Ρητορικό το ερώτημα του τίτλου, γιατί δεν είναι σαφές αν ο «πληθωρισμός της απληστίας» έφυγε ποτέ. Από το 2021, οπότε το σοκ της πανδημίας έδωσε τη θέση του στο σοκ της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων, που έπειτα από δεκαετίες έφεραν στη Δύση πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες κατήγγελλαν την επιχειρηματική απληστία ως κινητήρια δύναμη της πληθωριστικής έξαρσης. Παρότι η «αποκάλυψη» των κεντρικών τραπεζιτών παραβίαζε ανοιχτές θύρες και ελάχιστοι είχαν πραγματική αμφιβολία ότι τον πληθωρισμό τον προκαλούν τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι οι μισθοί, είχε σημασία να το ακούμε από παράγοντες της «άλλης πλευράς».
Το σκηνικό της προηγούμενης τριετίας μάλλον αναπαράγεται, αν λάβουμε υπόψη το σχετικό σχόλιο της επενδυτικής τράπεζας UBS, που περιγράφει το ντόμινο αντιδράσεων που προκαλούν οι εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, που τελικά καταλήγει σε φορολόγηση των Αμερικανών καταναλωτών.
Κατά την UBS, οποιαδήποτε ένδειξη δευτερογενών επιδράσεων θα απασχολήσει περισσότερο τη FED, καθώς αυτές οι επιδράσεις μπορεί να παραμείνουν ενεργές πολύ μετά το αρχικό σοκ. Ο πληθωρισμός κερδών συμβαίνει όταν οι λιανοπωλητές γνωρίζουν περισσότερα από τους πελάτες τους για τους παράγοντες που επηρεάζουν ανοδικά τον πληθωρισμό. Οταν οι λιανοπωλητές λένε στους πελάτες τους ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, πέρα από τον έλεγχό τους, έχουν μια βολική δικαιολογία να αυξήσουν τις τιμές και να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους. Μετά την πανδημία, η παγκόσμια διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού επέτρεψαν στις αμερικανικές (και όχι μόνο αυτές) λιανεμπορικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές και να φουσκώσουν τα κέρδη τους από το 13,3% στο 21,7% του ΑΕΠ. Οι ιστορίες τρόμου που προβλήθηκαν στα ΜΜΕ έκαναν πιο εύπεπτες τις ανατιμήσεις.
Οι δασμοί του Τραμπ επιτρέπουν μια παρόμοια αφήγηση. Τα ΜΜΕ φλυαρούν για δασμούς τουλάχιστον 10% που τελικά θα επιβάλει ο Τραμπ σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά κανείς -ή σχεδόν κανείς- δεν θα κάνει σαματά γιατί αυτό το 10% θα αυξήσει τις τιμές καταναλωτή τουλάχιστον κατά 4%. Το 4% ανακουφίζει έναντι των θηριωδών ποσοστών 145% στις κινεζικές εισαγωγές πριν από τη χθεσινή συμφωνία Ουάσινγκτον – Πεκίνου, αλλά από την άλλη φαίνεται να αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ποιοι «ταΐζουν» την ακρίβεια.