Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Την Κυριακή το βράδυ, όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε μπροστά στις ανάγκες της χώρας και να πράξουμε ανάλογα

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό « ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 ».

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά από την κοινωνία να τον αναδείξει πρώτο στις εκλογές του Μαΐου. Αυτός είναι ένας όρος που δείχνει ότι η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση αμέσως, χωρίς να πάμε αμέσως σε νέες εκλογές. Για το σκοπό αυτό κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και ήδη ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ΄΄οργώνει΄΄ όλη την Ελλάδα.

Υπάρχει ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις και τα τελευταία χρόνια όλες πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, κατά κύριο λόγο σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι λόγοι που έχουν να κάνουν με αυτό είναι ότι οι νέες γενιές που παραδοσιακά υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,δεν απαντούν με ευκολία σε τέτοιες διαδικασίες, ενώ σπανίως είναι στο σπίτι και ακόμα πιο σπάνια απαντούν σε σταθερά τηλέφωνα. Επιπλέον με βάση αυτά που μας μεταφέρουν οι ίδιες οι εταιρίες, οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτοί δηλαδή που στηρίζουν τις προσδοκίες τους στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν παίρνουν καθόλου μέρος στη διαδικασία της δημοσκόπησης. Εγώ θα ζητούσα από τους συντρόφους και τους φίλους του κόμματος, να αφιερώσουν πέντε λεπτά από το χρόνο τους για να απαντούν σε αυτού του είδους τις έρευνες.

Υπάρχουν και άλλα σημεία που είναι αστάθμιστα στη διαδικασία των ερευνών της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια οι εταιρίες κάνουν λάθος στις χρονοσειρές, δηλαδή ενώ η συμπεριφορά του κόσμου αλλάζει, για αυτές δεν αλλάζει τίποτα και πολλές φορές η δημοσκοπική εταιρία ΄΄εξυπηρετεί΄΄τον πελάτη της. Είτε ο πελάτης είναι κάποια πολιτική δύναμη, είτε είναι μια οποιαδήποτε εταιρία.

Στα ΜΜΕ δεν υπάρχουν ισοσκελισμένοι ισολογισμοί οικονομικών αποτελεσμάτων , αλλά συνήθως, πίσω από αυτά υπάρχουν άλλες εταιρίες που τα χρηματοδοτούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αθλητικά σωματεία, όπου πίσω από αυτές τις δραστηριότητες, υπάρχουν ναυτιλιακές και άλλου είδους εταιρίες, κάτι που μας προξενεί τουλάχιστον ερωτηματικά. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, δεν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αναγνώρισης των τάσεων και των προθέσεων του κοινού, αλλά σαν μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Παίρνοντας υπόψη την περίπτωση Τράμπ στην Αμερική , βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια να επέμβουν στην ψυχή και τη συνείδηση των μαζών και να διαστρεβλώσουν το ΄΄είναι΄΄ των ανθρώπων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα οι περισσότεροι άνθρωποι , εσφαλμένα πιστεύουν ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Η απλή αναλογική είναι μεν το δικαιότερο εκλογικό σύστημα αλλά επιπλέον για μας στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και μια εσωτερική αντίληψη που έγκειται στο ότι βοηθά τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν.

Ο κος Μητσοτάκης τελευταία βρίσκεται σε ένα ΄΄κρεσέντο΄΄ ανακριβειών, από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια στη χώρα, ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί ΄΄τερατογέννηση΄΄κλπ. Εμείς κατανοούμε ότι σε έναν εκλογικό αγώνα, το κάθε κόμμα δυστυχώς θέλει πρωτίστως να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, πολλές φορές υπερβάλλοντας . Όμως φαίνεται ότι όλο το αφήγημα του κου Ανδρουλάκη σημαίνει ότι πάμε σε συνεχείς εκλογικές διαδικασίες μέχρι να ΄΄σβήσει΄΄ο ήλιος και αντίστοιχα αυτό που λέει ο κος Βαρουφάκης, είναι ότι δεν με νοιάζει να βγει ο Μητσοτάκης και ας πάμε σε συνεχείς εκλογές μέχρι να ΄΄παγώσει η κόλαση΄΄, δηλαδή μέχρι να περάσει η δική μας πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμεί την πρώτη θέση στις εκλογές, γιατί ακόμα και στο σενάριο των δεύτερων εκλογών, θα βρισκόμαστε σε περίοπτη και πλεονεκτική θέση όσο αφορά τις εξελίξεις.

Μπορεί να έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας προς τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, όμως αυτό αποτελεί πρόταση και όχι παράκληση, ώστε να οξύνεται η αλαζονική στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. Την Κυριακή λοιπόν το βράδυ, όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε μπροστά στις ανάγκες της χώρας και να πράξουμε ανάλογα…»

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