Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: Νικάμε το φασισμό και το ναζισμό στο δρόμο, αλλά θωρακίζουμε και τη δημοκρατία εντός του κοινοβουλίου

« Νικάμε το φασισμό και το ναζισμό στο δρόμο, αλλά θωρακίζουμε και τη δημοκρατία εντός του κοινοβουλίου »
Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ANT1 ».
«…Υπάρχουν μια σειρά χώρες στην Ευρώπη οι οποίες έχουν απαγορεύσει τη δράση των ναζιστικών μορφωμάτων , με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, χωρίς βέβαια να έχουν καταφέρει και ιδιαίτερα αποτελέσματα. Όμως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει άκαιρα ένα νόμο ο οποίος βρίθει προβλημάτων. Ότι και να γίνει αύριο με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, είτε αφορά το κόμμα Κασιδιάρη ή το κόμμα της κας Λατινοπούλου κλπ, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί αν έχουμε και δεύτερη εκλογική μάχη.
Εμείς απευθυνόμαστε στα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία. Τα πολιτικά κόμματα στέκονται θετικά ή αρνητικά ( όπως για παράδειγμα το ΜΕΡΑ 25) πάνω στο θέμα της συμμετοχής ή όχι στις εκλογές τέτοιων μορφωμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το βράδυ των εκλογών θα απαλλαγούν από την πολιτική ευθύνη ,αν μπορεί να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση και να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μπορεί όντως να έφερε ένα κακό νόμο η ΝΔ, να πρέπει πρώτα να νικάμε το φασισμό και το ναζισμό στο δρόμο , χρειάζεται όμως και η θωράκιση της δημοκρατίας στα πλαίσια του κοινοβουλίου.
Η πολιτική καθορίζεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με το τι θέλει ο καθένας. Εμείς λέμε ότι σήμερα αποτελεί ανάγκη να φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση. Προϋπόθεση για να σχηματιστεί μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Εμείς επιδιώκουμε αυτό να συμβεί από την πρώτη εκλογή της 21ης Μαΐου και είμαστε απολύτως έτοιμοι γιαυτό. Μπορεί λοιπόν να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, στηριγμένη σε ένα δημοσιοποιημένο κοινό πρόγραμμα. Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον, παίρνεις υπόψη σου αυτό που πρεσβεύει σήμερα και όχι το παρελθόν του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις στα συλλογικά του όργανα κι μάλιστα με 99% στις εσωκομματικές του διαδικασίες αποφάσισε ότι σε αυτή τη συμμαχική κυβέρνηση, πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας…»