Macro

Φάνης Κουρεμπές: Γιατί κινητοποιούνται στον πρωτογενή τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας δεν περίμενε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για να μάθει ότι αυτή η κυβέρνηση με κάθε παρέμβαση της τον φέρνει πιο κοντά τον θάνατο. Και εδώ δεν υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία της Ανάστασης. Κατάλαβε πού το πάει η δεξιά, από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρώτου ΥΠΑΑΤ, κ. Βορίδη με το νόμο περί συνεταιρισμών, την νομοθετική κάλυψη, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του ΣτΕ, όσων λυμαίνονται και σήμερα τον αγροτικό κόσμο, αλλά και από όλες τις πολιτικές από το 2019 μέχρι σήμερα.
Ένας πρωθυπουργός που αρκείται να μοιράζει επιδόματα – κουπόνια, μέχρι και για τα super markets, ενώ δεν χαράζει καμία πολιτική, ώστε οι πολίτες να μπορούν με αξιοπρέπεια να ζουν.
Μια κυβέρνηση που θέλει τους πολίτες, να εξαρτούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, από τον φιλεύσπλαχνο κυβερνήτη. Ακριβώς στην ίδια λογική ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Τι μας είπε λοιπόν, ο κ.ς Μητσοτάκης:
Για την ενέργεια
“Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου”, εξήγγειλε. Στην πραγματικότητα:
● Δυνητική ρύθμιση σημαίνει ότι όσοι πάροχοι θέλουν, θα μπουν στη ρύθμιση. Άρα δεν έχει υπάρξει συνεννόηση με τους παρόχους.
● Μιλάει για φυσικά πρόσωπα. Τι γίνεται με ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ως νομικά πρόσωπα;
● Τι προβλέπει το 2 + 8 χρόνια; Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επαληθεύσει την παροιμία: «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος». Τι γίνεται με τις αυξομειώσεις της τιμής της KW/H; Αν αυξηθεί η τιμή, ποια η διασφάλιση ότι θα παραμείνουν στη ρύθμιση οι πάροχοι; Αν μειωθεί η τιμή, πως διασφαλίζεται ότι θα μειωθεί και η τιμή χρέωσης;
Για το αγροτικό πετρέλαιο
Το 2014 δόθηκαν 170 εκατ. ευρώ με τιμές πετρελαίου στο ήμισυ. Τώρα δίνουν 82 εκατ. με τιμές διπλάσιες του 2014. Θα δώσει τα μισά το Μάρτιο λέει. Σαράντα εκατομμύρια για 350.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αντιστοιχούν σε 114 ευρώ ανά αγρότη εάν μοιράζονταν ισόποσα. Ούτε ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ.
Για το κόστος παραγωγής
Η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και μηχανήματα, τους μόνους που βοηθάει είναι οι έμποροι, γιατί είναι απλά λογιστικό μέγεθος. Θα είχε νόημα μόνο εάν μηδενιζόταν ο ΦΠΑ στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
Μείωση φορολογίας σε συνεταιρισμένους αγρότες
Σωστή η ρύθμιση για μείωση φορολογίας στους συνεταιρισμένους αγρότες. Αναιρείται έτσι η συμβολαιακή γεωργία, η οποία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της έδειξε ότι δρα ανταγωνιστικά με τους συνεταιρισμούς.
ΕΛΓΑ: η «ραψωδία του ψέματος»
● Τα χρήματα που έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός στον ΕΛΓΑ αφορούν τη συμμετοχή του κράτους στα λειτουργικά έξοδα και μόνο (ν.3877/2010). Η ορθή διαχείριση των οικονομικών την περίοδο 2011 – 2019 έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσει η πολιτεία να κατευθύνει τα χρήματα αυτά σε τομείς με σοβαρότερα προβλήματα. Όταν τα χρήματα χρειάστηκαν, υπήρχαν διαθέσιμα.
● Υποχρέωση της πολιτείας είναι να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα ενός δημόσιου οργανισμού.
● Ποτέ δεν είχε καθυστερήσει ο ΕΛΓΑ να πληρώσει, όπως φέτος για τις ζημιές του 2023. Πάντα οι ζημιές του έτους ξεκίναγαν να πληρώνονται μετά την πρώτη είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών τον Οκτώβριο του ιδίου έτους με τις ζημιές. Σήμερα, δεν έχουν πληρώσει, παρά ελάχιστες ζημιές στην Πέλλα, με προκαταβολές σε μια πελατειακή λογική. Στην εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού. Παράξενη σιγή ιχθύος τηρεί για το πελατειακό του πράγματος και η αξιωματική αντιπολίτευση.
● Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις πριν 5 ημέρες, το άρθρο 32 για τον ΕΛΓΑ είναι πασιφανής παραδοχή της αδυναμίας του ΕΛΓΑ να πληρώσει τις ζημιές του 2023. Βάζει χέρι στα έσοδα του 2024, πριν καν αυτά εισπραχθούν. Υποθηκεύει το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος με ευχολόγια ότι σε κάποιο από τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν μεγάλες ζημιές. Κάτι σαν πολιτικό σχεδιασμό ενώ διαβάζουμε τον Καζαμία!
● «Η ολοκλήρωση της πληρωμής των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται πλέον την άνοιξη του επομένου έτους, όταν τότε ξεκινούσαν τις πληρωμές οι προηγούμενες Διοικήσεις του Οργανισμού» είπε. Τότε γιατί ζημιές του 2022, πληρώθηκαν Νοέμβριο του 2023 και Ιανουάριο του 2024; Μας χόρτασε ψέματα ο ΥΠΑΑΤ στην Agrotica. Να συνεχίζει το ίδιο τροπάρι και ο πρωθυπουργός;
● «Το σύνολο των ενισχύσεων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, στον ΕΛ.Γ.Α., ανέρχεται στα 466.892.156,93 €». Μας είπε ο πρωθυπουργός που δεν ξέρει τη διαφορά των ενισχύσεων από τις αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει αποζημιώσεις, σαν αυτές που πήρε ο πρωθυπουργός το 2019 για τις ελιές του στη Κρήτη. Ενισχύσεις δίνει ο άλλος οργανισμός που έχουν διαλύσει.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Τα χρήματα για τις ΚΟΕ ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή πολιτική. 16 εκατ. περίπου ανά έτος επί 5 έτη διακυβέρνησης ΝΔ μας κάνουν 80 εκατ. περίπου. Συν 34 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ για 13 έτη, άλλα 440 εκατ. ευρώ.
Αφού βάφτισε πολιτική της κυβέρνησής του τις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους, δεν έκανε ούτε καν την πρόσθεση.
Ελληνοποιήσεις
Σε μια χώρα που γίνεται πάρτι ελληνοποιήσεων, με την ψαλίδα στις τιμές αγρότη – καταναλωτή να είναι τεράστια, με τα κυκλώματα εμπορίας κάθε είδους προϊόντων να αισχροκερδούν ασύστολα, φούσκωσε σαν παγώνι, γιατί στην τριετία οι υπηρεσίες έβαλαν 1,25 δισ. πρόστιμα, όταν η αξία της ελληνικής παραγωγής που διακινείται χωρίς παραστατικά, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΑΑΤ, αγγίζει τα 5 δισ. Κάθε χρόνο.
Δεν έχει καταλάβει ο κ. Πρωθυπουργός, ότι οι άνθρωποι που παράγουν δεν είναι επαίτες. Δεν ζητάνε έωλες εξαγγελίες. Γι΄ αυτό άλλωστε και βγήκαν απογοητευμένοι από τη συνάντηση και προχωράνε σε κλιμάκωση των αγώνων τους. Ζητάνε συγκεκριμένα μέτρα υποδομής για να μπορέσουν να στηριχτούν και να συνεχίσουν να παράγουν.
Ζητάνε συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με εμπροσθοβαρή μέτρα και μακροπνοο σχεδιασμό. Ζητάνε ισονομία στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι παιχνιδάκια των κυβερνώντων με ιδιωτικές εταιρείες που διέλυσαν τον οργανισμό και οδήγησαν το 2023, στη χειρότερη πληρωμή των επιδοτήσεων. Ζητάνε διαφάνεια και δημοκρατική λειτουργία του υπουργείου και των οργανισμών και όχι προσωπικές παρεμβάσεις υπουργού, σε ανεξάρτητο φορέα για να γίνουν οι πληρωμές. Ζητάνε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν και να μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που θα περιλαμβάνει:
1. Άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εφαρμογή της ν. ΚΑΠ με μέτρα που θα υπηρετούν ένα σχέδιο στήριξης της παραγωγής, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές.
2. Άμεση αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ που θα καλύπτει τα νέα δεδομένα από την κλιματική αλλαγή με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης (μοντέλο Κύπρου).
3. Ουσιαστικές παρεμβάσεις και έλεγχοι στο κύκλωμα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Καταπολέμηση αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων από εμπόρους, για οικονομικά οφέλη για αγρότες και καταναλωτές.
4. Γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων για παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών (net metering) σε δημόσιες δομές (πχ κανάλια μεταφοράς νερού) και αγροτικές υποδομές (στέγες) και δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
5. Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυοδοσίας) για φθηνή χρηματοδότηση των αγροτών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Ο Φάνης Κουρεμπές είναι γεωπόνος και μέλος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