Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Ο κος Μητσοτάκης ακολουθεί μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, χωρίς να ενημερώνει κανέναν

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη Δημόσια Τηλεόραση και στη συχνότητα της «ΕΡΤ 1 ».

«…Ζούμε μια κατάσταση ανησυχίας , αλλά πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Όλα ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση του κου Μητσοτάκη με τον κο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και δεν μπορούμε να ξέρουμε το γιατί, επειδή ο κος Μητσοτάκης ακολουθεί μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Οι θέσεις που παράγει ο κος Ερντογάν, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Είναι σαν να έχουμε απέναντί μας σήμερα, όχι την Τουρκία αλλά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αμφισβητείται ευθέως η κυριαρχία πολλών Ελληνικών νησιών με τρόπο που ισοδυναμεί με απειλή πολέμου.

Όλα αυτά μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα ΄΄θερμό ατύχημα΄΄.

Με ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Έχουμε χορτάσει από ΄΄ ρητορικές΄΄ καταδίκες αλλά από άμεσες κυρώσεις δεν έχουμε δει κάτι.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας και το μοναδικό πράγμα που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Να φτιαχτεί λοιπόν ένα κείμενο συνυποσχετικό και να προσφύγουμε για αυτά τα ζητήματα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Θα είναι τεράστιο λάθος από την πλευρά μας, να πάμε στη Χάγη και να βάλουμε στη συζήτηση, όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Όποια κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο, την επόμενη στιγμή θα ψάχνει ελικόπτερο για να φύγει.

Αντίθετα, θα πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο, να αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας και τη διπλωματία και να έχουμε διαρκώς τις ένοπλες δυνάμεις μας σε εγρήγορση.

Αν στη διάρκεια του καλοκαιριού, βγει το Τουρκικό γεωτρύπανο στην περιοχή, θα πρέπει να το εμποδίσουμε να μπει σε μέρη που ορίζονται τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο έχει γίνει ξανά στο παρελθόν επι των ημερών της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εμπράκτως, εν τοις πράγμασι κατοχυρώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μάλιστα σε μια περιοχή που διαθέτουμε υπεροπλία.

Η προτροπή Στόλντεμπερκ να τα βρούμε μονομερώς με την Τουρκία, στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας. Σημασίας. Είναι σαν να προσπαθεί ο ιδιοκτήτης να τα βρει με τον κλέφτη επι της λείας του κλεψίματος.

Στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας, πράγμα όμως που δεν φαίνεται να γίνει.

Και αυτό γιατί σήμερα το μυαλό των ΗΠΑ, βρίσκεται στη Ρωσία και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περιμένω όμως , από την Ελληνική πλευρά, να μπουν ξάστερα οι θέσεις μας , ο τρόπος που τεκμηριώνονται από το διεθνές δίκαιο και να υπάρξει απαίτηση καταδίκης των Τουρκικών προκλήσεων…»

ΕΡΤ