Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: Κάποιοι εξακολουθούν να μπερδεύουν το μπόι τους με τη σκιά τους

« Κάποιοι εξακολουθούν να μπερδεύουν το μπόι τους με τη σκιά τους »
Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « BLUE SKY TV ».
«…Είναι λάθος ο μικρός εταίρος μιας κυβέρνησης συνεργασίας να επιβάλει τους όρους του σε σχέση με το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Εξάλλου ένα μικρό κόμμα που συμμετέχει σε μια συμμαχική κυβέρνηση, μπορεί στο βαθμό που νομίζει ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα και να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές…»
Σχετικά με τη συζήτηση για το νόμισμα της χώρας:
«…Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα συζητάμε όλα. Και σε αυτή τη βάση κάποιοι σύντροφοί μας κατέθεσαν ορισμένες σκέψεις σχετικά με το νόμισμα με τις οποίες διαφωνώ πλήρως και οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Εμείς προτιμήσαμε να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής και στελεχιακής μας δύναμης για να παραμείνει η απαίτησή μας για να παραμείνουμε στο ευρώ και να παλέψουμε μέσα από την ΕΕ…»
Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια:
«…Σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια , εμείς προτείνουμε την κατάργησή της και την εισαγωγή των φοιτητών στα πανεπιστήμια με βάση τις ανάγκες που εκτιμούν και εισηγούνται τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς την πολιτεία με την ανάλογη σειρά κατάταξης. Για παράδειγμα, τουλάχιστον δύο χρονιές εξαιτίας της ύπαρξης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που μπορεί να αποβεί μελλοντικά μοιραίο για την άμυνα της χώρας μας. Με τη λογική της κυβέρνησης, με τα σημερινά δεδομένα, ο Αϊνστάιν θα ήταν εκτός πανεπιστημίου και ο Ζούκεμπεργκ πιθανά ακόμα να ήταν σε ένα γκαράζ και να έφτιαχνε αυτοκίνητα κ.ο.κ Πιστεύουμε ότι κάποιος που θα πάρει 9 ή 10, θα μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός δημοσιογράφος, μαθηματικός, φυσικός κλπ. Αυτή η διαλογή όμως θα πρέπει να γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο και μέσα στη ζωή.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η μοναδική κυβέρνηση η οποία έκανε νόμο για την αξιολόγηση, ξεκίνησε να τον εφαρμόσει, αλλά μεσολάβησε η απώλεια της κυβέρνησης και η διαδικασία σταμάτησε. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, όμως πρώτα και κύρια αυτή θα πρέπει να αφορά τις δομές και μετά τους ανθρώπους. Και επιπλέον , δεν θα πρέπει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα , όπως ο νόμος Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης που προέβλεπε ότι το 15% υποχρεωτικά θα έπρεπε να είναι κάτω από τη βάση…»
Για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στις εκλογές της 21ης Μαίου:
«…Όσο αφορά τον ενδεχόμενο σχηματισμού ή μη μιας κυβέρνησης συνεργασίας στις προσεχείς εκλογές, το βράδυ της 21ης Μαΐου, κάθε κόμμα θα σταθεί απέναντι στην ευθύνη της κυβερνησιμότητας και της ανάγκης διακυβέρνησης του τόπου και για αυτό το λόγο θα κριθεί. Απέναντι στην πρόταση του κου Μητσοτάκη που λέει αυτοδυναμία ή χάος, εμείς προτείνουμε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών – δημοκρατικών κομμάτων , στηριγμένη σε ένα κοινό και δημοσιοποιημένο πρόγραμμα και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, μια που η πρότασή μας προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι λάθος ο μικρός εταίρος μιας κυβέρνησης συνεργασίας να επιβάλει τους όρους του σε σχέση με το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Εξάλλου ένα μικρό κόμμα που συμμετέχει σε μια συμμαχική κυβέρνηση, μπορεί στο βαθμό που νομίζει ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα και να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
Το γεγονός ότι εμείς επιθυμούμε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα, έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις και όχι με την απλή αναλογική. Στα όποια απίθανα σενάρια που μιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και αν είμαστε δεύτεροι, η πίεση που θα ασκείται προς αυτήν από τις δυνάμεις της συντήρησης και τη ΝΔ, θα δημιουργεί κοινωνικά συγκρουσιακά φαινόμενα…»
«…Είναι λάθος ο μικρός εταίρος μιας κυβέρνησης συνεργασίας να επιβάλει τους όρους του σε σχέση με το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Εξάλλου ένα μικρό κόμμα που συμμετέχει σε μια συμμαχική κυβέρνηση, μπορεί στο βαθμό που νομίζει ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα και να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές…»