Συνεντεύξεις

Γιώργος Κυρίτσης: Αν θέλουμε να αλλάξει η Ελλάδα, αυτό θα το κάνουμε με τους νέους και για τους νέους

Ερ.: Ελάχιστες μέρες πριν από τις κάλπες, τι εκτιμάτε ότι είναι εκείνο που θα κρίνει την ψήφο των αναποφάσιστων; Θεωρείτε ότι η ψήφος των νέων θα είναι καταλυτικής σημασίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης;
 
Απ.: Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το μέγεθος του, τον αριθμό των μελών του, έχει τη δυνατότητα να πείσει τους αναποφάσιστους. Αν κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πείσει έναν αναποφάσιστο, τότε πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές με άνεση. Και φυσικά πρέπει να έχουμε συνέπεια και συνέχεια και εμμονή στα προγραμματικά μας και στη φυσιογνωμία μας. Να φαίνεται καθαρά η πρόταση και η διαφορετικότητα μας. Σε ό,τι αφορά τους νέους, η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι τους έχει διευρύνει ακόμα περισσότερο την παραδοσιακή απόσταση των νέων από τη Δεξιά, ιδίως σε αυτήν την νεοσυντηρητική εκδοχή της. Αντιθέτως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει προοπτικές στους νέους, προοπτικές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους στερεί. Μιλώντας πιο στρατηγικά, είμαστε λόγω δημογραφικού μια χώρα που γερνάει κι αυτό αντανακλάται και στην κάλπη. Αν όμως θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για τους νέους, με τους νέους.
 
Ερ.: Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δικαιοσύνη παντού». Αυτή έχει κοστολογηθεί; Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμα σας κοστίζει πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων που θα έβαζε τη χώρα ξανά σε περιπέτειες.
 
Απ.: Η Δικαιοσύνη είναι η διέπουσα αρχή του προγράμματος μας, ένας στόχος αξιοπρέπειας για την κοινωνία και προόδου για τη χώρα. Έχει και οικονομική διάσταση με δυο έννοιες, αυτήν της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και την λειτουργική δικαιοσύνη στις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων. Αντιστρατεύεται δηλαδή την οικονομία των κολλητών στην οποία μας έχει συνηθίσει η περίοδος Μητσοτάκη. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο στα 5,5 δισ. το χρόνο. Η ΝΔ κάνει τα εξής «λάθη» κοστολογώντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον απλά προσθέτει τα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως συμπληρώματα στο δικό της πρόγραμμα, θεωρεί π.χ. δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χαρίζει δισ. στις εταιρείες ενέργειας και διύλισης. Αυτό δεν ισχύει, διότι εμείς θα αναδιατάξουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας τα έσοδα και τα έξοδα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων. Δεύτερον, η ΝΔ «ξεχνάει» να συνυπολογίσει τα οικονομικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. την αύξηση της κατανάλωσης που παράγει φορολογικά έσοδα. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα, ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα η μόνη που έπιασε τους οικονομικούς της στόχους και άφησε και γεμάτα τα ταμεία του κράτους.
 
Ερ.: Η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη στάση του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στα εξοπλιστικά. Τι απαντάτε;
 
Απ.: Πάει πολύ να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που έμειναν άπρακτοι στο τουρκολιβυκό σύμφωνο και στο Turkaegean. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν επιχειρήθηκε έρευνα στην περιοχή μας, τη λύση την δώσαμε με φρεγάτες. Επί Μητσοτάκη ακούσαμε φαιδρές δικαιολογίες ότι το τουρκικό ερευνητικό το έσπρωξε κατά λάθος ο αέρας προς τα εδώ. Πρόκειται για τη συνήθη πατριδοκαπηλία της Δεξιάς: Λιοντάρια προς τα μέσα, αρνάκια προς τα έξω. Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, εμείς ως κυβέρνηση, μέσα στους μνημονιακούς περιορισμούς ξεκινήσαμε την υλοποίηση, στην Ελλάδα μάλιστα, του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης 85 F16. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα τεράστιου κόστους -14 δισ.- εξοπλιστικό πρόγραμμα χωρίς την παραμικρή εγχώρια προστιθέμενη αξία, χωρίς μια ελληνική βίδα, χωρίς μεταφορά τεχνολογίας. Απλά ψωνίζουμε με προσωπικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, λες και είμαστε κάποιο ιδιόκτητο Εμιράτο. Απέναντι σε μια Τουρκία που είναι σχεδόν αυτάρκης, και εξαγωγική χώρα στα οπλικά συστήματα, καταλαβαίνουμε τα αδιέξοδα αυτής της κούρσας εξοπλισμών για τη χώρα μας.
 
Ερ.: Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κρατούν σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας;
 
Απ.: Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ξεκινήσει από κόμμα του 3%, καταλαβαίνουμε την ανάγκη των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων να περιχαρακωθούν, να μπετοναριστούν εν όψει της κάλπης για να μειώσουν την πίεση που λογικά υφίστανται. Από κει και πέρα, το αίτημα της βάσης να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη είναι τόσο ισχυρό, που την επόμενη της κάλπης θα πρέπει να το λάβουν οι ηγεσίες πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους. Όπως σχολίασε και ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ, απαντώντας στον Κουτσούμπα, είναι η ενότητα που σώζει το Λαό.
 
Ερ.: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ότι μόνο με προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να γίνει πράξη η λογοδοσία των «υπαίτιων αυτού του παρακράτους». Είναι αυτό ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
 
Απ.: Προφανώς ναι και κανονικά θα έπρεπε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να είναι επισπεύδον ως κύριο θύμα των υποκλοπών. Είναι προφανές ότι με Μητσοτάκη θα έχουμε κουκούλωμα του σκανδάλου και συνέχιση των παρακολουθήσεων. Από κει και πέρα, με βάση τα ανακοινωμένα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σχεδόν ταύτιση σε πολλές, κρίσιμες και άμεσες προτεραιότητες που και τα δυο κόμματα θέτουν. Αντίθετα υπάρχει προγραμματικό χάσμα με την ΝΔ.
 
Νίκος Λιονάκης