Macro

Εξώσεις με ρατσισμό κι ιδιοτέλεια

«Εξωση προσφύγων από τις Δομές – Συγκέντρωση στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ» (in.gr) | Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Βαθιά ανησυχία για την «έξωση» 9.000 προσφύγων στην Ελλάδα (huffingtonpost.gr) | Κραυγή αγωνίας από την Ύπατη Αρμοστεία για τους προς έξωση πρόσφυγες (efsyn.gr) |Διαμαρτυρία για την έξωση 9.000 προσφύγων από το πρόγραμμα Εστία (naftemporiki.gr) |Επιμένει ο Μηταράκης στην έξωση χιλιάδων προσφύγων από τις Δομές (tanea.gr) |Διώχνουν τους πρόσφυγες από τα διαμερίσματα («Αυγή», 26.05.2020) | Ύπατη Αρμοστεία: Ανάγκη για δίχτυ ασφαλείας και ευκαιρίες ένταξης στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες («Αυγή», 02.06.2020) | Γιώργος Ψυχογιός: Πίεση εντός και εκτός Βουλής για να μη μείνουν άστεγοι οι πρόσφυγες («Εποχή», 31.05.2020) | Κώστας Αρβανίτης: Μπίζνες ως συνήθως – με παράπλευρα οφέλη («Ποντίκι», 31.05.2020)
Τι νόημα έχει ένα ακόμα άρθρο για την έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές που φιλοξενούνται; Υπάρχει κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί; Ποιος από μας δεν έχει καταλάβει το σκεπτικό, την αλληλουχία των κυβερνητικών επιδιώξεων;

Β’ κατηγορίας

Όπου μας παίρνει στήνουμε εργολαβίες τύπου Μαλακάσας για «μάντρωμα» των «λαθραίων» σε άθλιες συνθήκες. Μοιραζόμαστε τα απείρως υπερκοστολογημένα κονδύλια με ημέτερους κατασκευαστές. Κάποιοι από αυτούς ίσως να είναι και από τους πρωτοστατούντες στις διαμαρτυρίες για την απομάκρυνση των προσφύγων από τον τόπο τους (μετά βέβαια από τη δική τους απομάκρυνση εκ του ταμείου). Μετά πετάμε στο δρόμο τους «παλιούς», αυτούς που κοιμίζουμε και ταΐζουμε τσάμπα. Αυτούς που έχουν πάρει άσυλο και έχουν το θράσος να θέλουν να μάθουν ελληνικά, να βρουν σπίτι και δουλειά, να πάνε τα παιδιά τους σχολείο, να γιατροπορεύονται στα νοσοκομεία μας. Κοινώς όσα προβλέπουν οι νόμοι για τους πολίτες της χώρας. Αλλά εμείς δεν τους γουστάρουμε ισότιμους, εμάς μας συμφέρει να είναι β΄ κατηγορίας. Δεν παν’ να λένε οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες περί ισονομίας. Τους ανεχόμαστε που τους ανεχόμαστε, να μην τους εκμεταλλευτούμε και λίγο;
Ποιος δεν θυμάται το σύνθημα «Αλβανέ, Αλβανέ δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ»; Πόσες χιλιάδες άνθρωποι από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες δεν γνώρισαν τα μαύρα, πολλές φορές απλήρωτα μεροκάματα. Πόσοι ανασφάλιστοι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν μια άδεια παραμονής και εργασίας. Πόσοι παιδεύονται ακόμα, μετά από χρόνια παραμονής στη χώρα, να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα, να μπορούν να ψηφίσουν το δήμαρχο του χωριού τους, να μην είναι τα παιδιά τους χωρίς πατρίδα. Πόσα κυκλώματα στήθηκαν και τράφηκαν εδώ και τρεις δεκαετίες για τη διακίνηση, τη νομιμοποίηση ή την παράνομη διέλευση από τη χώρα μας.

Τυφλό ρατσιστικό μίσος

Ευτυχώς τη δύσκολη ώρα του μεγάλου προσφυγικού κύματος το 2015 με τους χιλιάδες κατατρεγμένους δεν τη διαχειρίστηκε η ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα απέδειξαν ότι υπάρχει άλλος τρόπος και για τη διάσωση, αλλά κυρίως για την ένταξη (μαζικοί εμβολιασμοί, τάξεις ένταξης, απόδοση ΑΜΚΑ, πιλοτικά προγράμματα στέγασης – Λειβαδιά, Κιλκίς κ. α.)
Όμως τώρα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν θα επιτρέψει στους κουτόφραγκους επιτρόπους να χαλάσουν τον τρόπο διακυβέρνησης της πραγματικής, της καθαρής δεξιάς. Ας τους κουνάνε 350 εκατομμύρια για τη στέγαση των προσφύγων. Από την στιγμή που δεν περνάνε από τη δική τους «χρηστή» διαχείριση, δεν θα αφήσουν να περάσουν ούτε από την Ύπατη Αρμοστεία, ούτε από τον ΔΟΜ, ούτε από καμιά ΜΚΟ. Κράτος εν κράτει δεν ανέχονται. Κι ας μην τα πάρουν ούτε οι τοπικές κοινωνίες, ούτε τα άδεια ξενοδοχεία, ούτε κανείς. Όσο για αυτούς που θα παραμείνουν στην Ελλάδα με βάση την πανευρωπαϊκή ποσόστωση και οφείλουμε να τους εντάξουμε ομαλά, τόσο το χειρότερο για αυτούς.
Άλλωστε, ποιον θα έχουν οι δικοί μας άνεργοι, του δικού τους νόμου, να μισούν για την αυριανή εξαθλίωσή τους. Λες και ο κ. Μηταράκης έχει δικαίωμα να μοιράσει στους έλληνες αυτά που δεν θα χρησιμοποιήσει για τους πρόσφυγες. Το μόνο που έχει σκοπό να μοιράσει είναι μίσος, απλό τυφλό, ρατσιστικό μίσος. Είναι και αυτός ένας τρόπος να μαζεύεις ωραία ακροδεξιά ψηφαλάκια.

Μαρία Ηλιάδη

Πηγή: Η Αυγή