Macro

Δημήτρης Βίτσας: Ο πλειοδότης εισηγείται και η κυβέρνηση νομοθετεί

Σημεία από την ομιλία του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«…Έγινε διαγωνισμός. Ανεδείχθη η εταιρία που κέρδισε. Έχει καταβληθεί το αντίτιμο; Ναι ή όχι;

Κι ακόμη: τρία πράγματα έπρεπε να έχετε διασφαλίσει: πρώτον, τη συνέχιση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά πρώτα και κύρια ως Ναυπηγείων. Δεύτερον, τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ και του πρώην Τροχαίου Υλικού. Τόσο ως προς την εργασία τους, όσο και ως προς την καταβολή των οφειλόμενων σε αυτούς σε δεδουλευμένες αμοιβές, αποζημιώσεις και ασφαλιστικές εισφορές. Τρίτον, την αποτροπή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του Σκαραμαγκά.

Γι’ αυτό έχουμε απαιτήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βάλετε νομικούς όρους που θα δεσμεύουν τον επενδυτή ως προς τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής μονάδας και την εγγύηση ότι αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυπηγείο, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Εγώ ο ίδιος έχω κάνει δύο επίκαιρες ερωτήσεις στον κ. Σταϊκούρα για αυτά τα θέματα.

Εσείς, αφού κάνατε τον διαγωνισμό για την εκποίηση του ενεργητικού των Ναυπηγείων, φέρνετε τώρα ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή, το οποίο στρώνει τον δρόμο για τη ρύθμιση της κατάστασης με τρόπο που θα είναι απολύτως συμβατός ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια με το συμφέρον και τα σχέδια του επενδυτή. Πρώτα γίνεται ο διαγωνισμός και μετά καθορίζονται οι χρήσεις και το τι θα γίνει ο χώρος. Ποιος το εισηγείται; Ο υπουργός ή ο εκπρόσωπος της εταιρίας;

Με το νομοσχέδιο αυτό προαναγγέλλετε ένα προεδρικό διάταγμα και μια ΚΥΑ όπου θα περιγραφούν με την παραμικρή λεπτομέρεια οι νέοι όροι λειτουργείας του βιομηχανικού χώρου των Ναυπηγείων. Ήδη όμως μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:

Το πρώτο, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για το μέλλον των εργαζομένων. Ο επενδυτής, αν θέλει, μπορεί να τους απολύσει όλους και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καταβολή σε αυτούς των νομίμων χρωστούμενων.

Το δεύτερο, ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιήσει τον χώρο των πρώην ΕΝΑΕ ως ναυπηγείο, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά στη διακριτική του ευχέρεια, δεν τον δεσμεύει κανείς. Μπορεί, αν θέλει, να βάλει μέσα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία. Μπορεί να βάλει εμπορικά καταστήματα ή αποθήκες logistics, ή ακόμα και πάρκινγκ. Κυρίως, έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και αποθήκευσης φυσικού αερίου, με τη μορφή του υγροποιημένου LNG.

To τρίτο, που συνδέεται στενά με το δεύτερο: στο νομοσχέδιο έχετε συμπεριλάβει πολλές όμορφες λέξεις και φράσεις για να δείξετε πόσο οικολογικά ευαίσθητοι είστε. Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος, εγκατάσταση ΑΠΕ και άλλα παρόμοια, σύγχρονα και καινοτόμα. Όμως στην πράξη επισφραγίζετε την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής του Σκαραμαγκά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας. Λες και δεν είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένη. Καμία νύξη για παραχώρηση των χώρων που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι δήμοι και πολίτες για να αποκτήσει η τόσο αδικημένη Δυτική Αθήνα επιτέλους θαλάσσιο μέτωπο.

Είστε αλαζόνες. Υποχρέωση σας είναι να μιλήσετε με τους ανθρώπους του Σκαραμαγκά. Με τους εργαζόμενους, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, τον κόσμο. Ακούστε τα προβλήματα και τα αιτήματα τους, ελάτε σε συζήτηση και συνεννόηση μαζί τους, αναζητήστε και βρείτε από κοινού λύσεις στα προβλήματα. Ειδάλλως, να γνωρίζετε ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ότι εσείς θα είστε που -σύντομα- θα υποστείτε τις πολιτικές συνέπειες…»

Δημήτρης Βίτσας