Θριαμβολογεί το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση, πως λύθηκε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Η αλήθεια όμως είναι προς το παρόν διαφορετική.
Δεν είναι μόνο οι 125.000 επικουρικές συντάξεις και τα 50.000 εφάπαξ που εκκρεμούν, όπως έχει παραδεχθεί και το ίδιο το υπουργείο. Δεν είναι μόνο τα λάθη στις συντάξεις που προκύπτουν από την αυτοματοποιημένη με “ρομπότ” έκδοση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. η παράλειψη υπολογισμού ετών ασφάλισης ή η εσφαλμένη κατά 30 % μείωση της σύνταξης λόγω “υποτιθέμενης απασχόλησης” του συνταξιούχου μετά τη συνταξιοδότηση.
Είναι, πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων έχει στην ουσία μετατραπεί σε “έκδοση συντάξεων με εκκρεμότητες”! Εκτιμάται ότι τουλάχιστον μία στις τρείς νέες εκδιδόμενες συντάξεις δεν περιέχει το διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα του ενός Ταμεία.
Πρακτικά με τη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων εντοπίζεται το εξής παράδοξο: η έκδοση των συντάξεων βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που αντλούνται από το τελευταίο χρονικά ταμείο ασφάλισης στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος. Έτσι ο ασφαλιστέος χρόνος σε προηγούμενα ταμεία δεν λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπόψιν, αλλά η προσμέτρησή του μετατίθεται χρονικά στο απροσδιόριστο μέλλον, ενώ για τα στατιστικά δεδομένα του υπουργείου οι εν λόγω συντάξεις με την έκδοσή τους θεωρούνται πλέον περαιωμένες! Ως εκ τούτου, ασφαλισμένοι με 30-40 χρόνια ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ταμεία καταλήγουν να λαμβάνουν συντάξεις που το ύψος τους αντιστοιχεί ακόμα και σε 15 μόνο χρόνια ασφάλισης, αφού αυτά ενδεχομένως αντιστοιχούν στον τελευταίο φορέα.
Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μία νέα γενιά εκκρεμών συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες τεχνηέντως αποσιωπούνται, προκειμένου να συντηρηθεί το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα περί της εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων. Αν μάλιστα σε αυτές προστεθούν οι εκκρεμότητες προσαύξησης 60.000 παλαιών συντάξεων από τον υπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης καθώς και η έκδοση 25.000 διεθνών συντάξεων, τότε συγκροτείται σταδιακά ένα εκρηκτικό στοκ εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων το οποίο αναπόφευκτα θα ταλαιπωρήσει τον ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι οι παραπάνω εκκρεμότητες δεν καταγράφονται στα στατιστικά του Υπουργείου και πιθανολογούμε ότι δεν έχουν καν ψηφιοποιηθεί για να παρακολουθούνται. Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό ότι πολλοί από τους συνταξιούχους της “fast track σύνταξης” θα γίνουν οι συνταξιούχοι της “μισής σύνταξης” και θα περιμένουν χρόνια προκειμένου να λάβουν ολόκληρο το ποσό που δικαιούνται.
Όσο δε για το έτερο κυβερνητικό αφήγημα ότι ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης για τα αιτήματα του 2022 είναι μικρότερος των 60 ημερών, μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το πάρουμε…