Συνεντεύξεις

Γιώργος Ψυχογιός: Τι θα περίμενε κανείς από αυτούς;

Πετούν στο δρόμο 11.237 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που πήραν άσυλο, βορά στους ακροδεξιούς που εξέθρεψε η ΝΔ, ενώ οι τοπικές κοινωνίες ζητούν την ένταξή τους σε εργασία και καθημερινότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να τους αποκρύψει κοινωνικά και πολιτικά, το κίνημα αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, πρέπει να γίνουμε ασπίδα για αυτούς τους ανθρώπους, είπε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Η απαξίωση προσφύγων και μεταναστών, ως ανθρώπων δεύτερης… μοίρας, υπογράμμισε ο κ. Ψυχογιός, επεκτείνεται και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Βλέπουμε τι γίνεται με τους εργαζόμενους, τις περικοπές δικαιωμάτων, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών. Τι γίνεται με τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του πολιτισμού. Σε όλη την Ευρώπη τους δίνουν βοήθεια, «οξυγόνο» να επιβιώσουν, εδώ τους καταδικάζουν, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους, τους πρόσφυγες, τους Ρομά, τους κρατούμενους φυλακών, τους ηλικιωμένους.Είναι πολιτική στρατηγική που εφαρμόζει η ΝΔ, τόνισε ο κ. Ψυχογιός, δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ως αριθμούς, όχι ως ανθρώπους, αυτούς και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να τους κάνει αόρατους, να κρύψει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», τους πετάει στο δρόμο χωρίς καμία προετοιμασία και μέριμνα για την στέγαση και την ένταξή τους. Διακυβεύει την ασφάλειά τους, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή, όπως ύπογράμμμισε. Η ΝΔ λειτουργεί με απάνθρωπο, κυνικό τρόπο, με βάση την ιδεοληψία της. Εκτός του ότι τους εκθέτει σε κίνδυνο, ευνοεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Όχι απλώς το αποδέχεται, είναι στρατηγική της, να τους ρίξει βορά στους ακροδεξιούς που η ίδια εξέθρεψε, αλλά και στα κυκλώματα. Καλλιεργεί αυτά τα αντανακλαστικά για να φτωχοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς, αντί να μεριμνά για την ομαλή ένταξη και την πορεία τους. Έχει να κάνει και με κάτι βαθύτερο, τον «μονόδρομο» των κλειστών δομών-φυλακών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θύμισε εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που πρέπει κάποια στιγμή να βγουν από τις δομές, περιθώριο 6 μηνών με σχεδιασμό που τους έδινε εργαλεία και μέσα να αυτονομηθούν, όπως πρόσβαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καταγραφή δεξιοτήτων στις δομές ώστε να μπορούμε να τους κατευθύνουμε εκεί που πρέπει όταν βγουν. Και εκτός του «ΗΛΙΟΣ» που εμείς δημιουργήσαμε για στέγαση, ελληνομάθεια και κατάρτιση, υπήρχε πρόσβαση τόσο σε επίδομα στέγασης όσο και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ώστε να έχουν στήριξη και ομαλή ένταξη μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους, άνθρωποι που πέρασαν επί χρόνια από συνθήκες που απειλούσαν την ζωή τους, αλλά και από τις διαδικασίες μέχρι να πάρουν το άσυλο.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη που πήρε 190 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για κορωνοϊό και προσφυγικό, δεν κατευθύνει ούτε ευρώ για στέγαση, απασχόληση, ένταξη αυτών των ανθρώπων που βγάζει στον δρόμο. Αλλά τι θα περίμενε κανείς από αυτούς που έδιωξαν παιδιά από το σχολείο, που έκοψαν την πρόσβαση στην Υγεία για όλους, που κατήργησαν το δικαίωμα εργασίας στους αιτούντες άσυλο, ή ακόμη και την πρόσβαση στον αθλητισμό; αναρωτήθηκε ο κ. Ψυχογιός. Και αυτοί οι 11.237 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με άσυλο, που έχουν αντίστοιχα δικαιώματα με τον γενικό πληθυσμό.

Οι τοπικές κοινωνίες ζητούν την ένταξη αυτών των ανθρώπων, στην εργασία και την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αποκόπτει, θέλει να τους αποκρύψει και να τους στεγανοποιήσει κοινωνικά και πολιτικά. Αλλά δεν μπορεί. Το κίνημα αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στην πρώτη γραμμή, με την στήριξή του υλικοτεχνικά για τις βασικές ανάγκες και την εξασφάλιση δυνατοτήτων απασχόλησης και ένταξης και την διάθεση χώρων στέγασης. Εάν χρειαστεί, έστω με κοινωνικά σχήματα ή δομές αλληλεγγύης, θα το εξασφαλίσουμε, όπως ξεκαθάρισε. Είναι τόσο κρίσιμη και επείγουσα η κατάσταση που, εκτός των άλλων, πρέπει να γίνουμε ασπίδα για αυτούς τους ανθρώπους, απέναντι σε «τάγματα εφόδου» και «αγανακτισμένους» που πιθανώς θα στραφούν εναντίον τους. Και η κυβέρνηση τα αποδέχεται αυτά, είναι το πιο επικίνδυνο από όλα.