Macro

Γιώργος Βοζικάκης: Διεκδικώντας τον χαρακτηρισμό του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στο Γουδή, στα σύνορα των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Χολαργού-Παπάγου, διεκδικούμε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Η υλοποίησή του όμως, παρά το ισχυρότατο θεσμικό πλαίσιο (Ρυθμιστικά της Αθήνας, ν. 732/77, ΠΔ187/Δ/2011) και τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή όπως και πολλών κοινωνικών φορέων, μένει ακόμη στα χαρτιά και υπονομεύεται διαρκώς από τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων και την αδιαφορία διαχρονικά των διοικήσεων των όμορων Δήμων.
 
Ασύμβατες χρήσεις όπως το Μπάτμιντον, η ΕΠΟ, η Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κατακερματίζουν και συρρικνώνουν τις ελεύθερες και κοινόχρηστες εκτάσεις τού πάρκου. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η έκταση του Πάρκου παραδίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παραβιάζονται οι διατάξεις του Π.Δ.187/Δ/2011 και ο χώρος αυτός, ανάσα για τους κατοίκους της πόλης μας, έχει μεταβληθεί σε απέραντο πάρκινγκ. Η διαμπερής κυκλοφορία οχημάτων κυριαρχεί, επιβαρύνοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος και κάνοντας δύσκολη τη ζωή των επισκεπτών του.
 
Επειδή, από τη μια μεριά έχουμε διαχρονικά εξαγγελίες δημάρχων και κυβερνητικών παραγόντων που υπόσχονται λύσεις και από την άλλη την πραγματικότητα της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης με εντατικούς ρυθμούς του Πάρκου, επιβάλλεται η συνέχιση, η διεύρυνση και η κλιμάκωση των αγώνων μας.
 
Η θέλησή μας αυτή διατυπώνεται και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου στην πλατεία Πανόρμου, το οποίο παραδόθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος μετά το τέλος της πορείας που ακολούθησε.
 
Με έντονο τρόπο εξέφρασαν οι συγκεντρωμένοι την απαίτηση για:
 
Ÿ τη δημιουργία του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με υψηλό και πυκνό πράσινο, χωρίς εμπορευματοποίηση, με την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και των άλλων μη συμβατών για το Πάρκο χρήσεων.
 
Ÿ το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του όρους Υμηττού, να μην εμπεριέχει δυσμενέστερες διατάξεις, σε σχέση με το υπάρχον Π.Δ.187/Δ/2011
 
Ÿ άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και στην επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε να σταματήσει επιτέλους η συνεχής παράκαμψη ή και καταπάτηση της νομιμότητας στο σύνολο του Πάρκου. Για να συσταθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης του Πάρκου με Διοικητική αυτοτέλεια και θεσμικά εξασφαλισμένους σταθερούς και επαρκείς πόρους, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Τα όρια ευθύνης του: τα προβλεπόμενα από το Π.Δ του 2011.
 
Συγχρόνως, στις τοποθετήσεις των ομιλητών και στα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους των Αμπελοκήπων, εκφράστηκε η αγανάκτηση για:
 
Ÿ την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, το οποίο έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο παράνομο πάρκινγκ πάσης φύσεως οχημάτων.
 
Ÿ τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν ο κατακερματισμός, οι περιφράξεις, η εμπορευματοποίηση (αναψυκτήριο Anassa, Άρχων) οι ασύμβατες χρήσεις (Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γεν. Γραμμ. Έρευνας και Τεχνολογίας) και η διαμπερής κυκλοφορία των οχημάτων.
 
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, αν και έγκαιρα ενημερωμένοι με επιστολές μας, ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μας αγνόησαν και το ψήφισμα παραδόθηκε στους υπαλλήλους ασφαλείας του κτηρίου.
 
Γιώργος Βοζικάκης