Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Η αλληλεγγύη και η προσέγγιση με τον τουρκικό λαό, βοηθά στην απόρριψη των πολεμικών ιαχών

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο « ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 και 105,8 FM ».

«…Αρχικά θα ήθελα να δηλώσω ότι η απώλεια του σ. Νεκτάριου Σαντορινιού, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για όλους εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας γεμίζει με μια ανείπωτη θλίψη. Πέρα από το ότι ήταν ένας ικανότατος πολιτικός, ήταν και ένας πολύ ξεχωριστός και ευαίσθητος άνθρωπος, καθώς επίσης και ένας πολύ αξιόλογος επαγγελματίας ως μηχανικός. Οι σκέψεις όλων μας είναι κοντά στην οικογένειά του και μακάρι τα παιδιά του να διδαχθούν από αυτόν και να του μοιάσουν.

Στα καθ΄ ημάς και όσο έχει να κάνει με την επίσκεψη του κου Δένδια στην πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στην Τουρκία, νομίζω ότι έκανε πολύ καλά που πήγε. Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον Τούρκικο λαό, ο Ελληνικός λαός έδειξε με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη του. Και δεν μιλάμε μόνο για τη δραστηριότητα της ΕΜΑΚ, αλλά και για την εικόνα σε όλα τα σημεία που γίνονταν συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Γνωρίζω τι αποτέλεσμα είχε αυτό στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας όπως και την απήχηση που είχε η πρωτοβουλία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έτσι έπρεπε να γίνει και δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιας ΄΄πονηρής ΄΄σκέψης. Οι διπλωματικές κόντρες με την Τουρκία μπορεί και να επανέλθουν , η αλληλεγγύη όμως που έδειξε ο Ελληνικός λαός, ενθυμούμενος και αυτά που τράβηξε σε ανάλογη περίπτωση ο ίδιος, βγαίνει μέσα από την ψυχή του και δεν είναι κάτι που γίνεται εκ του πονηρού.

Όμως μακάρι να μη χρειάζονταν να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι και να λύναμε τα ζητήματά μας ειρηνικά και με διάλογο, χωρίς να συμβεί αυτό. Ωστόσο, με βάση την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ήρθαν σε προσέγγιση τόσο οι δύο λαοί ,όσο και οι δύο κυβερνήσεις.

Αν και στους λαούς οι μνήμες, είτε οι καλές είτε οι κακές, δεν σβήνουν εύκολα, η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε βοηθά να μην περνούν εύκολα οι κάθε λογής πολεμικές ιαχές στην κοινή γνώμη των δύο χωρών. Πέρα από αυτό, υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία που αφορά την ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών. Η Ελλάδα έχει και την τεχνογνωσία και το δυναμικό, ώστε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση…»

ΕΡΑ