Macro

Δημήτρης Βίτσας: Να σταματήσουμε να αποτελούμε το “υπάκουο” παιδί της Ν/Α Μεσογείου

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « TV 100».

«..Δεν είναι ωφέλιμο να είναι κάποιος ΄΄δεδομένος΄΄ και ΄΄προκεχωρημένο φυλάκιο΄΄της Δύσης. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί τον ρόλο της στην Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη. Η προκλητικότητά της στο Αιγαίο εγγράφει μια υποθήκη για το μέλλον ως παρακαταθήκη και απαιτεί την οξυμένη και ενεργή ετοιμότητα από την πλευρά της Ελλάδας και τη διαρκή καταδίκη της στα διεθνή φόρα.

Οι σύμμαχοί μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε το υπάκουο παιδί της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα αφήνουν την Τουρκία να εξακολουθεί να κατέχει τη μισή Κύπρο , παραβιάζοντας σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και επι των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει διάφορα γεγονότα, στη λογική ότι ήμασταν μια νέα κυβέρνηση, οι προσπάθειές της όμως απέτυχαν πλήρως.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ξεκινήσει ένα τρομοκρατικό πινγκ πονγκ ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, που οδηγεί τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Μολδαβία κλπ, να μην αισθάνονται ασφαλείς και να εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η λύση είναι ο άμεσος τερματισμός του πολέμου, η επιστροφή των Ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλα τα μέρη. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να υιοθετείται από καμία πλευρά. Αξίζει να θυμηθούμε ότι τις συμφωνίες του Μίνσκ, δεν τις τήρησε κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στις μέρες μας το συγκρουσιακό περιβάλλον αυξάνεται, με τον Πούτιν να εκβιάζει μέσω της πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια , με κάποιες χώρες της ΕΕ να υποκύπτουν σε αυτόν, την ώρα που η Ευρώπη θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί και να δράσει ενιαία. Η λύση θα υπάρξει στην ανεύρεση των κοινών μας σημείων και της δυνατότητας η ΕΕ να ασκεί ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική.

Σήμερα πληρώνουμε το γεγονός ότι μετά την πτώση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, χάθηκε η ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός ενιαίου συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας . Εμάς μας συμφέρει να υπάρχει μια ΄΄κοινωνική΄΄ Ευρώπη της σύγκλισης και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλεύουμε.

Σήμερα η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κανένας συμψηφισμός δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό. Να θυμηθούμε ότι όταν η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στη χώρα μας σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξε άρση της διπλωματικής ασυλίας Ρώσων διπλωματών, δείχνοντας έμπρακτα την δυσαρέσκειά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την έναρξη της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης, είχε προειδοποιήσει ότι αυτή αποτελεί την απαρχή ενός γενικευμένου ΄΄θερμού΄΄ και ΄΄ψυχρού΄΄ πολέμου σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση στο ενεργειακό πεδίο και στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου, δεν έχει καμία λογική όπως τουλάχιστον εκφράζεται μέσω του τρόπου πληρωμής του σε ρούβλια ή ευρώ κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν σήμερα απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας μας, με σκοπό την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας , ώστε να έχουν τη δυνατότητα, όχι απλά να επιβιώνουν αλλά να ζουν αξιοπρεπώς, απολαμβάνοντας τα ανθρώπινα επιτεύγματα, ξεκινώντας από την ενέργεια κλπ.

Η 1η Μάη αποτελεί ευκαιρία για τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στο κύμα της ακρίβειας που έχει εκδηλωθεί και στην κυβέρνηση της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που το συντηρεί, και να επιβάλει τη δημιουργία μιας προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης συνεργασίας .

Εμείς απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις της χώρας ( ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25) καθώς και σε άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, συμφωνώντας πάνω σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα .

Το βράδυ των εκλογών, όποτε και να γίνουν αυτές, το αποτέλεσμα και η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση όλων μας…»

Δημήτρης Βίτσας

Ανάρτησή του στο Facebook