Βίντεο

Δημήτρης Βίτσας: H κυβέρνηση των push backs δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού

« H κυβέρνηση των push backs δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού »
Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « KONTRA CHANNEL ».
«…Σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα και τη σπέκουλα που επιχειρεί η ΝΔ πάνω σε αυτό, αξίζει να θυμηθούμε ότι στις αρχές Ιουλίου 2019 στη Μόρια ήταν 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 800 ήταν με τα χαρτιά της μετακίνησής τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή για άλλες χώρες της Ευρώπης, ή ακόμα και ορισμένοι να επιστραφούν στην Τουρκία.
Με απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ διαλύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και τον Αύγουστο του 2019 στη Μόρια πλέον βρίσκονται 22.000 άνθρωποι , ενώ ακολουθεί και το κάψιμο του καταυλισμού.
Του πάει πολύ λοιπόν του κου Μητσοτάκη να μιλά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και να μας κάνει μαθήματα διαχείρισής του. Όλοι θυμόμαστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αγοράστηκε ένα θαλάσσιο δίχτυ ( αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις αποθήκες του ΟΛΠ ), ξοδεύτηκαν άσκοπα 500 χιλιάδες ευρώ για κάτι που χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις θαλασσίων ρυπάνσεων.
Παράλληλα όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν καταγγελίες από μεγάλες ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς ( Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κλπ) για τη στάση των Ελληνικών αρχών, ενώ δεν εφαρμόζεται και η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Συγχρόνως με πρωτοβουλία κυρίως των χωρών του Βορρά, δεν προχωρά η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνο, η οποία θα έχει στον πυρήνα της το στοιχείο της κοινής ευθύνης των χωρών της ΕΕ στην αντιμετώπιση του ζητήματος, με βάση τον πληθυσμό, την έκταση και την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι το προσφυγικό ζήτημα λύνεται όταν παύσουν να υπάρχουν εστίες πολέμου και συνθήκες ακραίας φτώχιας στις χώρες…»
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ:
«…Το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων, δεν έχει ακόμα τελειώσει, ιδιαίτερα μετά την αποδοχή του σκανδάλου από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών. Πέρα από την καταδίκη της κυβέρνησης από την PEGA, οι υπεύθυνοι για αυτή τη δημοκρατική εκτροπή θα πρέπει να διωχθούν και ποινικά. Αυτό όμως έρχεται και προστίθεται και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η Βουλή πρόσφατα με την αρωγή της ΝΔ, ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο, κάθε ένας που παρακολουθείται μπορεί εντός τριών ετών ( !!!) να πληροφορείται για τους λόγους της παρακολούθησής του, όμως συγχρόνως οι υπηρεσίες μπορούν να καταστρέφουν το υλικό της παρακολούθησης σε διάστημα 6 μηνών. Είναι λοιπόν απορίας άξιο, πως μπορούν να συνδυάζονται αυτά τα δύο.
Αυτή τη στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, είναι το πρόβλημα της ακρίβειας, το θέμα της υγείας και το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, και είναι αυτά στα οποία θα στρέψει άμεσα την προσοχή του μια προοδευτική κυβέρνηση…»