«Σε καλύτερη θέση τα ελληνικά ομόλογα μετά τη ρύθμιση χρέους που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»
«Δεν είναι ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός έχει τη σταθερότητα ως πρώτο του μέλημα, όπως ισχυρίζεται, όταν βγαίνει στην ΕΡΤ και λέει πως οι αγορές φοβούνται την απλή αναλογική» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις αιτιάσεις του Κυριακού Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας ώστε να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα.
Μιλώντας στο «Αλέγκρο μα με τρόπο» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πηγή αστάθειας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός δυσκολεύει τη θέση του αν πάει πιο αργά σε εκλογές, καθώς πέρα από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, η κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς είναι ένας ψυχρός πόλεμος με δυο μπλοκ, αυτό της Δύσης και της Ασίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μπροστά στα τεράστια προβλήματα και κινδύνους, όπως αυτόν του στασιμοπληθωρισμού, ο πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά στα ελληνικά ομόλογα, καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, το 75% του χρέους ρυθμίστηκε ώστε να έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο.
«Αυτό το καταφέραμε εμείς, για έναν διάδρομο αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, με μείωση του όγκου χρέους, αλλά η ΝΔ δεν το εκμεταλλεύτηκε και θέλει να γυρίσει το χρόνο στο 2015…».
Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «χρειάζεται κυβέρνηση με δράση στην Υγεία και παρεμβάσεις στα καρτέλ ενέργειας, μια κυβέρνηση που δαπανά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κοινωνία. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με ορατή υποχρέωση το δημόσιο συμφέρον και όχι τις ιδιωτικοποιήσεις και το πελατειακό κράτος».
Σχολιάζοντας τέλος τις δραματικές εξελίξεις στη Βρετανία και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια «βιομηχανία διαφθοράς, ψεμάτων, δώρων σε φίλους και απευθείας αναθέσεων» που τελικά ανάγκασαν το δεξιό κόμμα της Βρετανίας να αποπέμψει τον Τζόνσον.
«Ο Τζόνσον διατέλεσε δήμαρχος Λονδίνου και αρθρογράφος που φιλοτέχνησε ένα προφίλ αυθεντικότητας, ενός δεξιού αντιευρωπαϊστή. Αλλά χωρίς πολιτικό βάθος… Κάποτε τελειώνει αυτό, καθώς δεν λύνονται τα προβλήματα».