Βίντεο

Δημήτρης Παπαδημούλης: Το τραγικό δυστύχημα, δεν πρέπει να ξεχαστεί (βίντεο)

 
Δημ. Παπαδημούλης: «Η χώρα μας, για να γίνει μια σύγχρονη, προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό. Το “ο Μητσοτάκης δεν ήξερε – αν ήξερε θα τα είχε λύσει όλα”, είναι πολύ παραμύθι για να το δεχτεί κανείς. Και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας»
«Πλασαριζόταν για κεντροδεξιός και τώρα υιοθετεί πρακτικές που θυμίζουν Όρμπαν. Το ακριβοπληρωμένο προφίλ, με μπόλικη προπαγάνδα του ικανού διαχειριστή που διευθύνει ένα επιτελικό κράτος αρίστων, κατέρρευσε με πάταγο και με οδυνηρό τρόπο, στα Τέμπη»
«Το τραγικό δυστύχημα, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι, πρέπει να πληρώσουν. Η παραίτηση και η συγνώμη δεν αρκούν όταν έχουμε ένα τέτοιο έγκλημα. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θεωρία ότι “όλοι φταίμε”. Το “όλοι φταίμε” ισοδυναμεί με “δεν φταίει κανείς”»
Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στο ΕuroZoi.gr | ΒΙΝΤΕΟ
 
Συνέντευξη στην αποστολή του online magazine ΕυρωΖωή.gr στο Στρασβούργο, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
 
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου Σάγιας Τσαουσίδου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που «έκανε το ακριβοπληρωμένο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, που με μπόλικη προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ικανός διαχειριστής και διευθύνει ένα επιτελικό κράτος αρίστων, να καταρρεύσει με πάταγο και με οδυνηρό τρόπο».
Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες εκλογές απλής αναλογικής και στην προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού όπως είπε «ο λαός στην κάλπη, ειδικά και μετά την τραγωδία των Τεμπών, θα τελειώσει μια και καλή με τις μονοκομματικές αυτοδυναμίες, τα τζάκια, την οικογενειοκρατία, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά και τον παλαιοκομματισμό, που είναι από τις πληγές της χώρας μας».
 
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα εξής:
 
 
Δυστύχημα στα Τέμπη
 
«Είναι ένα τραγικό δυστύχημα, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν πρέπει να κρυφτεί τίποτα. Οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι, πρέπει να πληρώσουν. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει επιτέλους, η Ελλάδα το 2023, να αλλάξει ρότα και να αποκτήσει τρένα που να είναι ασφαλή, σύγχρονα και αποδοτικά για τους πολίτες της.
 
Αυτό το έγκλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θεωρία ότι όλοι φταίμε. Το «όλοι φταίμε» ισοδυναμεί με «δεν φταίει κανείς». Θυμίζει το όλοι μαζί τα φάγαμε. Ο πρωθυπουργός που κυβερνά 4 χρόνια έχει προφανώς σοβαρή πολιτική ευθύνη. Δεν μπορεί να λέει ότι εδώ και 4 χρόνια δεν ήξερε τι γινόταν στον ΟΣΕ. Δεν μπορεί ο τρίτος ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής να κρύβεται. Και δεν είναι δυνατόν, αυτοί που έχουν την ευθύνη της διοίκησης, να τα ρίχνουν όλα στον σταθμάρχη. Προφανώς έχει ο σταθμάρχης ευθύνη, αλλά έχουν ευθύνη και αυτοί που τον έβαλαν εκεί, με ρουσφέτι, με αναξιοκρατία, με κομματισμό και με ελλιπή εκπαίδευση.
 
Στην ΕΕ, το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει γρατσουνίσει το φιλελεύθερο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη που πλασαριζόταν για κεντροδεξιός και τώρα υιοθετεί πρακτικές που θυμίζουν Όρμπαν και το τραγικό αυτό δυστύχημα που έχει συγκλονίσει και έξω από τα σύνορα μας, έχει προκαλέσει ένα συντριπτικό πλήγμα στο ακριβοπληρωμένο προφίλ του, που με μπόλικη προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ικανός διαχειριστής και διευθύνει ένα επιτελικό κράτος αρίστων. Αυτό κατέρρευσε με πάταγο και με οδυνηρό τρόπο, στα Τέμπη.
 
