Το 2016 οι Δημοκρατικοί έδωσαν το χρίσμα στην Κλίντον και άνοιξαν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τραμπ.
Οσοι παρακολούθησαν την προχθεσινή τηλεμαχία Μπάιντεν – Τραμπ πείστηκαν ότι η κατάσταση υγείας του ενοίκου του Λευκού Οίκου επιτρέπει από τώρα να προεξοφλήσουμε την επιστροφή του τέως προέδρου στο Οβάλ Γραφείο.
Τι θα κάνουν οι Δημοκρατικοί, θα στείλουν τον Τραμπ δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο;
Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής υποψηφίου λίγες εβδομάδες πριν από τα συνέδρια των δύο κομμάτων;
Και, βέβαια, το ερώτημα των ερωτημάτων που δεν είναι άλλο από το αν μια ενδεχόμενη αλλαγή υποψηφίου, αντί να ενισχύσει, θα δώσει τη χαριστική βολή στους Δημοκρατικούς.
Ετσι, είτε με τον Μπάιντεν είτε με άλλον υποψήφιο, οι Δημοκρατικοί θα μετέχουν σε μια εκλογική μάχη την οποία είναι βέβαιο ότι θα χάσουν.
Μετά τα κομματικά συνέδρια θα αρχίσουν εντός και εκτός ΗΠΑ ανακατατάξεις εν όψει της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο. Από την επόμενη μέρα των συνεδρίων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αρχίζει η θητεία του επόμενου προέδρου, θα υπάρξει ένα πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά κενό εξουσίας.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος που δεν ελέγχει το Κογκρέσο αποκαλείται «Κουτσή Πάπια», με τον Μπάιντεν να περνά στην Ιστορία ως «Παράλυτη Πάπια».
Από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κίνα, θα κυριαρχήσει μια στάση αναμονής, με νέα μέτωπα να μπορούν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσουν ανατροπές.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επίθεση των τζιχαντιστών στο Νταγκεστάν, μια ξεχασμένη εστία σύγκρουσης. Εντύπωση προκαλεί η συγκρατημένη αντίδραση της Μόσχας που δεν έσπευσε να μιλήσει για δάκτυλο των ΗΠΑ, σε μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει μια εξέλιξη για την οποία γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη από στιγμή σε στιγμή.
Η προεξόφληση αλλαγής στον Λευκό Οίκο αλλού θα οδηγήσει σε κατάσταση αναμονής και αλλού θα πυροδοτήσει προληπτικές κινήσεις διασφάλισης των ζωτικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιράν.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Νετανιάχου θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου και εκεί θα δούμε πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το κενό εξουσίας που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Το σκηνικό στις ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο. Από τη μια μεριά ο απερχόμενος πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του, η υγεία του οποίου είναι σε οριακή κατάσταση, και από την άλλη ο προκάτοχός του που διεκδικεί να γίνει ο διάδοχός του.
Χαμένοι οι ψηφοφόροι, που έχουν απέναντί τους το ποινικό μητρώο του Τραμπ και το δελτίο υγείας του Μπάιντεν.
Γιώργος Καπόπουλος