
Ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών στο άρθρο 5 προβλέπει ότι πρέπει να κατατεθεί αιτιολογημένο πόρισμα, δηλαδή εκείνο το πόρισμα στο οποίο περιγράφεται σαφώς η πράξη. Γίνεται νομική υπαγωγή της πράξης σε άρθρο του Ποινικού Κώδικα και ακριβώς για αυτήν την πράξη ασκείται η ποινική δίωξη. Το ερώτημα λοιπόν που υπάρχει εδώ είναι το εξής: Στο πόρισμά σας περιγράφετε συγκεκριμένη πράξη; Γίνεται σαφώς νομική υπαγωγή; Η απάντηση είναι όχι. Το πόρισμα δεν περιγράφει πράξη, αλλά παραπέμπει σε μια εισαγγελική διάταξη, η οποία περιγράφει πράξεις άλλων προσώπων, όχι του κυρίου Τριαντόπουλου. Και λέτε: Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι ο κ. Τριαντόπουλος έχει τελέσει κάποιες πράξεις που περιγράφονται γενικώς και αορίστως στην εισαγγελική διάταξη για τις οποίες εμείς ασκούμε ποινική δίωξη. Εδώ είναι το κακότεχνο νομικό κολπάκι. Επειδή ακριβώς στο πόρισμα δεν περιγράφεται η πράξη για τον κύριο Τριαντόπουλου, ούτε γίνεται νομική υπαγωγή, το δικαστικό συμβούλιο έχει δεμένα τα χέρια του.

Σύμφωνα με το άρθρο 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο ανακριτής μπορεί να διεξάγει ανάκριση μόνο για τις πράξεις που σαφώς περιγράφονται και οριοθετούνται κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης. Δεν μπορεί να διεξάγει ανάκριση για πράξεις που υπονοούνται στην ποινική δίωξη, ούτε για συναφείς πράξεις, ούτε βεβαίως να διευρύνει τη δίωξη για το ίδιο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο λοιπόν προϋποθέτει ότι στο πόρισμα θα υπάρχει σαφής περιγραφή της πράξης: αλλά τέτοια περιγραφή δεν υπάρχει. Τι μπορεί λοιπόν να εξετάσει με βάση το πόρισμα που έχετε καταθέσει σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο; Απολύτως τίποτα.
Επομένως έχει δύο επιλογές το δικαστικό συμβούλιο: Πρώτη επιλογή να ακυρώσει την ποινική δίωξη και να επιστρέψει τον φάκελο στη Βουλή για να γίνει κανονική προκαταρκτική εξέταση. Δεύτερη επιλογή να εισηγηθεί την απαλλαγή στο δικαστικό συμβούλιο ο ανακριτής και ο εισαγγελέας και να μην οδηγηθούμε καν στο ακροατήριο. Αυτά τα δύο μπορεί να κάνει. Υποψιάζομαι ότι θα κάνει το δεύτερο. Και αυτό ακριβώς είναι το κακότεχνο κόλπο που έχετε σχεδιάσει, να ρίξετε δηλαδή την ευθύνη στο Δικαστικό συμβούλιο για όποια από τις δύο πιθανές πράξεις του έχετε προδιαγράψει.
Υπάρχει, όμως, και ένα ερώτημα για τον γενναίο κύριο Τριαντόπουλο. Θα επικαλεστεί άραγε ο κύριος Τριαντόπουλος αυτές τις ακυρότητες και αυτές τις πλημμέλειες της διαδικασίας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης κατά την ανάκριση; Θα περιμένουμε με αγωνία.
Δε θα κριθείτε μόνο από τον ελληνικό λαό για την πολιτική σας, για την επιλογή δηλαδή να ναρκοθετήσετε την ποινική διαδικασία και να εξαναγκάσετε το δικαστικό συμβούλιο είτε να ακυρώσει είτε να απαλλάξει. Θα κριθείτε και ποινικά για κατάχρηση εξουσίας, έγκλημα που τελείται όταν δικαστικός λειτουργός εν γνώσει του οδηγεί τον υπαίτιο εγκλήματος στην απαλλαγή. Και εσείς εν γνώσει σας, μεθοδευμένα και ενορχηστρωμένα επιδιώκετε να οδηγήσετε τον κύριο Τριαντόπουλο στην απαλλαγή, στρώνοντας ταυτόχρονα τον νομικό διάδρομο και για την αντίστοιχη απαλλαγή του κυρίου Καραμανλή.