Συνεντεύξεις

Έφη Αχτσιόγλου: Αξιοποιούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να επουλώνουμε πληγές

Υπουργέ τι περιμένετε από την νέα ρύθμιση οφειλών; Υπάρχει κάποιος στόχος για το πόσοι θα μπουν και ποιο το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία;

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανοίξει. Ήδη το πρώτο εικοσιτετράωρο έγιναν περισσότερες από 10.000 αιτήσεις.

Στόχος μας είναι να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλ. περίπου 1,3 εκ. άτομα. Κι αυτό είναι εφικτό διότι αφενός η ρύθμιση αυτή είναι η πιο ευνοϊκή που έχει υπάρξει ποτέ, αφετέρου οι ασφαλισμένοι είναι πια πολύ περισσότερο συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, ακριβώς επειδή αυτές συνδέονται με το πραγματικό τους εισόδημα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία λοιπόν να τελειώσουμε οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος.

Η ρύθμιση είναι απολύτως ανοιχτή σε όλους, δεν έχει δηλαδή κριτήρια ένταξης. Αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, καθώς και επιχειρήσεις που οφείλουν εισφορές για τους εργαζομένους τους.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/2018. Οι δόσεις της ρύθμισης φτάνουν έως και τις 120, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€ και για τους αγρότες τα 30€.

Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής, επιπλέον της μείωσης των προσαυξήσεων κατά 85%.

Έτσι, η συνολική οφειλή μειώνεται περίπου κατά 65%. Ιδιαίτερη αξία έχει η ρύθμιση για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, που παρότι πληρούσαν τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω των υψηλών χρεών τους δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. Με τη ρύθμιση και τη μείωση της οφειλής τους, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή μηνιαία παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Το εκτιμώμενο όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένο ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί λόγω χιλιάδων «εγκλωβισμένων» που θα πάρουν σύνταξη όπως είπα, είναι 60 εκ. για το 2019 και 163 εκ. για το 2020.

Για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές; Πώς θα ελεγχθεί αν τις καταβάλλει την ώρα της υποβολής της αίτησης ή στο τέλος του χρόνου;

Η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών είναι αναγκαία προκειμένου να μην ευνοήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ο Έλεγχος θα γίνεται μετά την ετήσια εκκαθάριση των πραγματικών εισοδημάτων που κάνει ο ΕΦΚΑ και η οποία ακολουθεί χρονικά την εκκαθάριση της εφορίας.

Υπάρχει αλλαγή στον λόγο απόλυσης θέτοντας ως όρο τον βάσιμο λόγο απόλυσης; Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα ποιοι θα είναι πλέον αποδεκτοί οι λόγοι απόλυσης;

Θεσπίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το αιτιολογημένο των απολύσεων. Κάθε απόλυση πρέπει πλέον να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, ο οποίος να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζόμενου ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Βάζοντας τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις ενισχύσουμε έμπρακτα την προστασία των εργαζομένων από καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές. Επίσης, από τη στιγμή που η απόλυση χωρίς βάσιμο λόγο λογίζεται πλέον ως άκυρη, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας). Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων στον τόπο μας.

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων. Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου αυτού;

Αυτό που αλλάζει είναι η ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, στους συνταξιούχους πρώην μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Στους συνταξιούχους πρώην μη μισθωτούς θα καταβάλλονται την τέταρτη πριν το τέλος εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Η εφαρμογή της αλλαγής στις ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεων θα αρχίσει από τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου, που θα πληρωθούν τέλη Ιουνίου.

Υπογραμμίζω ότι αφορά τις μηνιαίες κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ και όχι τις επικουρικές. Οι επικουρικές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται όπως και σήμερα τη δεύτερη εργάσιμη του μήνα.

Υπουργέ σχετικά με τα αναδρομικά που ζητούν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχει εκτίμηση για την καταβολή κάποιου ποσού εφόσον το ΣτΕ τους δικαιώσει;

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους θα περιμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αναλόγως θα πράξουμε. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, θα πρέπει να διευκρινίσω τα εξής: Το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε το 2015 έκρινε ότι οι περικοπές που είχαν επιβληθεί στους συνταξιούχους το 2012, μεταξύ αυτών η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν αντισυνταγματικές. Είπε όμως επίσης το Δικαστήριο ότι η απόφασή του δεν έχει αναδρομική εφαρμογή, δεν εφαρμόζεται δηλαδή για το προ του 2015 διάστημα.

Η δική μας κυβέρνηση συμμορφώθηκε απολύτως με τις αρχές του Συντάγματος και την κρίση του ΣτΕ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα και δεν υπάρχει κάτι νεότερο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επί του θέματος. Πέρα πάντως από την νομική πλευρά του ζητήματος, όπως είδατε πριν λίγες μέρες προχωρήσαμε στην θεσμοθέτηση της νέας μόνιμης 13ης σύνταξης, την οποία ήδη καταβάλαμε για το 2019.

Η πράξη μας αυτή έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις συντάξεων 620.000 χαμηλοσυνταξιούχων που ξεκίνησαν από 1.1.2019, στις επιστροφές των παρανόμως παρακρατηθεισών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εισφορών που αποδώσαμε στους συνταξιούχους στα τέλη του 2017, αλλά και στο μέρισμα που δώσαμε στοχευμένα σε χαμηλοσυνταξιούχους στα τέλη του 2016. Είναι φανερό λοιπόν ότι από την πλευρά μας αξιοποιούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για να επουλώνουμε πληγές της λιτότητας και να ενισχύουμε ιδίως εκείνους που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη την περίοδο της κρίσης.

