Macro

Δημήτρης Ψαρράς: Ποιον αντιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Με την άνεση του ισόβιου αρχηγού του κράτους που θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδευσε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με μια βαρύγδουπη αλλά και χρονικά άστοχη δήλωση. Ότι δηλαδή η θητεία του Προέδρου πρέπει να είναι μεγαλύτερη (εξαετής αντί πενταετής) και να μην επιτρέπεται επανεκλογή του ίδιου προσώπου:
 
«Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση»
 
(«Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες», 15.1.2025).
 
Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος διεκδίκησε την πατρότητα της «καταπληκτικής» ιδέας, με ανάρτηση στο «Instagram», όπου κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για «αντιγραφέα»:
 
«Σήμερα ο πρωθυπουργός μίλησε για πιθανή αναθεώρηση στο μέλλον της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνοντας μία και εξαετή θητεία.
Πρώτα εμείς, το Κίνημα Δημοκρατίας, αποφύγαμε να μπούμε στη στείρα ονοματολογία και επικεντρωθήκαμε στη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με έναν Πρόεδρο απελευθερωμένο από την πίεση της επανεκλογής που θα μπορεί να παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα.
Που δεν θα σιωπά μπροστά στις υποκλοπές, στην καταδίκη του Κράτους Δικαίου από την ΕΕ ή στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.
Τουλάχιστον ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι». (Instagram, 15.1.2025)
 
Το αστείο είναι ότι προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία Κασσελάκη, η πλευρά Μητσοτάκη έσπευσε να βρει «άλλη πηγή», στην οποία απέδωσε την έμπνευση του πρωθυπουργού. Υποτίθεται ότι ο πρώτος που πρότεινε κάτι παρόμοιο ήταν το «Καινοτόμο Σύνταγμα» που κατάρτισε το 2016 η «Επιτροπή Μάνου».
 
Μόνο που χτες με άρθρο του στην «Καθημερινή» απέρριψε αυτό το επιχείρημα ο Νίκος Αλιβιζάτος, ένας από τους συντάκτες του «Καινοτόμου Συντάγματος». Και μάλιστα ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σχολιάζει την ιδέα Μητσοτάκη-Κασσελάκη καυστικά:
 
«Θητεία “μια κι έξω” προβλέπουν σήμερα μόνον οκτώ Συντάγματα στον κόσμο (επί συνόλου 211), από τα οποία το μόνο ευρωπαϊκό είναι το Σύνταγμα της Μάλτας. Σε αυτά θα προστεθεί και το δικό μας, αν η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ευοδωθεί.[…] Eφόσον πλέον από το 2019 αρκεί ακόμη και σχετική πλειοψηφία για την εκλογή του ΠτΔ, η μη ανανεώσιμη εξαετής θητεία απαλλάσσει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα από την υποχρέωση να εξηγήσει γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία του υπηρετούντος Προέδρου. Χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις, θα μπορεί να διορίσει τον Πρόεδρο της αρεσκείας του. Αν αυτό ισχύει, η εικόνα του κ. Μητσοτάκη ως μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού θα πληγεί σοβαρά. Ίσως και ανεπανόρθωτα». (Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, «Πόσο ισχυρό θέλει τον Πρόεδρο το πολιτικό μας σύστημα», «Καθημερινή», 26.1.2025).
 
Δεν τα γνώριζε αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Μα στην εξαμελή «Επιτροπή Μάνου» εκτός από τον κ. Αλιβιζάτο μετείχε και ο κ. Γεραπετρίτης! Δεν τα συζητάνε αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου;
 
Δυστυχώς υπάρχει και κάτι χειρότερο. Ο πρώτος που συνέλαβε την καταπληκτική ιδέα μιας (και μοναδικής) προεδρικής θητείας μεγαλύτερης διάρκειας ήταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος!
 
Το «Σύνταγμα» που επέβαλε η δικτατορία το καλοκαίρι του 1973, μετά την αποπομπή του Γκλίξμπουργκ και την απόδοση στον δικτάτορα του προεδρικού αξιώματος ορίζει στο άρθρο 30:
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται δι’ αμέσου, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας δι’ επτά έτη μη επιτρεπομένης της επανεκλογής του».
 
Να λοιπόν ποιον αντιγράφει ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του.
 
Δημήτρης Ψαρράς