Συνεντεύξεις

Γιώργος Ψυχογιός: Μια κυβέρνηση για τους λίγους, εκτός κοινωνίας και πραγματικότητας

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel με τον Γιώργο Μελιγγώνη την Πέμπτη 03/02 και σχολίασε ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο κος Ψυχογιός αναφερόμενος στο προσφυγικό, αντιτάχθηκε στην ρητορική της κυβέρνησης ότι έχει πέσει η αυλαία και τόνισε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα δυναμικό και δύσκολο που παραμένει στην πρώτη γραμμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίθετα με τα όσα λέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ουδέποτε έχει αναπαράγει τη ρητορική τηςτουρκικής πλευράς, δεν θα μπορούσε άλλωστε να στηρίζει ένα καθεστώς που έχει φυλακίσει αντιφρονούντες, βουλευτές, δικαστικούς, δημοσιογράφους, πολίτες. Τα όσα έχουμε καταγγείλει και αυτά για τα οποία ζητάμε εξηγήσεις είναι βασισμένα σε ανακοινώσεις επίσημων φορέων, επανειλημμένεςσυστάσεις της ευρωπαίας επιτρόπου για δημιουργία παρατηρητηρίου στην Ελλάδα, καταγγελίες διεθνών οργανισμών, εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ ελληνικών και διεθνών μέσων, ή επιβεβαιωμένες μαρτυρίες ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν».
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να περιορίζει το προσφυγικό σε διμερές ζήτημα, υποβαθμίζοντας το και δίνοντας άλλοθι στην Ευρώπη να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να αναθέτει στη χώρα το ρόλο της «ασπίδας». Επιπλέον όμως αν ευσταθούν οι, αμέτρητες, καταγγελίες πέρα από την παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην χώρα, αποστερείται και ένα βασικό διαπραγματευτικό όπλο από την φαρέτρα της ελληνικής πλευράς σε άλλα σημαντικά ζητήματα.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι έμπρακτη αλληλεγγύη σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, με υποχρεωτικό μηχανισμό επιμερισμού του πληθυσμούκαι αυτή είναι η μόνη στιβαρή απάντηση απέναντι στην όποια εργαλειοποίηση. Χρειάζεται όμως και νόμιμες ασφαλίζει οδούς για να σταματήσουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από διακινητές.
Ο βουλευτής μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακή κρίσης, είπε πως όχι μόνο δεν έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, ή να στηρίξει τους πολίτες με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά φέρνει στη Βουλή μια ΠΝΠ η οποία αφήνει στο δρόμο πάνω από 1000 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Ό,τι μέτρο έχει προτείνει η Κυβέρνηση είτε για την ακρίβεια, είτε για την φορολογική πολιτική, όπως η -δήθεν- μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς και όχι τα ευρεία λαϊκά στρώματα, καθώς το 54% των ιδιοκτητών έχει περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ περιουσία και δεν έχει καμία αλλαγή σε αυτό που θα δει το επόμενο διάστημα.
Είναι μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη κυβερνησιμότητας που δεν απαντά στο τι όφελος θα έχει η κοινωνία και η πραγματική οικονομία που μέσα σε δύο χρόνια πανδημίας έχει υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ,για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Κορίνθου τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές. Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχουν αφεθεί χωρίς στήριξη, δεν υπάρχουν διακανονισμοί για τα χρέη τους σε 120 δόσεις, με διαγραφή μέρους του χρέους, όπως έκανε η κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα δεν γίνεται καμία ουσιαστική κυβερνητική παρέμβαση.
Για το θέμα της Novartisο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά ολοκληρωμένη την πράξη αρχειοθέτησης, για να υπάρχει πλήρης εικόνα γιατί είναι πέραν αμφισβήτησης τοό,τι υπήρξε αύξηση των κερδών και υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της εν λόγω εταιρίας, πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε έκνομη πράξη για να υπάρξει η αύξηση αυτή, πολύ περισσότεροόταν αφορά την περίοδο που η ελληνική κοινωνία βυθιζόταν στην ανέχεια.Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεν προδικάζει κανείς αλλά πρέπει να υπάρχει διερεύνηση σε βάθος.

Πηγή: left