Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ελληνική ραδιοφωνία και στη συχνότητα « Η φωνή της Ελλάδας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ:
«..Το παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων που παίζεται στην Ουκρανία, αποτελεί μια απειλή για την ειρήνη.
Μετά την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και πιο συγκεκριμένα της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης , ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί υπάρχει ξανά η απειλή πολέμου στην Ευρώπη. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι η απειλή που συνοδεύεται με λόγια αλλά και μερικά έργα που προδίδουν ένταση , όσο κοντά είναι σε μια διπλωματική λύση, άλλο τόσο κοντά είναι σε μια στρατιωτική εμπλοκή . Δεν είναι λοιπόν σωστό να θρηνήσουμε την παγκόσμια ειρήνη και να θυμηθούμε ξανά τα δεινά του ανθρώπινου γένους, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
Επιπλέον, ανησυχώ ακόμα περισσότερο, βλέποντας την Ευρώπη να μην διαμορφώνει μια σταθερή και ενιαία εξωτερική πολιτική , αλλά να υπερισχύουν τα μεμονωμένα συμφέροντα κάθε χώρας μέλους της ΕΕ…»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:
«..Η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετική και αναθεωρητική λογική και ρητορική της, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία , επαναφέροντας ζητήματα που έχουν από χρόνια λυθεί , όπως το θέμα της Ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου, με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης, της συνθήκης των Παρισίων , τις κατά καιρούς αποφάσεις του ΟΗΕ κλπ.
Όταν αυξάνεται αυτή η ρητορική, κατ΄ανάγκη αυξάνεται και η αντίκρουσή της, μη γνωρίζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί από ένα τυχαίο γεγονός.
Ακόμα και μετά από μια απλή σύγκρουση, η απεμπλοκή των κανόνων σύγκρουσης θα πάει και τις δύο χώρες πολύ πίσω, ενώ σε περίπτωση που θα συνεργάζονταν θα αποτελούσαν μια ισχυρή δύναμη ειρήνης στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Έχει μεγάλη σημασία, η χώρα μας να κρατά την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά της και συγχρόνως να αναπτύσσει τις διπλωματικές της κινήσεις , δημιουργώντας σταθερές συμμαχίες πάνω στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και όχι ΄΄εξαγοράσιμες΄΄, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε ούτε ένα πόντο από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη, προσπαθεί να οικοδομήσει συμμαχίες, πληρώνοντας πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα. Το όποιο πρόγραμμα ακολουθηθεί, θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα τελευταία χρόνια ψήφισε υπερ των 18 Rafale, των τριών φρεγατών Belharra και άλλων μικρότερων συμβάσεων, αλλά δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να ψηφίσουμε και υπέρ των 6 πρόσθετων κλπ.
Σε αυτά τα ερωτήματα που απευθύναμε, καμιά σοβαρή απάντηση δεν πήραμε από τον Υπουργό αλλά και τον κο Μητσοτάκη.
Τη στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες σε Παιδεία-Υγεία κλπ και τη στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι ΄΄δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα΄΄, επιλέγει να δοθεί 1 δις για πρόσθετους εξοπλισμούς.
Αυτοσκοπός είναι ασφάλεια και η κοινωνική πρόοδος μιας χώρας και όχι ο τύπος ή η ποσότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ότι κάνουμε θα πρέπει να διακατέχεται από μια ισορροπία και να είναι συμβατή με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.
Η προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν ΄΄αντεθνικώς δρώντα΄΄, δε βοηθά στην εθνική συσπείρωση που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον…»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ :
«..Υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που δείχνει μια σαφέστατη διαφορά υπέρ των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων ως άθροισμα, σε σχέση ,ε τις συντηρητικές δυνάμεις που εκφράζονται από τη ΝΔ.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει ότι μπορεί από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα με τη συνεργασία, επι ενός πολιτικού προγράμματος των δυνάμεων που αντικειμενικά ανήκουν σε αυτό το χώρο.
Επιπλέον, στις δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια έστω και μικρή άνοδος για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν θα πρέπει να την αγνοούμε. Ας ξεχνάμε ότι στις τελευταίες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν 25% και τελικά πήραμε 31,5%.
Αυτό όμως που πρωτίστως απασχολεί τους πολίτες, είναι το πρόγραμμα και ποιες πρακτικές θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μια νέα κρίση και ίσως ένα νέο μνημόνιο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε μια σταθερή δύναμη ειρήνης περιοχή…»
Πηγή: ΕΡΑ