Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι αντίθετη με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας

Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό « ΑΘΗΝΑ 9,84 ».

«…Παρόλο που πολυδιαφημίστηκε το ταξίδι του κου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ εξαιτίας και της ομιλίας του στο Κογκρέσο, για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, δεν το κρίνουμε επιτυχημένο. Περιμέναμε τουλάχιστον μια αποτρεπτική πολιτική δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ που να παίρνει θέση όσο αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην πώληση των F-35 και δεν θα αναβαθμίσουν τα 80 F-16 σε F-16 Viper. Περιμέναμε λοιπόν μια παρέμβαση, όχι ντε και καλά υπέρ της Ελλάδος , αλλά υπέρ του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Θα μπορούσε όμως η Κυβέρνηση να φέρει αργότερα στη Βουλή την Ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ώστε να έχει ένα διαπραγματευτικό ΄΄ατού΄΄ στα χέρια της και φυσικά να μην έχει 5ετή διάρκεια , που δεσμεύει ακόμα και την επόμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Ας υπέγραφε μονοετή συμφωνία και ας έβαζε στο προεκλογικό της πρόγραμμα την πρόθεσή της να μετατραπεί αυτή σε 5ετή και επ΄αόριστον και ας έκανε την τελική κρίση επι αυτού ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές.

Με αυτή την ενέργειά της η Κυβέρνηση της ΝΔ μας επιστρέφει σε καθεστώς πριν τη δεκαετία του ΄90, φέρνοντας στη χώρα 4 νέες Αμερικάνικες βάσεις, τις οποίες δεν χρειαζόμαστε, μια που για τη χώρα μας ο βασικός κίνδυνος πηγάζει εξ ανατολών δηλ. από την Τουρκία και για του Αμερικανούς από το βορρά και τη Ρωσία.

Καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δικαιολογήσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να υποστηρίξει το καθεστώς Πούτιν. Εξ άλλου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέγραφε τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ρωσία και ο Πούτιν έκαναν παρέμβαση ακόμα χειρότερη και από τη ΝΔ, ενώ στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει καταλύσει πλήρως το διεθνές δίκαιο, επιβάλλοντας τον πόλεμο της ισχύος.

Στη φάση αυτή, ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να προωθήσει πρωτίστως τα συμφέροντα του κόμματός του λόγω και των επερχόμενων εκλογών, παρά του Τούρκικου λαού. Νιώθει πιο δυνατός εξ αιτίας του ρόλου του στην Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη και επαναφέρει τις διεκδικήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως είναι η περιβόητη θεωρία της ΄΄Γαλάζιας πατρίδας΄΄.

Πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει και να συντηρήσει μια κρίση με την Ελλάδα , να μετατρέψει την Τουρκία σε μια υπερδύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου , όπου κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός, για οτιδήποτε θέμα που θα προκύπτει , να ζητά την έγκρισή του…»

ΑΘΗΝΑ 9,84