Σας κατηγορεί η ΝΔ για την απόκρυψη στοιχείων σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και τα ποσά των συντάξεων. Πόσες είναι αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης; θα υπάρξει κάποια επίσπευση των διαδικασιών;

Η ΝΔ θα έπρεπε να απολογηθεί στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους για την κατάσταση πλήρους κατάρρευσης στην οποία παρέδωσε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και όχι να εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες. Το 2015 παραλάβαμε το ασφαλιστικό με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και με περίπου 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, μετά από 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές των συντάξεων. Μετατρέψαμε ήδη από τα πρώτα δύο χρόνια του Ε.Φ.Κ.Α. το έλλειμμα σε πλεόνασμα και μειώσαμε κατά 75% τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών.

Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες συνταξιοδοτικές παροχές είναι περίπου 40.000 κύριες συντάξεις, 40.000 επικουρικές και 16.000 εφάπαξ. Από το 2015 έχουμε καταβάλει πάνω από 850.000 συνταξιοδοτικές παροχές συνολικού ποσού 5,5 δισ. €.

Η προσπάθειά μας για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων είναι καθημερινή και επίμονη. Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει σταθεί ξανά στα πόδια του και αυτό το αποδεικνύει πρώτον η προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και η ακύρωση της περικοπής τους, δεύτερον οι αυξήσεις που είδαν από 1/1/2019 620.000 συνταξιούχοι, και τρίτον η καταβολή της μόνιμης πια 13ης σύνταξης.

Σε λίγες ημέρες ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες. Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη;

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου συγκρούονται δύο πλήρως ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη τόσο πιο ανοιχτά ξεδιπλώνει ο κ. Μητσοτάκης το δικό του σχέδιο. Το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά στον κόσμο της εργασίας και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θέτει ως κορυφαίες προτεραιότητες την ενίσχυση της θέσης και του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την δημιουργία αξιοπρεπών νέων θέσεων εργασίας, την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Το σχέδιο της ΝΔ έχει αναφορά στην οικονομική ελίτ, απορρίπτει ως μη αναπτυξιακά τα μέτρα αύξησης των μισθών και των συντάξεων, μιλά για περικοπές επιδομάτων και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους προκειμένου να παράσχει φοροασυλίες σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν συγκρούονται όμως μόνο τα σχέδια, αλλά και τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των πολλών που υλοποιεί, με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2014 και τα μέτρα που εφάρμοσαν προκαλώντας τον κοινωνικό όλεθρο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που αναδεικνύεται ξεκάθαρα όλο αυτό το διάστημα. Ένα βαθύτατος συντηρητισμός αναδύεται διαρκώς από τον σκληρό αξιακό πυρήνα της σημερινής ΝΔ.

Δεν είναι μόνο η θέση ότι οι δουλειές του σπιτιού γίνονται από τις γυναίκες, αλλά και η άποψη για τον «ψυκτικό από το Περιστέρι», και η θέση ότι η ανισότητα είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Αναδεικνύεται λοιπόν διαρκώς μια βαθιά συντηρητική αναπαράσταση για την κοινωνία που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα δήθεν μοντέρνο επικοινωνιακό ύφος. Ένα συντηρητισμός που οφείλει να λάβει μια ηχηρή απάντηση την ερχόμενη Κυριακή. Εκτιμώ ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα κάνουν την επιλογή που δικαιώνει πάνω απ’ όλα τους ίδιους, και θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη.

Κυρία Αχτσιόγλου η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. θα υπάρξουν νέα προγράμματα;

Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες, από το σημείο που η σημερινή κυβέρνηση την παρέλαβε.

Σας θυμίζω ότι επί ΝΔ η ανεργία είχε φτάσει στο 28% και στο 60% για τους νέους, η αγορά εργασίας είχε διαλυθεί με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση του υποκατώτατου.

Την περίοδο 2015-2018 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 375.000 νέες θέσεις εργασίας, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τόπο, ενώ φέτος αυξήσαμε ουσιωδώς τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και στόχος μας είναι η διαρκής και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι βαδίζουμε το σωστό δρόμο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας για τη δημιουργία 160.000 θέσεων εργασίας το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, επίδοση ρεκόρ από τότε που υπάρχει σχετική καταγραφή, στοιχεία που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας που σχεδιάζουμε.

Ήδη προετοιμάζεται δεύτερος κύκλος κοινωφελούς εργασίας σε 276 Δήμους της Επικράτειας και Κέντρα Πρόνοιας για 30.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. Επίσης, μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχτούν δύο προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ για άνεργους αποφοίτους θετικών επιστημών ως 45 ετών.

Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στους αποφοίτους θετικών επιστημών να κατευθυνθούν στον κλάδο της πληροφορικής. Άμεσα θα προκηρυχτούν και δυο νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που συνιστά θύλακα υψηλής ανεργίας.

Το ένα στοχεύει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα απευθύνεται σε 300 άνεργους νέους έως 30 ετών, ενώ το δεύτερο είναι ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και απευθύνεται σε 250 ανέργους 22-39 ετών.

Πηγή: dikaiologitika.gr