Micro

Εντερλέζι*

«Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…) Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας. Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. […] Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανάν γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα».

Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής ΝΔ Λακωνίας

Αν ο κ. Δαβάκης ζούσε στις ΗΠΑ, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ηγετικό στέλεχος της Ku Klux Klan ή τουλάχιστον μέλος της. Κι αν κάτι τέτοιο θα ακουγόταν ακραίο για βουλευτή του επονομαζόμενου φιλελεύθερου, κεντροδεξιού κόμματος, προτρέπω να δει κανείς προσεκτικά τη δήλωσή του και κυρίως το μέρος εκείνο που αναφέρεται στα παιδιά των Ρομά. Βεβαίως, έπειτα από το σάλο που δημιουργήθηκε, εξαναγκάσθηκε να την αποσύρει με κωμικό τρόπο. Δεν είναι πρώτη φορά που εκφράζονται τέτοιες απόψεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Άλλωστε το κόμμα αυτό στέγαζε για χρόνια την ακροδεξιά πριν προκύψει το ΛΑΟΣ και έπειτα η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μπορούμε, ωστόσο να εξάγουμε δυο συμπεράσματα με αφορμή αυτές τις δηλώσεις.  Το πρώτο είναι πως στη κοινωνία του κ.Δαβάκη και των ομοίων του δε χωρούν οι Ρομά, οι ΛΟΑΤΚΙ, οι αλλόθρησκοι, οι αναρχικοί και τέλος πάντων όσοι δε ταιριάζουν στη δική του κοινωνική κατασκευή για τον λαό. Εκεί, στον δικό του κόσμο, χωρίς «περιττές προσθήκες» που ο ίδιος δεν αναγνωρίζει, εμπεριέχεται μόνο ο λευκός ορθόδοξος χριστιανός, που είναι ο άρχοντας του σπιτιού, κάνει το κέφι του και λέει και μια κουβέντα παραπάνω. Δεύτερον, η δεξιά παράταξη μην διαγράφοντας τον συγκεκριμένο βουλευτή, παρά αναγκάζοντας τον σε διορθωτικές δηλώσεις που τον γελοιοποιούν και έγιναν μόνο για το θεαθήναι, νομιμοποιεί ακόμα περισσότερο τον ακραίο ρατσιστικό λόγο, όντας αιχμάλωτη των ακροδεξιών που φαίνεται να ηγεμονεύουν στη ΝΔ. Πλέον, οι βουλευτές/τριες της μείζονος αντιπολίτευσης στο κομματικό μας σύστημα μπορούν να είναι ρατσιστές, αρκεί μετά να λένε πως έκαναν λάθος.

Δυστυχώς όμως η δήλωση αυτή έχει και άλλα απότοκα. Η αδυναμία του κ. Δαβάκη να δεχτεί τους διαφορετικούς που τολμούν και να τον ψηφίσουν, λες και υπάρχει ερώτηση για κάτι τέτοιο, αλλά και η συμπόνοια του (!) για τα παιδιά των Ρομά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε αυτές τις οικογένειες είναι δηλωτικές ενός λόγου μισαλλόδοξου, σχεδόν (ή χωρίς το σχεδόν) ναζιστικού. Με τέτοιες προτροπές, δηλώσεις και εντέλει πράξεις μεσουράνησαν οι ναζί στη Γερμανία και εξαφανίστηκαν οι Ρομά απ’ όσα εδάφη είχαν καταλάβει στην Ευρώπη. Οι Ρομά υπέφεραν τα πάνδεινα από τους προγόνους της Χρυσής Αυγής. Περίπου 500.000 μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης φορώντας το ανεστραμμένο καφέ τρίγωνο στις φόρμες εργασίας τους. Ήταν περίπου ο μισός πληθυσμός των τσιγγάνων στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα διαβιούν περίπου 250.000 τσιγγάνοι, οι περισσότεροι χριστιανοί ορθόδοξοι, σε περίπου 370 οικισμούς, εκ των οποίων οι 70 βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι Ρομά ήταν -και είναι- η πιο αδικημένη και περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των πολιτικών αποκλεισμού τους από το ελληνικό κράτος για δεκαετίες. Συγκλονιστικό είναι πως η πρώτη φορά που άρχισε να εφαρμόζεται κρατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων τους  ήταν μόλις το 1996 και αυτό κυρίως με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση με την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά εγκαινίασε ουσιαστικά για πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε «δημόσια πολιτική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά» με πραγματική χρηματοδότηση.

