Τo «Far Away – Πολύ Μακριά» της Caryl Churchill είναι ένα έργο γροθιά στο στομάχι των σύγχρονων κοινωνιών, που με μαεστρία αποδίδει την υποδόρια βία φαινομενικά ήρεμων, κανονικών ανθρώπων και κοινωνικών συνόλων. Δεν είναι τυχαία η σαρωτική επιτυχία και η εντύπωση που προκάλεσε το έργο στο Λονδίνο το 2000, όταν πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο.
Έκτοτε δεν άλλαξαν πολλά. Οι προσωπικές μας φοβίες θεριεύουν κάτω από μια επίπλαστη συμμόρφωση, οι κρατικοί μηχανισμοί γίνονται όλο και πιο κατασταλτικοί, η προσωπική βία όπως εκφράζεται στην οικογένεια γιγαντώνεται, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας.
Αυτά κάνουν το έργο εξαιρετικά επίκαιρο και αφορμή για στοχασμό. Στην θεατρική του προσέγγιση από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σκλάβο, όλα αυτά τα στοιχεία τονίζονται και αποκτούν μια άχρονη παρουσία. Το κείμενο της Churchill φωτίζεται στη σκηνή από προσεγμένες ερμηνείες αλλά και μια πολύ σχολαστική σκηνική και εικαστική επιμέλεια που βοηθά τον θεατή στο να αφομοιώσει το έργο, παρά την αφαιρετικότητα του κειμένου της συγγραφέως που είναι κάτοχος τεσσάρων βραβείων Obie Awards (Off-Broadway Theater Awards).
Η παράσταση έρχεται από τους δραστήριους «Ομάδα ΕΝΑ» και το «CinemaAlive» που πίστεψαν στο έργο και την επικαιρότητά του.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν άλλοτε με ένταση, άλλοτε με την απαιτούμενη αποστασιοποίηση του ύφους που επιβάλλει το έργο, ο Σάββας Κοβλακάς η Έλενα Παπαβασιλείου και η Μαρίτα Τζατζαδάκη και συμμετέχει 10μελής καλλιτεχνική ομάδα του CinemaAlive.
Σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και απάνθρωπος και βίαιος, το «Far Away – Πολύ Μακριά», μοιάζει με ένα ποιητικά παραμορφωμένο καθρέφτισμα. Η παράσταση που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104 είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για ένα δυστοπικό παρόν-μέλλον όπου πρωταγωνιστές είναι εν τέλει οι ίδιοι οι θεατές.
Πηγή: lifo