Συνεντεύξεις

Γιώργος Κυρίτσης: Η ξεχωριστή αναφορά στο Σύνταγμα με άρθρο για την προστασία των ζώων θα μας κάνει καλύτερη κοινωνία και καλύτερους ανθρώπους

Με μια διάταξη δικαιωματικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, εκπαιδεύουμε κατά κάποιο τρόπο και την κοινωνία και τη διοίκηση επισημαίνοντας ότι «το ζώο δεν είναι πράγμα, δεν είναι εργαλείο», ότι είναι σοβαρό το θέμα άρα υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την συμπεριφορά απέναντι τους «που έχουν περιβληθεί το κύρος του Συντάγματος». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και στην Ευγενία Λουπάκη για τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και το άρθρο 24α που θα κατοχυρώσει – αν υπερψηφιστεί – τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία τους.

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε την αναγκαιότητα της αυτοτελούς αναφοράς στα ζώα καθώς μέχρι τώρα τα ζώα (και τα δικαιώματα τους) παρά την αυστηρή νομοθεσία (που μέχρι τώρα δεν απέτρεψε τα εγκλήματα σε βάρος τους) περιλαμβάνονταν στο άρθρο 24 περί προστασίας του περιβάλλοντος και αφορούσε και την πανίδα και τη χλωρίδα με την ευρεία έννοια.

Ο κ. Κυρίτσης εξήγησε μάλιστα ότι αρκετοί βουλευτές θέλησαν να προσυπογράφουν την πρόταση. «Μια τέτοια ρύθμιση θα μας κάνει καλύτερη κοινωνία και καλύτερους ανθρώπους» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Στο Κόκκινο