Συνεντεύξεις

Έφη Αχτσιόγλου: Η Νέα Αριστερά δεν είναι ούτε “συνέχεια” του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα θραύσματά του

–Κυρία Αχτσιόγλου, η Νέα Αριστερά μας συστήθηκε ως ένας νέος πολιτικός φορέας. Είναι μια συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό;
 
Η Νέα Αριστερά είναι μία νέα και ελπιδοφόρα προσπάθεια. Δεν είμαστε ούτε «συνέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε τα θραύσματά του. Ξεκινήσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και προχωράμε στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού κόμματος. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, με ανοιχτές συνελεύσεις, με συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και κινήσεις ενεργών πολιτών.
 
Η Νέα Αριστερά έρχεται για να δώσει μια σύγχρονη, αριστερή και προοδευτική εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας.
 
Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι, κατά τη γνώμη μου, πολιτική απαίτηση των καιρών. Και είναι απαίτηση, διότι προκύπτει από την ανάγκη κάλυψης ενός σοβαρού κενού. Μιας αξιόπιστης, εναλλακτικής αριστερής και προοδευτικής πρότασης που μπορεί να εκφράσει και να κινητοποιήσει την κοινωνική πλειοψηφία. Η ύπαρξη της Νέας Αριστεράς λοιπόν ήταν αναγκαία για δύο λόγους.
 
Πρώτον διότι η κυβέρνηση της Δεξιάς δημιουργεί με τις πολιτικές της διαρκή αδιέξοδα για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών –κρίση κόστους ζωής και αποτυχημένη οικονομική πολιτική, στεγαστική κρίση, καμία ουσιαστική απάντηση στην κλιματική κρίση, διαρκής υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, συμπίεση του εισοδήματος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων κλπ– αλλά και γιατί τα υπαρκτά κόμματα του προοδευτικού, υποτίθεται, χώρου δεν μπορούν –για διαφορετικούς λόγους το καθένα– να αντιπαρατεθούν με τη δεξιά πολιτική και να προσφέρουν μια αξιόπιστη συνολική εναλλακτική, εγκλωβίζοντας τελικά τον προοδευτικό κόσμο στη ματαιότητα και την αδράνεια. Αυτό το πολιτικό κενό επιδιώκει να καλύψει η Νέα Αριστερά.
 
–Η επικαιρότητα είναι γεμάτη από εξελίξεις. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και φυσικά οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η αγορά των F-35. Η Νέα Αριστερά ποιες θέσεις έχει σε αυτά τα θέματα;
 
Έχουμε δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα πλήξουν καίρια και θα υποβαθμίσουν το κοινό αγαθό της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, εκφράσαμε τη στήριξή μας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.
 
Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν μια αγορά πτυχίων επί πληρωμή, θα πλήξουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων ΑΕΙ, θα κρατήσουν πίσω τα δημόσια Πανεπιστήμια και επ’ ουδενί δεν θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση τους, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
 
Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη –ο οποίος χαϊδεύει την ακροδεξιά του πτέρυγα και συστήνει αποχή στους βουλευτές του– αλλά και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαϊδεύουν συντηρητικά ακροατήρια και επιδίδονται σε αστείες ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών.
 
Στηρίζουμε οποιοδήποτε βήμα γίνεται στην κατεύθυνση της αναγνώρισης αυτονόητων ανθρώπινων δικαιωμάτων και διεκδικούμε την πλήρη ισονομία για όλους τους πολίτες.
 
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις εκφράσαμε τη στήριξή μας στους αγρότες που παλεύουν για να μείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Το κόστος παραγωγής για τους αγρότες είναι πολύ μεγάλο, οι αποζημιώσεις καθυστερούν, υπάρχει σαφής έλλειψη εργατικών χεριών. Η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα προβλήματα των παραγωγών, τους λοιδορεί με θεωρίες περί υποκινητών.
 
Για την αγορά των F-35 και γενικότερα για τις υπέρογκες δαπάνες εξοπλισμών -τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός- είμαστε σαφείς, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια ατέρμονη και πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Αυτή η πολιτική ήταν εξάλλου και μία από τις αιτίες πτώχευσης της χώρας.
 
–Σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πως βλέπετε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος; Στην εισήγησή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ομοφυλοφιλία είναι μία ασθένεια που τη γέννησε η διάχυτη κοινωνική αμαρτία και μπορεί ασφαλώς να τη θεραπεύσει η Εκκλησία». Πώς απαντάτε σε αυτή την τοποθέτηση;
 
Το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο και στην οικογένεια είναι αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν χωρά καμία συζήτηση περί αμφισβήτησής ή καθυστέρησής του, θα έπρεπε αυτό να έχει ήδη θεσπιστεί. Η αναγνώριση και η νομοθέτηση αυτού του δικαιώματος είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, κανένας λόγος, καμία αρμοδιότητα της εκκλησίας επ’ αυτού.
 
Τα υπαρκτά κόμματα του προοδευτικού, υποτίθεται, χώρου δεν μπορούν –για διαφορετικούς λόγους το καθένα– να αντιπαρατεθούν με τη δεξιά πολιτική και να προσφέρουν μια αξιόπιστη συνολική ενναλακτική
 
Η συγκεκριμένη άποψη, ότι η ομοφυλοφιλία είναι «ασθένεια» λόγω «κοινωνικής αμαρτίας» που χρήζει «θεραπείας» από την εκκλησία, εκπέμπει σκοταδισμό που προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη και αναρωτιέμαι πως εναρμονίζεται με το ορθόδοξο δόγμα για την απροϋπόθετη αγάπη και αποδοχή.
 
–Νέα πρόσωπα, εκτός από αυτά που γνωρίζουμε από τη θητεία τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα δούμε στη Νέα Αριστερά;
 
Ασφαλώς, το κάλεσμά μας είναι προς κάθε πολίτη που προβληματίζεται, που αγωνιά, που σκέφτεται και θέλει να δράσει για να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα, για να ξεφύγουμε από την «κανονικότητα» των χαμηλών προσδοκιών στην οποία μας έχει καθυποτάξει η δεξιά διακυβέρνηση. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για το εγχείρημά μας είναι μεγάλο, σύντομα θα γίνει έκδηλο και σε επίπεδο στελεχών δημόσιας εκπροσώπησης.
 
–Κυρία Αχτσιόγλου, διατηρείτε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή έχετε διακόψει κάθε επικοινωνία με τους μέχρι πρότινος συντρόφους σας;
 
Σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχω επαφές. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
 
–Το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές πότε θα το δούμε; Ποιος είναι ο στόχος πέραν προφανώς της εκλογής ενός ή περισσότερων ευρωβουλευτών;
 
Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη εκλογική μάχη και θα είναι και η πρώτη επίσημη καταγραφή της Νέας Αριστεράς. Ο στόχος μας είναι προφανώς να εκλέξουμε ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτές και να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα.
 
Το ψηφοδέλτιο είναι μία συλλογική απόφαση, θα είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί στην ώρα του, δίνοντας το στίγμα της Νέας Αριστεράς και επιδιώκοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
 
Χρόνης Διαμαντόπουλος