Συνεντεύξεις

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο αμετάκλητα

–Κύριε Σακελλαρίδη, το πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς είναι πολύ κοντά. Ποιος είναι ο σκοπός του συνεδρίου και οι στόχοι του;
Το πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς όντως πλησιάζει και αυτό τον καιρό γίνονται προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπολογίζουμε ότι θα έχουν γίνει πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.
 
Στόχος του συνεδρίου είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε ενδελεχώς όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, να εμβαθύνουμε στις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας και να εκπονήσουμε μία στρατηγική και ένα σχέδιο που να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά την κοινωνία στον δρόμο της Αριστεράς. Επιπλέον, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παραπάνω με αξιοπιστία αλλά και με ειλικρίνεια, είναι κομβικός ένας αναστοχασμός σχετικά με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την Αριστερά σήμερα σε κρίση και την πολιτική σε απαξίωση.
 
Και κυρίως να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη με τόλμη και να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες ως στελέχη και ως χώρος για την σημερινή κατάσταση. Η Νέα Αριστερά έχει υπάρξει ως αποτέλεσμα αυτή της κρίσης της Αριστεράς, επομένως αν θέλει να την υπερβεί πρέπει να την αναψηλαφίσει. Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μία εποχή που ο πήχης των προσδοκιών της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι χαμηλός ή ότι η κοινωνία βολεύεται με τα λίγα που της προσφέρει η κυβέρνηση της Δεξιάς και με τα πολλά που της παίρνει. Πρέπει να κατανοήσουμε τη συγκυρία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με όραμα, με αγώνες, με σχέδιο και με πρόγραμμα.
 
Και αυτό ακριβώς κάνει η Νέα Αριστερά με αφορμή το πρώτο της συνέδριο. Προσφέρει έναν δρόμο αξιοπρέπειας και μαχητικότητας απέναντι σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που οδηγούν μία κοινωνία σε σταθερή κρίση και τους πολίτες σε μία καθημερινή αγωνία να τα βγάλουν πέρα. Αλλά και απέναντι σε μία αντιπολίτευση που έχει μετατρέψει την πολιτική και την Αριστερά σε κωμικοτραγικό ψυχόδραμα. Προσφέρει μία διέξοδο για τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την απόγνωση τους με τρόπο δημιουργικό, οργανωμένο και ελπιδοφόρο.
 
–Θα εκλεγεί Πρόεδρος του κόμματος; Θα υπάρξουν υποψηφιότητες ή θα «επικυρωθεί» κατά κάποιο τρόπο η επιλογή που έγινε στο πρόσωπο του κ. Χαρίτση;
 
Στο συνέδριο προβλέπεται εκλογή Προέδρου της Νέας Αριστεράς. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και να τεθεί στην κρίση των συνέδρων που συμμετέχουν. Έχοντας πάθει και έχοντας μάθει από διαδικασίες, που στο όνομα της ανοιχτότητας ευτέλισαν την κομματική δημοκρατία, την συμμετοχή και την λογοδοσία προκρίνουμε αυτόν τον τρόπο, χωρίς να γινόμαστε πιο κλειστοί. Αντιθέτως δίνουμε νόημα στην πραγματική συμμετοχή και την ουσιαστική εσωτερική δημοκρατία.
 
Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς με επιτυχία και αυτό του αναγνωρίζεται από όλους και όλες μας. Σε μία δύσκολη και τρικυμιώδη περίοδο ηγήθηκε της ίδρυσης της Νέας Αριστεράς και παρά τις δυσκολίες, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ατενίζουμε με αισιοδοξία τις προκλήσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος, πλαισιωμένος από τις συλλογικές διαδικασίες και στηριζόμενος από όλους και όλες μας.
 
–Μετά τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ του 2010 – 2015 ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 – 2019;
 
Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Αριστεράς είναι να συγκροτήσει τη δική της πολιτική ταυτότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας εν έτει 2024. Η αποτυχία της θα είναι να προσπαθήσει να κοπιάρει εμπειρίες του παρελθόντος, που προέκυψαν μέσα από διαφορετικές ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Επομένως η Νέα Αριστερά δεν μπορεί να γίνει κάποιος από τους «πολλούς» ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας λόγος για την αποτυχία στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού ήταν ότι δεν υπήρχε ο χρόνος αλλά δεν έγινε ούτε η απαραίτητη συζήτηση ώστε η Νέα Αριστερά να απεκδυθεί τον ρόλο του «καλού ΣΥΡΙΖΑ» οποιασδήποτε περιόδου. Προφανώς αυτό δεν είναι αντικειμενικά εύκολο, αφού δεν προκύψαμε από παρθενογέννεση. Αλλά είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά μας και νομίζω ότι το Συνέδριο μας θα μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο αμετάκλητα. Αυτό νομίζω είναι προφανές μετά από τα ιλαροτραγικά γεγονότα που έχουμε παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες. Ίσως οι μόνοι που δεν το έχουν καταλάβει να είναι όσοι μάχονται για ένα πουκάμισο αδειανό, την ηγεσία ενός κόμματος που δυστυχώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην ελληνική κοινωνία, την Αριστερά και την πολιτική. Και αυτό το αναγνωρίζω με θλίψη μεν, γιατί έχω περάσει πολλά χρόνια της ζωής μου υπηρετώντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι σημαντικό στην πολιτική να αναγνωρίζεις πότε φτάνει το τέλος. Η πολιτική δεν σταματάει, η Αριστερά δεν σταματάει. Σταματάνε τα κόμματα να υπάρχουν όταν μετατρέπονται σε οχήματα προσωπικών στρατηγικών και αμοραλιστικών φιλοδοξιών.
 
Για αυτό και καλούμε τους ανθρώπους που πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στον αγώνα για την απαιτούμενη αλλαγή στην χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια να δώσουν αυτό τον αγώνα μαζί μας. Καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα, τα νιώσαμε και εμείς άλλωστε σε διαφορετικές στιγμές. Όμως η πολιτική συνεχίζεται, η Αριστερά μας προχωράει μπροστά και η κοινωνία έχει ανάγκη διέξοδο, δεν μπορεί να περιμένει.
 
–Αφορμή για τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς ήταν η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα αίτια όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων ήταν πολλά και σημαντικά. Τι περισσότερο μπορείτε να μας πείτε σήμερα για όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο; Θυμάμαι και τη συνάντηση που είχατε με τον κ. Τσίπρα σε μια ταβέρνα της Νέας Σμύρνης.
 
Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα μιας βαθιάς κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που σοβούσε επί χρόνια. Ο Κασσελάκης μπορούμε να πούμε ότι ήταν ειλικρινής σε ένα πράγμα: είχε πει ότι θέλει να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αρκούσε για πολλούς και πολλές να τον ψηφίσουν κι ας μην ήξεραν το περιεχόμενο της αλλαγής αυτής. Επιπλέον υποσχέθηκε ότι «μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη». Ένα κόμμα που είχε συνηθίσει τον ηγετισμό και τους Μεσσίες, αυτό ήθελε να ακούσει από έναν αυτόκλητο σωτήρα.
 
Τώρα για εκείνη την περίοδο δεν μπορώ να σας πω πολλά καθώς δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πάντως που θυμάμαι έντονα ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα σημερινά στελέχη που πρωτοστατούν ενάντια στον Κασσελάκη, ήταν εκείνοι και εκείνες που τον έφεραν, που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του, που τον υπερασπίστηκαν με πάθος, που τον στήριξαν ενεργά στις εσωκομματικές εκλογές, που κατηγόρησαν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους ως «υπονομευτές». Επίσης ήταν αυτοί που τον υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο όλους τους προηγούμενους μήνες της προεδρικής τους θητείας. Συντέλεσαν με κάθε δυνατό τρόπο στο πολιτικό «έγκλημα». Και αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται.
 
–Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι οδεύει προς τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος. Θεωρείτε ότι μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέας, χωρίς να έχει κάνει αυτοκριτική για την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα και ακόμη περισσότερο για την περίοδο 2019 – 2023 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αξιωματική αντιπολίτευση απώλεσε περίπου 14%; Θέλω να πω μπορεί να είναι πειστικός κάποιος που ενώ δεν κυβερνούσε βρέθηκε να χάνει σχεδόν το 40% της εκλογικής του επιρροής;
 
Ειλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όντως η εξέλιξη των πραγμάτων θα μπορούσε να είναι διαφορετική, ειδικά την περίοδο 2019-2023.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μία πορεία διεύρυνσης και στροφής προς το κέντρο μέσα από προσθήκες στελεχών αμφιβόλου ποιότητας και επιρροής. Την ίδια στιγμή αποκόπηκε από την κοινωνία, κλείστηκε σε γυάλινο πύργο και πίστευε ότι επειδή κάποτε έγινε το βασικό όχημα της λαϊκής βούλησης θα είχε αυτή την εντολή στο διηνεκές. Επιπλέον η εσωτερική λειτουργία του κόμματος απονευρώθηκε, τα όργανα δεν λειτουργούσαν και η κοινωνική γείωση υποχώρησε. Οποιαδήποτε διαφωνία θεωρήθηκε υπονομευτική για την ηγεσία. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η αξιοπιστία του είχε πληγωθεί από την αντικειμενική συνθήκη του επώδυνου συμβιβασμού του καλοκαιριού του 2015 και του τρίτου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί όσα θετικά πέτυχε, αλλά αντιθέτως κλείστηκε και περίμενε την εξουσία να πέσει σαν ώριμο φρούτο.
 
–Βέβαια στο ίδιο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κορυφαίοι υπουργοί και στη συνέχεια στελέχη της αντιπολίτευσης. Τι έφταιξε και το κόμμα τους βρέθηκε ξαφνικά το 2023 με την πλάτη στο τοίχο;
 
Επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τις ευθύνες όλων μας, όσων συμμετείχαν, στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, για αυτό ακριβώς και στο κείμενο των θέσεων για το συνέδριο ως Νέα Αριστερά κάνουμε γενναία αυτοκριτική. Όχι μόνο δείχνοντας με το δάχτυλο τους άλλους, αλλά κοιτώντας των εαυτό μας στον καθρέφτη. Όχι επειδή ψάχνουμε μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας το 2024. Εκεί αναφέρεται, σε πρώτο πληθυντικό, ότι δεν βοηθήσαμε ένα αποτραπεί αυτή η πορεία, η διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαστε διατεθειμένοι να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
 
–Τελικά συμπόρευση της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει; Ή έστω με κάποιο κόμμα από αυτά…
 
Η στρατηγική της Νέας Αριστεράς βασίζεται σε δύο πυλώνες. Πρώτον την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς, την κοινωνική της γείωση και την ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντιπαλεύσουμε την ηγεμονία της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη. Δεν μας αρκεί να πέσει ο Κ. Μητσοτάκης και να μπει στη θέση του κάποιος άλλος ο οποίος δεν θα παρακολουθεί απλά τους πολιτικούς του αντιπάλους και όσους θέλει. Πρέπει να ενισχυθεί η Αριστερά για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος για την κοινωνία με όρους δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας σε όλα τα επίπεδα.
 
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών μετώπων πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Για αυτό ο Α. Χαρίτσης πρότεινε σε όσα κόμματα ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν σε μία σειρά από προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την ακρίβεια, την ενέργεια, την εργασία, την υγεία, την στέγη, την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση. Ακριβώς επειδή τα μέτωπα θεωρούμε ότι συγκροτούνται στην βάση προγραμμάτων και κοινών αγώνων. Ας τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα όπως επιθυμούν. Εμείς θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για μία αριστερή διέξοδο στην πολιτική Μητσοτάκη.
 
Χρόνης Διαμαντόπουλος