– Αν δεν γνώριζε, οι ευθύνες είναι μεγάλες, γιατί τότε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».
– Αν γνώριζε, τότε είναι «άκρως επικίνδυνος».
Την επομένη κιόλας των εκλογών της 7 ης Ιουλίου 2019, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία κίνηση που είναι απολύτως σχετική με το ζήτημα που συζητάμε: έθεσε υπό τον έλεγχο του, πρώτον, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και, δεύτερον, τη
Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Τα πλέον των τριών χρόνων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν χαρακτηριστεί από κρίσεις. Από λάθος διαχείριση κρίσεων με οξύ κοινωνικό αποτύπωμα. Πάνω από 31.000 νεκροί από την υγειονομική πανδημία και ένα καταρρέον ΕΣΥ.
Ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα της διαχείρισης μια καταιγίδα ακρίβειας στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και των βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Κρίση ενημέρωσης-χειραγώγησης των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα την πτώση της xώρας μας στην 108 η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία της ενημέρωσης.
Και τώρα αποκάλυψη υποκλοπών σε πολιτικούς αντιπάλους (άραγε ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο μόνος); Και ερευνητές δημοσιογράφους (είναι ο κ. Κουκάκης η εξαίρεση);
Και είναι σχετική αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού, διότι αν δεν υπήρχαν κάποιοι γενναίοι δημοσιογράφοι που τιμούν την αποστολή τους, οι διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ που συγκλονίζει τη χώρα και η άμεση σύνδεση προσώπων του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, του σκληρού πυρήνα του «συστήματος Μαξίμου», θα έμεναν στην αφάνεια της μηντιακής θολούρας που δυστυχώς έχει επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας, ποιότητας των πολιτειακών της θεσμών, λογοδοσίας, κράτους δικαίου και διαφάνειας.
Η πρώτη, σπασμωδική, αντίδραση του παράκεντρου εξουσίας που έχει στηθεί γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν αυτή την οποία μας έχει συνηθίσει: παραπληροφόρηση και διαρροές-μέσα από τα πάντα πρόθυμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ- περί «τοξικότητας» και δήθεν ευθιξίας των εμπλεκομένων προσώπων, τα οποία κατά τα λοιπά ουδέν μεμπτόν έπραξαν. Ανοησίες. Την τοξικότητα δημιουργούν οι παράνομες παρακολουθήσεις και όχι η αποκάλυψη τους. Μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή δημοσιογραφικά μέσα έχουν «σηκώσει» το θέμα στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι και με τη βούλα πλέον ο Όρμπαν των Βαλκανίων, εκθέτει τη χώρα μας, δημιουργεί καθεστώς που αντιμάχεται τη δημοκρατική λειτουργία.
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα σηκώσει το ζήτημα των υποκλοπών πολύ ψηλά στη Βουλή, απαιτώντας λογοδοσία και διαφάνεια με κάθε μέσο που προβλέπει ο Κανονισμός του Σώματος, όπως έχει θεσμικό χρέος να πράξει.
Ωστόσο, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για αυτή τη θεσμική κατρακύλα. Οφείλει να παραιτηθεί άμεσα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, οι οποίες αποκτούν πλέον τον χαρακτήρα της πολιτικής κάθαρσης.
Η χώρα πρέπει επειγόντως να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο απαξίωσης και παρακμής. Και η πρώτη και σημαντικότερη αποστολή της δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι -και θα είναι- η ανάνηψη των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Δημήτρης Βίτσας
ΤΑ ΝΕΑ