Macro

Γιάννης Αλμπάνης: Πέντε παρατηρήσεις για την κυβερνητική εκστρατεία κατά του Ιάσονα Αποστολόπουλου.

1. Κανονικά κάποιος-α που βοηθάει τους συνανθρώπους του (εν προκειμένω σώζει πρόσφυγες/μετανάστες από πνιγμό) πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να καθυβρίζεται. Ζούμε σε μια εποχή που το να δείχνεις ανθρωπιά σε ενοχοποιεί.

2. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε επίσημη πολιτική της τις ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας των ακροδεξιών ότι οι ΜΚΟ που βοηθάνε μετανάστες, συνεργάζονται με κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων κλπ κλπ. Δεν έχει πολλή σημασία ότι οι εν λόγω θεωρίες δεν στέκουν λογικά όταν έχουμε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα των νεότερων χρόνων. Ούτε πάλι είναι σημαντικό ότι οι διάφοροι ακροδεξιοί ψέκες δεν έχουν αποδείξει ποτέ τίποτα. Το βασικό σε αυτά είναι να δηλητηριάζεται ο δημόσιος λόγος και να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη.
3. Όσα δηλώνει ο Αποστολόπουλος, τα λέει το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων αντιρατσιστών/τριών ακτιβιστών/τριών. Πλην χωρών τύπου Ουγγαρίας κι Ελλάδας, πουθενά άλλου όσες-οι κάνουν τέτοιες δηλώσεις, δεν κατηγορούνται ότι είναι προδότες, πράκτορες κι εχθροί της πατρίδας.
4. Το ότι γίνονται παράνομα pushbacks στο Αιγαίο δεν καταγγέλλεται μόνο από ακτιβιστές και οργανώσεις. Στις 29 Απριλίου παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί μετά τις αποκαλύψεις για συμμετοχή της υπηρεσίας στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα 5 σημαντικών ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, SRF Rundschau, Republik), η Frontex εμπλέκεται σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.

5. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημοκρατία η δήλωση του Οικονόμου ότι «ο Αποστολόπουλος υβρίζει την Ελλάδα». Αυτό που κάνει ο Αποστολόπουλος είναι να καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η (εκάστοτε) κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με τη χώρα στη γενικότητά της -τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στις δημοκρατίες. Το να χαρακτηρίζεται «αντεθνική» η αντιπολιτευτική κριτική, μάς γυρνάει πίσω στις πολύ σκοτεινές εποχές των «μιασμάτων» και των «εαμοβούλγαρων».

Γιάννης Αλμπάνης

Ανάρτησή του στο facebook