Macro

Γυάρος: Η μάχη για την προστασία της ιστορικής μνήμης μόλις άρχισε

Η οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 για το θέμα της προσπάθειας ακραίας εμπορευματοποίησης της Γυάρου (η οποία θα αφαιρέσει το στοιχείο της ιστορικής μνήμης από το νησί) έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.
 
Μπορεί, βέβαια, να μην έχει κανείς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον βαθμό ειλικρίνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε (στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) ότι «δεν θα γίνει τίποτα στη Γυάρο, χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή του ΣΦΕΑ».
 
Αξίζει να παραθέσουμε εδώ επί λέξει το σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου:
 
«Κατά την χτεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τα πενήντα χρόνια από την κατάρρευση της Χούντας και την αποκατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ευάγγελο Γκιουγκή και παρουσία και άλλων μελών του Συνδέσμου μας –χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων– προέβη στην παρακάτω δήλωση για το φλέγον ζήτημα της Γυάρου:
 
“Κύριε πρόεδρε του ΣΦΕΑ έμαθα ότι ανησυχείτε για το θέμα της Γυάρου. Δεν θα γίνει τίποτε απολύτως στη Γυάρο, χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή του ΣΦΕΑ.”
 
Ο σύνδεσμός μας αναμένει από τους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανωτέρω δήλωση – δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί η δήλωση αυτή δεσμεύει τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και τους επίδοξους επενδυτές».
 
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε να μην γίνει τίποτα στη Γυάρο. Είπε απλά ότι δεν θα γίνει τίποτα χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΦΕΑ, θέση βέβαια από την οποία μπορεί να υποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.
 
Είναι γνωστό ότι στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση «αξιοποίησης» από μεγάλη βιομηχανία αλουμινίου, στο πλαίσιο του Arxellence 3, που προκήρυξε μαζί με αστική ΜΚΟ, η οποία τελεί υπό την εποπτεία και συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, του υπουργείου Πολιτισμού και του επίσημου τουριστικού ιστότοπου Νοτίου Αιγαίου, με χορηγούς επικοινωνίας γνωστά περιοδικά του χώρου της αρχιτεκτονικής και των τεχνικών έργων. Διακηρυγμένος τελικός στόχος είναι η μετατροπή της Γυάρου σε αυτάρκη κόμβο νερού και ενέργειας, μόνο που ο ΣΦΕΑ έχει λόγους να φοβάται για μία εξέλιξη δυσμενεστέρη. Την εγκαθίδρυση στη Γυάρο αιολικού πάρκου.
 
Από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος αντέδρασε δυναμικά, γι’ αυτό άλλωστε προέκυψε και η «μισή» πρωθυπουργική δέσμευση. Ακόμα, όμως, και μέσα στον Αύγουστο η δουλειά θα συνεχιστεί, με πολύτιμο βοηθό τον αρχιτέκτονα και πρώην υπουργό Νίκο Σιφουνάκη, ο οποίος έχει καταδείξει πολλάκις την ευαισθησία του για τη Γυάρο και την προστασία της ιστορικής μνήμης.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ μετά την επιστροφή του από τις διακοπές (περίπου στις 18-20 του Αυγούστου), προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Γυάρου ως τοπόσημο ανάδειξης του πολύτιμου ιστορικού κεφαλαίου που αυτή κουβαλά.
 
Θα αναζητηθούν, επίσης, σύμμαχοι σε φορείς και άλλους συλλόγους, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους, αφενός, να «αποκρούσουν» την επιχειρηματική πρόταση για την εκμετάλλευση του εδάφους (αλλά και του αέρα) της Γυάρου και, αφετέρου, να δουλέψουν πάνω στην εναλλακτική που έχει κατά νου ο ΣΦΕΑ.
 
Εν συνεχεία, θα διοργανωθεί και μία συνέντευξη Τύπου, έτσι ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά η κοινή γνώμη για τις προθέσεις και τα σχέδια του Συλλόγου σχετικά με το νησί που έχει συνδέσει το όνομά του με την μετεμφυλιακή ιστορία του τόπου ως τόπος εξορίας και βασανιστηρίων.
 
Η μάχη μόλις τώρα ξεκινάει και αναμένεται να είναι σκληρή.
 
Νίκος Γιαννόπουλος