Macro

Εν όψει ενός κρίσιμου Eurogroup

To Eurogroup της Πέμπτης 21ης Ιουνίου ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής περίπτωσης. Ο στόχος είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολος, διότι θα επιχειρηθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δόσης που θα εκταμιευτεί από τον ESM (την οποία προσδιόρισε ανάμεσα στα 10 και 12 δισ. ευρώ), τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά για τα μέτρα για το χρέος, όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Και η συνεδρίαση θα είναι πολύωρη πρόσθεσε.
Αν υπάρξει ένα εμπόδιο, αυτό, ασφαλώς, θα προκύψει από τις παραμένουσες διαφωνίες ΔΝΤ–Γερμανίας που παρά τη σχετική άμβλυνση τους και τη βάσιμη, σχεδόν βέβαιη, αναζήτηση ενός συμβιβασμού, παραμένουν. Δεν αποκλειόταν, επομένως, όπως αναφερόταν και σε έγκυρα ρεπορτάζ, να υπάρξουν και έκτακτες συναντήσεις παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου για τις τελευταίες εκκρεμότητες (Γ. Αγγέλης, capital.gr). Από τα τέσσερα θέματα που θα τεθούν την Πέμπτη τα δύο είναι σχετικά εύκολα. Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή το πρώτομ είναι σχεδόν βέβαιο. Η εκταμίευση, το δεύτερο, επίσης, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων επιλέχθηκε η ενίσχυση του «μαξιλαριού» για διασφάλιση έναντι διαταραχών στις αγορές και τελικής απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο προληπτικής στήριξης.
Δεν είναι, όμως, τόσο εύκολα τα άλλα δύο. Η ενισχυμένη εποπτεία είναι στο κέντρο της διαπραγμάτευσης, διότι συνδέεται ευθέως και με τις αποφάσεις για το χρέος, την έκταση ελαφρύνσεων και προϋποθέσεων. Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε κάπως χαλαρός για το είδος της εποπτείας. «Κανένας δεν πιέζει για προληπτική γραμμή, όλοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα ως κανονική χώρα, κανένας δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα, όλοι θέλουν, πρώτον, ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεύτερον, ένα δυνατό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και, τρίτον, μία σημαντική μεταμνημονιακή επιτήρηση. Αν έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με έναν θετικό και αξιόπιστο τρόπο στις αγορές».
Όσον αφορά το χρέος, η αποσαφήνιση ήταν ακόμα μικρότερη, καθώς ο τελικός συμβιβασμός Γερμανίας–ΔΝΤ δεν είχε βρεθεί. Αυτό, όμως, το οποίο συνάγεται από τις διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων και πληροφορίες είναι ότι οι τελικές ελαφρύνσεις θα είναι ουσιαστικότερες απ΄ ότι φαίνονταν μερικές εβδομάδες πριν. Αυτό επιβάλλει η ανάγκη και της Γερμανίας, καθώς η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα την απαλλάσσει, έναντι και της δικής της Βουλής, από το να παρουσιαστεί μια έκθεση που να βεβαιώνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε σχετικά και είπε, κατά την κοινή συνέντευξή του με τον κ. Ρέγκλινγκ, «ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευθετηθεί και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017». Πρόσθεσε ότι το θέμα «έχει πολλές λεπτομέρειες για να τις πούμε τώρα».
Εξαιρετική πολιτική σημασία έχει για την ελληνική κυβέρνηση η μεταμνημονιακή επιτήρηση να αφήνει τόσους βαθμούς ελευθερίας που να μπορεί να ασκήσει πολιτική που ναι μεν δεν θα αλλάζει τους στόχους, αλλά θα επιτρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμά της ή να αμβλύνει επώδυνα ψηφισμένα μέτρα. Φαίνεται ότι και αυτή η συζήτηση δεν πάει άσχημα και πια αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ενθαρρυμένοι κάπως, παραδέχονται ότι συμπεριλαμβάνουν και την έκταση των περικοπών των συντάξεων. Και ο κ. Ντομπρόβσκις, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε κάπως χαλαρά ότι «επ’ αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί».

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή