H κυβέρνηση αυτή, εδώ και έξι χρόνια, έχει μετατραπεί σε μια μηχανή παραγωγής σκανδάλων, συνταγματικών παραβιάσεων, νομοθετικών ακροβασιών και προγραφών. Σκάνδαλα και παραβιάσεις, που αφορούν την κρατική λειτουργία, σε όλες τις πτυχές της.
-Παράδειγμα 1ο το οποίο σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ενημέρωσης, της ελευθερίας του Τύπου, της δημοσιογραφικής έρευνας: το σκάνδαλο των υποκλοπών, η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και από το λογισμικό Predator δεν ήταν απλώς και μόνο ένα σκάνδαλο που αφορούσε κρατικές λειτουργίες, την παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, της ηγεσίας του στρατεύματος, πολιτικών αντιπάλων με την υπογραφή της κυρίας Βλάχου, η οποία πριν από λίγες μέρες μάλιστα ανταμείφθηκε και για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση και στην ΕΥΠ με την προαγωγή της σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτό ήταν η κεντρική πτυχή του σκανδάλου, το οποίο ξεκίνησε μάλιστα από πρωτοβουλίες που πήραν δημοσιογράφοι. Οι δυο πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν δημοσιογράφο ο οποίος έκανε έρευνα για οικονομικά σκάνδαλα τα οποία ενέπλεκαν και κυβερνητικά στελέχη και ξαφνικά κατάλαβε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του και εν τέλει αποδείχτηκε ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, χωρίς να εξηγηθεί ποτέ ποιος λόγος εθνικής ασφάλειας δικαιολογούσε αυτή την παρακολούθηση. Υπάρχει περίπτωση και άλλου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε παραβιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ίδιας της ΕΥΠ σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού. Για όλα αυτά φυσικά η κυβέρνηση είπε απλώς ότι υπήρχε τυπική νομιμότητα, αφού είχε μπει η τζίφρα της εισαγγελέως. Αυτό δεν είναι πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί δημοσιογράφους απλώς και μόνο επειδή κάνουν δημοσιογραφική έρευνα η οποία ενδεχομένως ενοχλεί την κυβέρνηση; Ξέρετε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες με κρατική τζίφρα παρακολουθούν τηλέφωνα και επικοινωνίες δημοσιογράφων; Ενδεχομένως στην Ουγγαρία του κυρίου Ορμπάν, στη Ρωσία του κυρίου Πούτιν, αλλά οι πρακτικές τις οποίες ακολουθείτε συναντιούνται με τις πρακτικές των πιο αυταρχικών καθεστώτων της ευρωπαϊκής ηπείρου.
-Παράδειγμα 2ο το σκάνδαλο της Ομάδας Αλήθειας. Έχουμε δύο συγκοινωνούντα δοχεία, τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και μία ιδιωτική επιχείρηση. Στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας φεύγουν από την κομματική δομή, πληρώνονται από μια ιδιωτική εταιρεία, κάνουν προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης και στη συνέχεια είτε μεταπηδούν στον κομματικό μηχανισμό και ξαναρχίζουν να πληρώνονται από εκεί, είτε παίρνουν κυβερνητική θέση. Αυτό το τρίγωνο διαπλοκής υπερασπίζεστε με ζήλο.
-Παράδειγμα 3ο η λίστα Πέτσα. Κατά την περίοδο της πανδημίας οι χρηματοδοτήσεις στα μέσα ενημέρωσης γίνονταν στη βάση μιας λίστας που είχε καταρτιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού και ουδέποτε εξηγήθηκε στη βάση ποιων κριτηρίων αποφασίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις κάθε μέσου. Έγινε μια εξεταστική επιτροπή χωρίς να κληθεί να εξεταστεί ο κύριος Πέτσας ο ίδιος. Θεωρείτε ότι υπάρχει απόλυτη δημοσιότητα και απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
-Παράδειγμα 4ο το οποίο εμπλέκει και τον ίδιο τον κύριο Μαρινάκη. Το μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς που βγήκε στη δημοσιότητα. Όταν το είχε αποκαλύψει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, ο κύριος Μαρινάκης έσπευσε να πει «μαύρη κηλίδα στην ιστορία της δημοσιογραφίας το να μιλούν για μονταζιέρα». Στη συνέχεια τον διέψευσε ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του Απρίλιο του 2024 δήλωσε ότι είναι πιθανόν να έχει γίνει μοντάζ.
– Να θυμίσω επίσης τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπολύονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προχωρούν σε αποκαλύψεις είτε για τη διαχείριση του προσφυγικού, είτε για το έγκλημα των Τεμπών, είτε για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αναρωτιέμαι τι λόγο έχει το Politico, η Handelsblatt, οι NewYorkTimes να λοιδορήσουν την κυβέρνηση και να την αποσταθεροποιήσουν. Ποια είναι τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω και θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα; Το γεγονός ότι η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από τρεις μήνες για τη συστηματική πρακτική των επαναπροωθήσεων, τις οποίες αρνείται η κυβέρνηση με ζήλο σκοπεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας;
-Μόνιμη επωδός οποτεδήποτε κάποιο ξένο μέσο ενημέρωσης κάνει μια αποκάλυψη για τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ή κάποιος ευρωβουλευτής ή κάποιο πολιτικό κόμμα παίρνει μια πρωτοβουλία για να αναδείξει αυτές τις πρακτικές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι “Συκοφαντείτε τη χώρα”. Η ταύτιση των συμφερόντων της κυβέρνησης με τα συμφέροντα της χώρας όμως είναι χαρακτηριστικό πρωτοφασιστικών καθεστώτων. Όταν κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση, κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση. Επομένως, αποφύγετέ το αυτό το επιχείρημα, διότι το ίδιο θα μπορούσε να πει οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς απέναντι στην εσωτερική του αντιπολίτευση, όταν αναδεικνύει τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος σε διεθνές περιβάλλον. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και τις πολιτικές σας επιλογές, αλλά μην τις ταυτίζετε με τα συμφέροντα της χώρας.
