. Οι κυβερνήσεις δεν συζητούν πλέον για τον οικονομικό προσανατολισμό που πρέπει να ακολουθήσουν. Τώρα οι κυρίαρχοι οικονομικοί προσανατολισμοί επιφέρουν τη γέννηση των κυβερνήσεων.

Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, επαναλαμβάνεται το νεοφιλελεύθερο μάντρα ότι για να αποκατασταθεί η “εμπιστοσύνη” της αγοράς ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε γρήγορα στο δρόμο των “διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” – μια έκφραση που χρησιμοποιείται πλέον ως συνώνυμο της κοινωνικής καταστροφής: με άλλα λόγια, μειώσεις μισθών, επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων όσον αφορά τις προσλήψεις και τις απολύσεις, αυξήσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης και ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι νέες “τεχνικές κυβερνήσεις”, με επικεφαλής άτομα με προϋπηρεσία σε ορισμένους από τους οικονομικούς θεσμούς που ευθύνονται περισσότερο για την οικονομική κρίση, έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο – ισχυριζόμενες ότι το κάνουν αυτό “για το καλό της χώρας” και την “ευημερία των μελλοντικών γενεών”. Επιπλέον, οι οικονομικές δυνάμεις και τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προσπαθήσει να φιμώσουν οποιονδήποτε έχει υψώσει αντίθετη φωνή.

Μετά την παραίτησή του, ο Ντράγκι δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η πλειοψηφία του έχει καταρρεύσει εξαιτίας των υπερβολικά ετερόκλητων πολιτικών των κομμάτων που τον στήριξαν, και η Ιταλία θα πάει σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου. Αν η Αριστερά δεν θέλει να εξαφανιστεί, πρέπει επίσης να έχει το θάρρος να προτείνει τις ριζοσπαστικές πολιτικές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πιο επειγόντων σύγχρονων προβλημάτων, ξεκινώντας από την οικολογική κρίση. Οι τελευταίοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και αναδιανομής του πλούτου είναι οι “τεχνικοί” -που στην πραγματικότητα είναι πολύ πολιτικά πρόσωπα- όπως ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Δεν θα μας λείψει.

Marcello Musto

jacobin

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης