Macro

Η efood σε ταληράκια

Η efood που λέτε είναι μια εταιρεία που μεταφέρει πράγματα με μηχανάκια. Κυρίως φαγητά και καφέδες. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.

Η efood πήρε τα πάνω της κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν, λόγω συνθηκών, οι παραγγελίες delivery εκτινάχθηκαν.

Συγκεκριμένα, το 2020 ο τζίρος της εταιρείας, από 43 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά, ανέβηκε στα 64. Και τα προ φόρων κέρδη της, από 22 εκατομμύρια, ανέβηκαν σε 28.

Τότε, κάπου τον Σεπτέμβριο του 2021, η efood είχε κάνει μια καταπληκτική κίνηση. Ενημέρωσε τους διανομείς που η σύμβασή τους έληγε. Και αν ήθελαν να συνεχίσουν στην εταιρεία, θα έπρεπε να ανοίξουν μπλοκάκι ως αυτοαπασχολούμενοι.

Η άλλη επιλογή τους ήταν να φύγουν. Γιατί όπως έγραψε η επιστολή που τους εστάλη, σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν υπήρχε η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία γλύτωνε από σοβαρά έξοδα όπως η πληρωμή υπερωριών, το δώρο, η ασφάλιση του εργαζόμενου και όλα αυτά.

Και τότε έγινε κάτι ιστορικό. Η επιστολή προς τους εργαζόμενους έγινε γνωστή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Και οι παραγγελίες προς την εταιρεία έπεσαν κατακόρυφα μέσα στην ίδια μέρα.

Διότι σου λέει κάτσε ρε φίλε, έχεις ξεσκιστεί στο χρήμα και πας να βγάλεις κι άλλα από την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, ντροπή κάπου.

Αφού στην πραγματικότητα για εξαρτημένη εργασία πρόκειται, γιατί δεν τους πληρώνεις αυτά που προβλέπει ο νόμος.

Για τις επόμενες μέρες οι δουλειές της efood κατέρρευσαν. Και η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα δικαιώματα των διανομέων της.

Και ότι η επιστολή ήταν λανθασμένη επικοιωνιακά και δεν εξέφραζε την κουλτούρα της.

Μετά από την υποχώρηση της εταιρείας, οι καταναλωτές ξέχασαν το γεγονός. Το στραπάτσο αποκαταστάθηκε και η θριαμβευτική πορεία της efood συνεχίστηκε.

Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 135 εκ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 32 εκ ευρώ.. Το 2023 ο τζίρος ανέβηκε στα 163 εκ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 41,22 ευρώ.

Δηλαδή το 2023 τα κέρδη ήταν όσο ο τζίρος το 2019.

Αλλά, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις αρχές του 2024, η εταιρεία αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους.

Γιατί; Γιατί οι συλλογικές συμβάσεις ανεβάζουν το μισθολογικό κόστος.

Και μπορεί, αν ασφαλιστούν οι διανομείς, η αύξηση της κερδοφορίας να σημειώσει κάμψη και να δυσσαρεστηθούν οι μέτοχοι.

Παρένθεση: θυμάστε την Κεραμέως και τον Καιρίδη και τους άλλους δεξιούς στο τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο πριν κανά μήνα;

Που έλεγαν πώς κάνετε έτσι, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ελεύθερες και όταν θέλουν η εταιρεία και οι εργαζόμενοι, μπορούν να υπογραφούν;

Ε αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του πόσο ελεύθερες είναι οι συλλογικές συμβάσεις.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Διότι τώρα οι εργαζόμενοι της efood κατεβαίνουν ξανά σε κινητοποιήσεις. Γιατί, όπως καταγγέλλουν, η εταιρεία προσπαθεί να τους μετατρέψει όλους σε εργολαβικούς.

Και αυτό σημαίνει εργασία χωρίς καθόλου δικαιώματα. Και χωρίς την παραμικρή ευθύνη του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους, Είναι σαφές;

Γιατί να τους έχεις ως κανονικούς υπαλλήλους όταν μπορείς να τους πάρεις από εργολαβικές;

Που μάλιστα μπορεί να είναι επίσης δικές σου.. Δεν ξέρουμε, γενικά μιλάμε.

Και δεν είναι καμιά πρωτοτυπία. Και οι τράπεζες έτσι δουλεύουν. Εδώ και καιρό.

Και με αυτά και με αυτά, η ανάπτυξη πάει σβιιιιιιινννννν…

Ο ΣχολαστικόςΗ ΑΥΓΗ