Συνεντεύξεις

Δημήτρης Βίτσας: Δεν δικαιώνονται αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό « ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 FM».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

«..Εμείς σα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, είχαμε ζητήσει προσφυγή στις κάλπες. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του κου Μητσοτάκη, του καθ ύλην αρμόδιου να προβεί σε εκλογές δια της παραιτήσεως της κυβέρνησης. Κάποια στιγμή, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να δραπετεύσει. Εξάλλου, ότι έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί, έχει αποτύχει. Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ΄΄δικαιολογίας΄΄.
Απλά παρακολουθεί αμέτοχη και ισχυρίζεται ότι για όλα φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες. Για τον κορονοϊό , για τις πυρκαγιές , για την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό κλπ κλπ.
Οι κυβερνήσεις δοκιμάζονται στις πολιτικές που ακολουθούν , όταν υπάρχουν φαινόμενα κρίσης.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο κος Μητσοτάκης εξετάζει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαλλαγεί το δυνατόν συντομότερα η χώρα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, που ευθύνεται για τόσα και τόσα δεινά.
Σε αυτή τη συγκυρία, προχωρά κανονικά η προσυνεδριακή μας δραστηριότητα για το 3ο Συνέδριό μας, με το δεύτερο κύκλο των συνελεύσεων των ΟΜ.
Αρχές Απριλίου θα γίνει η εκλογή των αντιπροσώπων και στα μέσα του μήνα θα διεξαχθούν οι εργασίες του.
Δεν δικαιώνονται αυτοί που προσπαθούν να μας δημιουργήσουν εσωτερικά προβλήματα και αναταράξεις.
Ότι διαφορετικότητες υπάρχουν, θα εκφραστούν εντός του Συνεδρίου και με τη λήξη των εργασιών θα πορευτούμε ενωτικά ,στην προσπάθεια να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να αναδειχθεί μια αντίστοιχη προοδευτική – δημοκρατική.
Πιστεύω ότι το Συνέδριο είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίζει για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της ΚΕ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ:

«..Θεωρούμαι ότι πρέπει να στείλουμε τη μέγιστη δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά να μην είμαστε από τις χώρες που εμπλέκονται στην στρατιωτική σύγκρουση που έχει προέλθει από την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας.
Δεν με εντυπωσιάσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορεί να έστειλε ευχαριστήρια επιστολή το State Department προς την κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διεξάγονται ακόμα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι: ένας οικονομικός και ένας πόλεμος προπαγάνδας. Εκεί τοποθετώ και τη συγκεκριμένη επιστολή .
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και ορθού ανθρώπινου λόγου.
Έχουμε πληροφορίες ότι εκτός από τα κατασχεμένα καλάσνικοφ, έχει σταλεί και πιο βαρύς οπλισμός στην Ουκρανία. Εμείς σα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάναμε ερώτηση επ΄αυτού, αλλά δεν πήραμε καμιά απάντηση…»

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ:

«..Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας ακόμα βιώνουμε το πρώτο κύμα ακρίβειας, αυτό που είχε εκδηλωθεί πριν από τον πόλεμο και που εκφράστηκε κυρίως στο ενεργειακό πεδίο και στην πρόβλεψη ότι θα μειωθούν οι ροές καυσίμων από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των εν λόγω εταιριών.
Εμείς προτείναμε από την αρχή πέντε άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση:-
– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ( 1,5 δις σε ετήσια βάση)
– Πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας ,τόσο εκεί που διαμορφώνεται η τιμή, όσο και στον τελικό καταναλωτή.
– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη καθημερινής-λαϊκής κατανάλωσης.
– Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας.
– Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ .
Μπορεί αυτά τα μέτρα να μη λύνουν ολοκληρωτικά το ζήτημα της ακρίβειας , αλλά δημιουργούν μια κατάσταση ανακούφισης για τα νοικοκυριά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις , ειδικά οι μικρομεσαίες, είναι η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα , όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό επι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ από τα 580 ευρώ στα 660 και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό, αυτή την ντροπιαστική διάταξη από τα 520 ευρώ στα 660 ευρώ.
Επειδή με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δημιουργείται μια ιδιαίτερη δυναμική , πολλές χώρες όπως λχ η Ισπανία, τρείς φορές έχουν προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο..»

Ανάρτησή του στο Facebook