Συνεντεύξεις

Γιώργος Χονδρός: Δειλά -και ίσως αργά- η Σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να αποκοπεί από το παρελθόν της

Η Σοσιαλδημοκρατία αρχίζει δειλά -και ίσως αργά για την ίδια, το ίδιο κάνει και το SDP- να προσπαθεί να αποκοπεί από το παρελθόν που δεν οδήγησε μόνο την ίδια σε μία σοβαρή κατάρρευση και απαξία, αλλά «καίει» και την ίδια την ιδέα της προοδευτικότητας της Σοσιαλδημοκρατίας, σημείωσε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χονδρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, με αφορμή την παρουσία Τσίπρα σε φόρουμ στο Βερολίνο.

Στο forum στο Βερολίνο, για την Αριστερά και την δυνατότητά της να κυβερνήσει, κλήθηκαν να πουν τις εμπειρίες τους δύο ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς στην Ευρώπη είναι τα πιο σύγχρονα υποδείγματα αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης και μάλιστα σε μία πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική Ευρώπη περίοδο, ακραίας νεοφιλελεύθερης λιτότητας με ακραία προγράμματα προσαρμογής να έχουν εφαρμοστεί σε αυτές τις δύο χώρες, σημείωσε ο κ. Χονδρός.

Η ομιλία Τσίπρα αναφέρθηκε ακριβώς στο πώς θα καταφέρει η προοδευτική Ευρώπη, έχοντας μέσα της και την ίδια την Σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο να απαντήσει στην άνοδο της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς, αλλά και να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση. Γιατί αν δεν το κάνει, θα πάψει να υπάρχει με την μορφή που ξέρουμε.

Η Σοσιαλδημοκρατία, όπως είπε, αρχίζει δειλά -και ίσως αργά για την ίδια, το ίδιο κάνει και το SDP- να προσπαθεί να αποκοπεί από το παρελθόν που δεν οδήγησε μόνο την ίδια σε μία σοβαρή κατάρρευση και απαξία, αλλά «καίει» και την ίδια την ιδέα της προοδευτικότητας της Σοσιαλδημοκρατίας. Το SPD προσπαθεί να κάνει μικρά, δειλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση … με όχι πειστικό τρόπο, γιατί συνεχίζει να συμμετέχει στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική (η συνεργασία βασίζεται σε ένα συμβόλαιο πραγματικά υπογεγραμμένο, όχι μία προγραμματική σύγκλιση).

Τα τμήματα της κοινωνίας που αποκόπηκαν από την Σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία δύσκολα θα επανέλθουν και εκεί εστίασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνέχισε ο κ. Χονδρός, με μία ιδιαίτερα ταξική προσέγγιση των πραγμάτων. Επί της ουσίας, είπε ότι εάν αποκοπούμε από τα στρώματα που εμείς οι ίδιοι διακηρύσσουμε ότι εκπροσωπούμε, τότε ούτε ρόλο θα έχουμε να παίξουμε ούτε χρήσιμοι θα είμαστε. Και το είπε την ώρα που στην Ελλάδα συζητιέται ακριβώς το αντίθετο, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του πρωθυπουργού και προέδρου του «σοσιαλδημοκρατοποιείται», φλερτάρει με την σοσιαλδημοκρατία, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρόκειται για μία αριστερή, ταξική τοποθέτηση, όπως τόνισε. Ο πρωθυπουργός έθεσε πολλές φορές το ερώτημα “Ποιους εκπροσωπούμε; Ποιες πολιτικές εφαρμόζουμε γι’ αυτούς που εκπροσωπούμε;” καλώντας επί της ουσίας το SPD να θυμηθεί τις ρίζες και ιδρυτικές αρχές του, να θυμηθεί ποιους εκπροσωπούσε και το καθιστούσαν ισχυρό κόμμα όλες αυτές τις δεκαετίες, την περίοδο που συνέβαλε να δημιουργηθεί στη Γερμανία (και την Ευρώπη) ισχυρό κοινωνικό κράτος, να εδραιωθούν εργασιακά και πολλά άλλα δικαιώματα κτλ.

Πηγή: Στο Κόκκινο