Macro

Δημήτρης Βίτσας: Νομοσχέδιο υποκρισίας και φύλο συκής των παρανομιών Μαξίμου-Μητσοτάκη

Ομιλία του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής ,στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα « Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

«…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: στη δημοκρατία ουδείς και ουδεμία παρακολουθείται, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος και σαφώς ορισμένος σπουδαίος λόγος.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν διεξήγαγε έρευνα για το χακάρισμα μέσω PEGASUS και PREDATOR των κινητών τηλεφώνων των μελών του.

Τότε, λοιπόν, δεν θα είχε ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία και δεν θα γνώριζαν καν ότι παρακολουθούνται, βεβαίως ο κ. Ανδρουλάκης και πλείστοι όσοι έχει αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούνταν, από τον κύριο Κουκάκη έως τον στρατηγό κ. Φλώρο. Και από εκεί και πέρα δεν θα ξεκίναγε όλη αυτή η διαδικασία από τα τέλη Ιουλίου 2022 , η οποία βγάζει ορισμένα δημοσιεύματα στα οποία δεν έχει υπάρξει απάντηση και ότι πλείστοι όσοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής φαίνεται ότι παρακολουθούνταν. Και μάλλον έπεται συνέχεια σε αυτές τις αποκαλύψεις, ενώ και πάλι δεν έχουμε καμιά απάντηση. Πιθανά με μια άλλη κυβέρνηση να είχαμε απάντηση…

Θα συζητούσαμε τότε αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή αυτό που τεχνηέντως θέλει να λειτουργήσει ως φύλο συκής των παρανομιών της η ομάδα Μαξίμου με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη;

Άρα έχουμε ένα νομοσχέδιο υποκρισίας από μια κυβέρνηση επικίνδυνη για την ομαλή πολιτική ζωή, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος λέει συνεχώς ότι ΄΄οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα του΄΄, μη μπορώντας κανείς να προγραμματίσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι παράνομες παρακολουθήσεις αποκαλύφθηκαν και φέρνετε το νομοσχέδιο για να καλύψετε αναδρομικά, αλλά και με βάση την εμπειρία των 5 τελευταίων μηνών, και για να προλάβετε μελλοντικές παράνομες πράξεις σας.

Πάνω στον πανικό σας για τη διαφαινόμενη εκλογική σας ήττα δημιουργήσατε ένα νομοσχέδιο, για να καλύψετε τις πομπές σας και να δημιουργήσετε μια ζώνη ασφαλείας για τις πολιτικές ευθύνες και ενδεχομένως τις ποινικές διώξεις ενάντια στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Και γίνομαι συγκεκριμένος:

Όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις για τη δυσώδη και σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών το περασμένο καλοκαίρι, έγινε αμέσως κατανοητό ότι εδώ δεν είχαμε μια δήθεν μεμονωμένη αβλεψία ή παρασπονδία κάποιων συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά έναν παρακρατικό μηχανισμό παράνομων παρακολουθήσεων με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και πολύ σκοτεινούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, μια ευθεία απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Δεν μπορούσε, όμως, κανείς να φανταστεί την κλίμακα και το εύρος των στόχων που είχε βάλει στο στόχαστρό του αυτός ο παρακρατικός μηχανισμός. Κάθε εβδομάδα προκύπτουν νέα στοιχεία, κάθε εβδομάδα ξεδιπλώνεται το πλέγμα σύνδεσης των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω λογισμικών τύπου Predator με τις δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις που πραγματοποιεί η ΕΥΠ, υποτίθεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι όμως ποτέ δεν έχουν εξηγηθεί και αιτιολογηθεί. Ούτε ο κος Ανδρουλάκης γνωρίζει ακόμα γιατί παρακολουθείται, ούτε ο κος Σπίρτζης.

Δεν θα επεκταθώ εδώ σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και δεν θα πούμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή να ανεβάσει στροφές. Είναι ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε εμείς ούτε ο Ελληνικός λαός έχει την παραμικρή πληροφόρηση.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο που έχετε φέρει.

Από την πρώτη στιγμή ένα ακόμα κούφιο επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ, αυτά θα τα δούμε μέσα από διάλογο, δήθεν, και θα τα διορθώσουμε. Ότι δηλαδή αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό υποκλοπών, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζουμε, εξακολουθεί να λειτουργεί. Και μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που δεν είναι τίποτε άλλο από την επισφράγιση της συσκότισης και του άρον-άρον κουκουλώματος αυτής της ιστορίας και των παρακρατικών πρακτικών που αποκάλυψε.

Άκουσα με προσοχή τον Πρωθυπουργό στην πρωινή του ομιλία. Μόνο ΄΄εξυπνάδες΄΄, πρόκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής και της λοιπής αντιπολίτευσης και ούτε μια κουβέντα .

Όμως αυτό το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα πυρά της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Και σχεδόν του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας -και λέω σχεδόν, γιατί ασφαλώς δεν λείπουν και οι πρόθυμοι που βάζουν την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού αφηγήματος πάνω από τη νομική επιστήμη και την ακαδημαϊκή τους ακεραιότητα.

Τι σημαίνει, κύριοι της κυβέρνησης, η φράση «λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών»; Ποιος ορίζει αυθεντικά ποια είναι τα θεμελιώδη συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών; Ο διοικητής της ΕΥΠ; Ο πρωθυπουργός; Η εισαγγελέας της ΕΥΠ; Με ποια κριτήρια και με ποιον έλεγχο; Πρακτικά, με τη διατύπωση που έχετε δώσει στο άρθρο, λόγοι εθνικής ασφάλειας μπορεί να είναι, κυριολεκτικά, το οτιδήποτε. Και αυτό μπορεί να σας το πει ένας απλός τριτοετής φοιτητής της Νομικής. Αλλά πέραν αυτού, μπορεί να σας το πει το ίδιο το Σύνταγμα και μάλιστα έρχεστε σε ευθεία αντίθεση με αυτό.

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το νομοσχέδιο σας. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και τη διασφάλιση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Δεν κρατιέμαι και θα το πω: σας είχε ενημερώσει ο κος Κοντολέων για τη συγκέντρωση του Τουρκικού στόλου στο Ακσάζ το καλοκαίρι του 2020 ;

Μήπως ο κος Μητσοτάκης ΄΄έβγαζε΄΄ σέλφυ όταν δήλωνε ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν θα είναι manager ;

Με τέτοια νομοσχέδια αποδεικνύετε ότι είστε πολιτικά επικίνδυνοι και η βασική δουλειά της δημοκρατικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το πολιτικό σας τέλος , μια που όπως εμείς εκτιμούμε θα χάσετε τις εκλογές, θα πρέπει να διορθώσει την τεράστια ζημιά που συνεχίζετε να κάνετε στη χώρα και στους θεσμούς της…»