Macro

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις κάνουν κακό και στο δολάριο

Οι πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν με σταδιακή εξασθένηση τη σημερινή κυριαρχία του δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, προειδοποιεί κορυφαία αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε συνέντευξή της στους χθεσινούς Financial Times η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, εκτίμησε ότι τα σαρωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να ενθαρρύνουν την εμφάνιση μικρότερων νομισματικών μπλοκ που θα βασίζονται στο εμπόριο μεταξύ ξεχωριστών ομάδων χωρών.

«Το δολάριο θα παραμείνει το μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμα και σε αυτό το τοπίο, ωστόσο ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός», προειδοποίησε η Ινδή οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες χώρες επαναδιαπραγματεύονται ήδη το νόμισμα στο οποίο πραγματοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο αναμένεται ότι θα οδηγήσει με τη σειρά της σε περαιτέρω διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. «Ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες αργές τάσεις άλλα νομίσματα να διαδραματίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο στα συναλλαγματικά διαθέσιμα», ανέφερε η Γκόπιναθ καθώς, όπως εξήγησε, «οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν συναλλαγματικά διαθέσιμα στα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο».

Εκτίμησε πάντως ότι η κυριαρχία του δολαρίου –το οποίο όπως είπε υποστηρίζεται από ισχυρά και εξαιρετικά αξιόπιστα ιδρύματα, αγορές με βάθος και είναι ελεύθερα μετατρέψιμο– είναι απίθανο να αμφισβητηθεί μεσοπρόθεσμα.

Σημείωσε, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ότι την τελευταία 20ετία το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί –εξαιτίας της χρήσης άλλων νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές– από 70% σε 60%. Περίπου το ένα τέταρτο αυτής της συρρίκνωσης αποδίδεται δε στη μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού ρενμίνμπι.

Το Πεκίνο βρισκόταν σε διαδικασία διεθνοποίησης του ρενμίνμπι πριν από την τρέχουσα κρίση και είναι ήδη μπροστά από άλλες χώρες στην υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, σημείωσε η Γκόπιναθ. Εκτίμησε όμως ότι το ρενμίνμπι είναι απίθανο να αντικαταστήσει το δολάριο ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την πλήρη μετατρεψιμότητά του, ανοιχτές κεφαλαιαγορές και θεσμούς που θα μπορούσαν να το υποστηρίζουν. Μια διαδικασία που όπως είπε θέλει χρόνο και έτσι η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο. Η Γκόπιναθ εκτίμησε ακόμη ότι ο πόλεμος θα ενισχύσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, των σταθερονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών, εντείνοντας την ανάγκη ρύθμισής τους.

Μπάμπης Μιχάλης