Κι αν αυτό φαίνεται αυτονόητο, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Όπως σημείωνε σε παλαιότερη μελέτη της (2001) η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρώπου: «Υφίσταται […] ο γνωστός μύθος ότι οι Τσιγγάνοι απολαμβάνουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες καταδικάστηκαν να ζουν και οι οποίες συνδέονται αναπόδραστα με τον αναλφαβητισμό και την παραβατικότητα. Πρόκειται βεβαίως για επιχειρηματολογία αφελή και ρατσιστική που επικαλείται εκτός της βιολογικής διαφοράς και τις δήθεν ασύμβατες πολιτισμικές αποκλίσεις στις οποίες αποδίδουν ολοκληρωτικά την αδυναμία ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία». Αυτόν τον μύθο αναπαράγει 17 χρόνια μετά από την έκθεση αυτή ο κ. Δαβάκης και δια της μη διαγραφής του το κόμμα του.

Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του κ. Δαβάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έρχονται δε σε μια συγκυρία όπου οι ναζί της Combat 18 συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία. Οι συγκεκριμένοι από το 2015 μέχρι σήμερα φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 20 ενέργειες, μεταξύ των οποίων εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών, βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων, φθορές σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, είχαν πρωταγωνιστήσει και σε επιθέσεις κατά Ρομά στο Μενίδι μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα το καλοκαίρι του 2017.  Την οργάνωση αυτή μπορεί κανείς με ευκολία να τη χαρακτηρίσει ως μετωπική της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν: «Η «Combat 18 Hellas» συνδέεται με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), εάν δεν είναι απλώς ένα άλλο όνομα για την ίδια οργάνωση. Αν δεν προέρχονται από τους κόλπους της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να τη μιμηθούν, αφού πέρα της εμφανούς οικειοποίησης του συμβόλου της, του μαιάνδρου, και η δομή των ΑΜΕ, όπως την παρουσιάζουν οι ίδιοι, είναι πιστή αντιγραφή της δομής της Χ.Α.».

Τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει η ΝΔ; Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του κ. Δαβάκη, ο ρατσιστικός λόγος πρωτοκλασάτων στελεχών της, η στήριξη των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό κόντρα στις πάγιες θέσεις που είχε το κόμμα, οι πιέσεις που δέχεται να συμπεριλάβει στους κόλπους της τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή και τόσα άλλα. Μα είναι φανερό. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζοντας πως είναι πιθανό η δίκη της ΧΑ να απονομιμοποιήσει το κόμμα αυτό στα μάτια των ψηφοφόρων του, θέλει να ψαρέψει τις ορφανές ψήφους για το κόμμα του. Η ακροδεξιά του στροφή, δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που του επιβάλλεται από τη σαμαρική πτέρυγα, αλλά το δικό του πολιτικό σχέδιο. Γι’ αυτό δε διαγράφει τον κ. Δαβάκη, γι’ αυτό δεν αναγκάζει έστω σε προσωρινή παραίτηση τον κ. Γεωργιάδη που κατηγορείται για το σκάνδαλο Novartis μέχρι τουλάχιστον να δικαιωθεί, όταν και άμα συμβεί αυτό.

Ο κ. Μητσοτακής έχει αποφασίσει πως μπορεί να πάρει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν στρέφοντας το τιμόνι στα δεξιά του και όχι προς το κέντρο. Θεωρεί πως τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει επαρκούν. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει, δηλαδή, τη στροφή του ενός ισχυρού πόλου του κομματικού συστήματος προς το ένα άκρο. Ο άλλος πόλος χρειάζεται, είναι απόλυτη ανάγκη, να ισχυροποιήσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό και δημοκρατικό πόλο.

 

*γιορτή για την άνοιξη, ξεχωριστής σημασίας για τους τσιγγάνους Ρομά στα Βαλκάνια