Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη Δράμα σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία. Μία εξελισσόμενη καταστροφή σε έναν νομό που ούτως ή άλλως έχει περάσει δύσκολα χρόνια μέσα στην κρίση.
Κι όμως, τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν σήμερα δεν είχαν φανεί στο πρώτο κύμα. Ελάχιστα κρούσματα και ελάχιστοι συμπολίτες μας ασθένησαν. Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια τήρησης των μέτρων, παρόλο που μερικά είχαν εξαιρετικά δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα. Και η προσπάθεια πέτυχε, η Δράμα πέρασε το πρώτο κύμα χωρίς να κινδυνεύσει κανείς και καμιά.
Έτσι φτάσαμε στα ηλιοβασιλέματα του Ιουλίου και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το άνοιγμα του τουρισμού, που θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Βέβαια με τον τρόπο που έγινε, στο μόνο που έδωσε ώθηση ήταν ο κορονοϊός. Από τα χερσαία σύνορα της Εξοχής στη Δράμα και του Προμαχώνα των Σερρών πέρασαν εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς να γίνεται ο παραμικρός έλεγχος. Όταν τα κρούσματα έδειξαν αυτή την αβλεψία, έκλεισαν τα σύνορα, με αποτέλεσμα να μην περνούν ούτε τα φορτηγά με τα εμπορεύματα. Η γνωστή μέθοδος, «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».
Η εξαίρεση των Σερρών απ’ τα μέτρα
Στο τέλος Αυγούστου τα πράγματα έδειχναν να μην πηγαίνουν καλά και κάποια αλλοπρόσαλλα μέτρα άρχιζαν να εφαρμόζονται. Στην αρχή, είχαμε το κλείσιμο της εστίασης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, γιατί δύο περιφερειακές ενότητες (Ξάνθη – Ροδόπη) εμφάνισαν ένα σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Μετά ακολούθησε η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως εδώ υπάρχει κάτι που ίσως απαιτεί και εισαγγελική έρευνα: δύο περιφέρειες (ΑΜΑΘ και Κεντρική Μακεδονία) με ημερήσιους χρονικούς περιορισμούς στην εστίαση, μία περιφερειακή ενότητα (Σέρρες) χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό σε αυτόν τον κλάδο. Η περιφέρεια των Σερρών, για διάστημα αρκετών εβδομάδων, ήταν το Ελντοράντο της διασκέδασης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η μείωση των εσόδων στην εστίαση, για Ιούλιο με Σεπτέμβριο, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη φτάνει μέχρι και το 50%, στις Σέρρες είναι μόλις 0,8%, δηλαδή μηδενική μείωση! Κανένας έλεγχος, καμία πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε. Το ερώτημα γιατί οι Σέρρες δεν είχαν τους περιορισμούς που υπήρχαν παντού, πρέπει να απευθυνθεί προς τον κ. Κώστα Καραμανλή, υπουργό Μεταφορών και βουλευτή του νομού Σερρών.
Τα κρούσματα στη Δράμα συνέχισαν και με το άνοιγμα των σχολείων, όπου κι εκεί δεν υπήρξε καμία μέριμνα από πλευράς πολιτείας και ΕΟΔΥ. Σε καθημερινή βάση υπήρχαν κρούσματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και η λύση ήταν να μείνουν όλοι μέσα για 14 ημέρες. Καμία πρωτοβουλία να γίνουν τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν ακολουθείται μία επιθετική ανίχνευση του ιού με συστηματικό τρόπο σε μαζικούς χώρους, ο μόνος τρόπος να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα είναι η εμφάνιση της ασθένειας.
Και κάτι τέτοιο συνέβη τέλη Οκτωβρίου, αλλά κυρίως στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπήρξε μέρα που στο νοσοκομείο της Δράμας προσήλθαν 120 άνθρωποι με συμπτώματα και η εξέταση έδειξε τους 105 με ευρήματα πύκνωσης-πνευμονίας Covid και τουλάχιστον οι 70 είχαν ευρήματα σοβαρού βαθμού προσβολής Covid στους πνεύμονες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας.
Κατάσταση εκτός ελέγχου
Από κει πέρα η κατάσταση ήταν ήδη εκτός ελέγχου. Κι όμως, ακόμα και τότε η πολιτεία αρνήθηκε να κάνει συστηματικές ιχνηλατήσεις στην κοινότητα. Έγιναν εθελοντικά rapid tests στο κέντρο της πόλης και στις εξόδους της, κάτι όμως που δεν έστρεφε την προσοχή και τα μέτρα σε συγκεκριμένους χώρους και περιοχές.
Το νοσοκομείο της Δράμας χωρίς καμία απολύτως προσθήκη σε ιατρικό προσωπικό και με ελάχιστες σε νοσηλευτικό, σε μικρό χρονικό διάστημα αποδεκατίστηκε από την πανδημία. Δυστυχώς σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 2 νοσηλεύτριες και 4 τουλάχιστον εργαζόμενοι είναι σε δύσκολη κατάσταση. Γιατροί και νοσηλευτές ασθενούν, κλείνονται στα σπίτια τους, αναρρώνουν κι επιστρέφουν στη μάχη. Δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν το θάνατο. Και δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν θέλουν ούτε χειροκροτήματα, ούτε επευφημίες. Θέλουν προσλήψεις κι έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειάς τους.
Πολλές φορές οι λέξεις στο χαρτί είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο και στην κοινωνία, αλλά μερικά στοιχεία δίνουν κάπως την εικόνα. Μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί πάνω από 600 ασθενείς στο νοσοκομείο, οπότε καταλαβαίνετε πόσο φαιδρό είναι να μιλά ο ΕΟΔΥ για 17 και 24 κρούσματα την ημέρα. Υπήρξε μέρα που έγιναν 30 διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, όχι και τόσο κοντινά στη Δράμα μερικές φορές. Το 55% των κλινών του νοσοκομείου είναι κατειλημμένο από ασθενείς Covid. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 παθολόγοι κι ένας πνευμονολόγος για 140 ασθενείς Covid. 85 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό. Έχουμε 12 κλίνες ΜΕΘ, που μέχρι μία βδομάδα πριν ήταν για non Covid περιστατικά απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα. Κλήθηκαν να αδειάσουν σε μία μέρα την κλινική για να γίνει ΜΕΘ Covid. Το έκαναν. Και σε 48 ώρες είχαν γεμίσει όχι μόνο οι 12 κλίνες, αλλά ακόμη 3 σε άλλο χώρο του νοσοκομείου, όπου διασωληνώθηκαν άλλοι 3 συνάνθρωποι μας.
Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.
Με πολύ φόβο, με εξαιρετική αγωνία, με μεγάλη οργή, αλλά και με ελπίδα ότι οι άνθρωποί μας στο νοσοκομείο και στην κοινωνία θα μείνουν υγιείς για να συναντηθούμε ξανά μόλις τελειώσει αυτό ο εφιάλτης.