Και μια πολιτική παρατήρηση: Υπάρχει ένα κύμα οργής στην κοινωνία και δικαιολογημένα. Και κυρίως στη νέα γενιά. Αυτό πρέπει να μετατραπεί σε θετική πολιτική δράση. Νομίζω ότι η χώρα μας, για να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, προηγμένη, χρειάζεται άλλο τιμόνι. Άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό.
 
Και ζητώ από τη νέα γενιά, που είναι στην πρωτοπορία αυτής της πολύ υγιούς αντίδρασης και των κινητοποιήσεων, να πάει να ψηφίσει. Ας ψηφίσει ό,τι θέλει, αρκεί να πάει στις κάλπες να ψηφίσει. Να μην αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν για λογαριασμό της.
 
Την παραίτηση Καραμανλή, δεν την αγοράζω όπως μας την πουλάνε. Τον παραίτησαν για να τον κρύψουν.
 
Είναι αδιανόητο, βδομάδες μετά το έγκλημα ο Υπουργός να κρύβεται, οι υφυπουργοί του που είναι εν ενεργεία να κρύβονται κι αυτοί, προφανώς με εντολή Μητσοτάκη. Η παραίτηση και η συγνώμη δεν αρκούν όταν έχουμε ένα τέτοιο έγκλημα. Νομίζω ότι πρέπει να βγει και να πει τι έκανε και τι δεν έκανε. Τι γνώριζε και τι όχι. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο: Να πει «δεν ασχολήθηκα» ή «ασχολήθηκα και δεν τα κατάφερα» . Και σημειώνω ότι αυτός είναι ο τρίτος ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ που μπήκε στα πολιτικά πράγματα. Συνηθίζουμε να ξεχνάμε τον Μιχάλη Λιάπη, που και εκείνος ήταν υπουργός Μεταφορών. Και οι δυο τους έχουν αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
 
Επειδή με τα τζάκια δεν τα πάω καθόλου καλά. Αυτό το «ο Μητσοτάκης δεν ήξερε. Αν ήξερε θα τα είχε λύσει όλα», είναι πολύ παραμύθι για να το δεχτεί κανείς. Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.
 
Αυτά ενοχλούν, προσβάλλουν και θυμώνουν τον κόσμο. Το πιο σωστό είναι να πει ο καθένας τι έκανε και τι δεν έκανε.
 
 
Προσπαθώντας να βλέπω τα πράγματα ψύχραιμα και καθαρά, λέω ότι τα τζάκια, η οικογενειοκρατία, τα ρουσφέτια, η διαφθορά και ο παλαιοκομματισμός, είναι από τις πληγές της χώρας μας. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να κοιτά όχι απλώς το όνομα και την ετικέτα, αλλά και το περιεχόμενο – κι αυτό ανεξαρτήτως κομμάτων. Αν ξεφύγουμε από αυτό το “κληρονομικό δίκαιο”, η πατρίδα μας θα πάει καλύτερα».
 
Προεκλογική αντιπαράθεση
 
«Πρέπει να γίνει επιτέλους μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να γίνει πάνω στα έργα: δηλαδή ο απολογισμός του καθενός, το τι προτείνει τα επόμενα χρόνια για τη χώρα αν ο λαός του δώσει τη δύναμη, πότε θα το κάνει, πώς θα το κάνει και για αυτά που απαιτούν χρήματα, από πού θα βρει τα λεφτά.
 
Στην Ελλάδα, αυτή η αντιπαράθεση λείπει και κυριαρχούν καυγάδες και επιθέσεις επί προσωπικού, που προσωπικά τις απεχθάνομαι».
 
Κυβερνήσεις συνεργασίας
 
«Το σύστημα που θέλει το πρώτο κόμμα να τα ελέγχει όλα με μια μονοκομματική κυβέρνηση, βουλή, κυβέρνηση, δικαιοσύνη τα ΜΜΕ, αυξάνει τις ανισότητες, τη διαφθορά και καταργεί τους ελέγχους.
 
Νομίζω ότι ο λαός στην κάλπη, ειδικά και μετά την τραγωδία των Τεμπών, θα τελειώσει μια και καλή με τις μονοκομματικές αυτοδυναμίες. Το θεωρώ θετικό.
 
Δικός μας στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι ο κορμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας και να στείλουμε την δεξιά στην αντιπολίτευση. Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι και έχω την εντύπωση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τώρα ζούμε μια οδυνηρή στιγμή, αλλά αντιλαμβάνομαι ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής στη χώρα».