Macro

Έφη Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός αδικίας και διαψεύσεων

«Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης όχι απλώς δεν βελτιώνουν αλλά συμπιέζουν τους μισθούς, όπως έχει επιβεβαιωθεί. Από το 2012 -οπότε επλήγησαν οι συλλογικές συμβάσεις, όπως το κάνετε και τώρα, και συρρικνώθηκε δραστικά ο κατώτατος μισθός- ο μέσος μισθός διαρκώς μειωνόταν», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «από την άνοιξη του 2018 στην άνοιξη του 2019 έγινε μία σημαντική αλλαγή. Επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις και αυξήθηκε σημαντικά ο κατώτατος μισθός, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πάνω από 4% ο μέσος μισθός». Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε, «υιοθετεί την ακριβώς αντίστροφη πολιτική συμπίεσης των μισθών, χτυπά τις συλλογικές συμβάσεις και δεν φαίνεται ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τίποτα δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ακόμα, ότι «το 2020 η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τα προγράμματα εργασίας απ’ ό,τι δόθηκαν το 2019. Μάλιστα, διακόπτει το πρόγραμμα για 4.000 νέους επιστήμονες που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι 4.000 νέοι, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, θα βγουν στην ανεργία και πιθανόν θα μεταναστεύσουν, εξαιτίας μίας συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ποιος δουλεύει για την ουσία της αντιμετώπισης του brain drain και ποιος κάνει επικοινωνιακές φιέστες για αντιπερισπασμό».

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό τόνισε ότι «η δαπάνη για τις συντάξεις είναι μειωμένη κατά 200 εκ. ευρώ. Και αυτό είναι μείζον ζήτημα. Γιατί προβλέπετε μειωμένη δαπάνη για τις συντάξεις; Πώς συμβαδίζει αυτό το νούμερο με τις εξαγγελίες περί αυξήσεων στις συντάξεις και με τις τυμπανοκρουσίες για μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων;». Οι εκκρεμότητες που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, ήταν περίπου 100.000, από400.000 που παρέλαβε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η πολυδιαφημιζόμενη ελάφρυνση των μισθωτών είναι χωρίς αντίκρισμα. Ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό θα έχει ελάφρυνση μόνο κατά 2 €/μήνα. Κι αυτό είναι το μόνο μέτρο στον Προϋπολογισμό που τον αφορά». Παράλληλα, «ο Προϋπολογισμός δεν λέει τίποτα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκεί θα υπάρξει μεγάλη αύξηση για τη συντριπτική πλειονότητα, για το 85%, που θα πληρώσει 20% παραπάνω το 2020, για να ελαφρυνθεί ένα ελάχιστος αριθμός. Κάποιος που βγάζει 7.000 ευρώ/χρόνο θα καλείται να πληρώνει τα ίδια με έναν που βγάζει 100.000 ευρώ/χρόνο. Πρόκειται για τον ορισμό της αδικίας».

Για τα ζητήματα της πρόνοιας δήλωσε ότι «η ΝΔ καταθέτει έναν Προϋπολογισμό με μειώσεις σε κρίσιμα επιδόματα-θεμέλια του κοινωνικού κράτους. Θα δοθούν λιγότερα χρήματα το 2020 απ’ όσα δόθηκαν το 2019 για τα οικογενειακά επιδόματα, για τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, για το επίδομα στέγασης».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «συνολικά, με τον Προϋπολογισμό του 2020, οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιούνται με έναν εξαιρετικά άδικο τρόπο. Ουσιαστικά, χαραμίζονται για ένα τεράστιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό το κείμενο, το οποίο περιγράφει την πολιτική της επόμενης χρονιάς. Είναι ένα κείμενο διάψευσης των προσδοκιών των πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων όχι μόνο δεν θα δουν βελτίωση αλλά θα δουν υποβάθμιση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσής τους. Και είναι προκλητικό ότι αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός μειώνει επιβαρύνσεις, αλλά συνειδητά τις μειώνει πολύ για πολύ λίγους. Και σ’ αυτό έγκειται η μεγάλη του αδικία».

Πηγή: Left